Natalia Gavriliță a prezentat componența viitorului Guvern. Când va primi votul de încredere echipa premierului desemnat

853
1
Premierul desemnat, Natalia Gavrilița

Premierul desemnat, Natalia Gavriliță, a depus marți, 3 august, la secretariatul Parlamentului dosarul viitorului său Guvern, care include programul de guvernare, precum și lista membrilor noului Cabinet. Acesta va include, așa cum s-a aflat anterior din surse parlamentare, 13 ministere, în locul celor 9 care au existat până acum. Astfel, vor fi divizate Ministerul Economiei și Infrastructurii, precum și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, urmează să fie creat un Minister al Mediului, separat de cel al Agriculturii.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Lista viitorilor miniștri, aproape identică cu cea vehiculată în culise, îi cuprinde pe:

 • viceprim-ministru pentru Reintegrare – Vladislav Kulminski;
 • viceprim-ministru pentru Digitalizare – Iurie Țurcan;
 • ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene – Nicu Popescu;
 • ministru al Afacerilor Interne – Ana Revenco;
 • ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare – Viorel Gherciu;
 • ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – Andrei Spânu;
 • ministru al Mediului – Iuliana Cantaragiu;
 • ministru al Apărării – Anatolie Nosatâi;
 • ministru al Economiei – Sergiu Gaibu;
 • ministru al Educației – Anatolie Topală;
 • ministru al Culturii – Sergiu Prodan;
 • ministru al Finanțelor – Dumitru Budianschi;
 • ministru al Justiției – Sergiu Litvinenco;
 • ministru al Sănătății – Ala Nemerenco;
 • ministru al Muncii și Protecției Sociale – Marcel Spătaru.

Natalia Gavriliță, care a mai fost nominalizată candidat la funcția de prim-ministru în timpul crizei politice de la începutul acestui an, a fost desemnată repetat de președinta Maia Sandu vineri, 30 iulie, în urma unor consultări pe care le-a purtat a doua zi după ce noul Parlament și-a format toate structurile de conducere.

La invitația șefei statului s-au prezentat fracțiunea PAS și cea a Partidului „Șor”, grupul parlamentar al Blocului Socialiștilor și Comuniștilor (BCS) refuzând să facă acest lucru.

În acest context, Guvernul propus de Natalia Gavriliță are în prezent asigurate voturile majorității absolute, formate din cei 63 de deputați PAS, precum și ale parlamentarilor din Partidul „Șor”. În fond, PAS nu are nevoie de suportul fugarului Ilan Șor și al colegilor acestuia de partid, însă aceștia au căutat să demonstreze că sunt în „opoziție constructivă” și vor colabora cu noua putere.

Pe de altă parte, BCS a anunțat că nu va acorda susținere niciunui guvern al PAS.

Conform unor declarații ale fruntașilor PAS, Parlamentul ar urma să se convoace joi, 5 august, într-o sesiune extraordinară, pentru a acorda vot de încredere guvernului propus de Gavriliță, ceea ce va permite învestirea în timp record a unui nou executiv, după alegerile anticipate din 11 iulie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU