„Protestăm pentru că nu vrem să fim vaccinați!” (FOTO)

1243
0

La Chișinău au ieșit în stradă sute de persoane, însoțite de fețe bisericești, pentru a respinge posibila vaccinare obligatorie anti-Covid-19. Participanții au venit la protest cu pancarte pe care scria: „Binele impus, se cheamă abuz”; „Vrem să fim doar informați, nu cu forța vaccinați” și „Unde există risc, trebuie să existe alegere”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Manifestația a fost organizată de Mișcarea Juriștilor Creștini Ortodocși din Republica Moldova. La protest au participat și preoți, călugări și călugărițe. Cei prezenți au fost reticenți față de întrebările presei, n-au dorit să discute cu jurnaliștii pentru a ne spune de ce au venit în fața Guvernului să protesteze.

Laura Prepeliță spune că „a venit la protest pentru a-și apăra libertatea dată de Dumnezeu”. Tânăra susține că este împotriva obligativității vaccinării pentru că are libertatea de a alege. „Eu știu multe persoane cărora angajatorul le-a spus să se vaccineze. Dacă nu se vaccinează, sunt presate, intimidate și amenințate că vor fi concediate. Drepturile fundamentale ne sunt garantate de Constituție, de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) și de alte tratate internaționale la care R. Moldova a aderat. Nu suntem cobai pentru experimente”, argumentează Laura Prepeliță.

Am venit pentru că nu vrem să fim vaccinați. Ăștia de sus ne obligă. Ce, nu știți?”, întreabă retoric o femeie. Alt protestatar consideră că „obligativitatea vaccinării este una abuzivă. Tendința este spre a fi obligatorie. Ca să beneficiezi de drepturile garantate de CEDO e necesar să te vaccinezi. Se încalcă libera circulație”, zice Victor.

Cei mai deschiși spre comunicare au fost preoții. „Vaccinarea nu este obligatorie. Avocatul Poporului a spus expres că nimeni nu poate fi concediat dacă a hotărât să nu se vaccineze. De la Direcția educație Orhei, primim ordin că nu vom fi angajați în procesul educațional dacă nu ne vaccinăm. Vorbim despre niște lucruri care se întâmplă: pe de-o parte, ne spun că nu-i obligatoriu, iar pe de altă parte, suntem deja restricționați”, declară preotul Iulian Rață, care predă religia în școală.

Iulian Rață a fost întrebat de jurnaliști dacă a fost un ordin al Mitropoliei Chișinăului să iasă la protest. „Nu a fost un ordin al Mitropoliei. A fost binecuvântarea mitropolitului ca fiecare creștin să-și expună punctul său de vedere”, a răspuns Rață.

Organizatorii protestului au depus un demers la Guvern și Președinție prin care „solicită încetarea discriminării, hărțuirii și a lezării dreptului la muncă și aflarea în alte colectivități a persoanelor care refuză vaccinarea anti-Covid-19”.

Vitalie Ceban, membru al Mișcării Juriștilor Creștin Ortodocși din Republica Moldova, a declarat că „cele mai multe presiuni se fac asupra medicilor și profesorilor pentru a se vaccina”. În mai 2021, Mitropolia Chișinăului a publicat un comunicat prin care arăta că sprijină vaccinarea anti Covid-19, atâta timp cât are loc cu consimțământul oamenilor și după o informare clară și completă. Întrebat despre declarația Mitropoliei Chișinăului, Vitalie Ceban a răspuns că „mesajul publicat pe mitropolia.md reprezintă poziția unor funcționari din cadrul instituției, ci nu a întregii Biserici Ortodoxe din R. Moldova”.

La 23 iulie, Avocatul Poporului a declarat într-un comunicat că „orice eliberare din funcție a unui angajat pe motivul refuzului de a se vaccina este ilegală”. Potrivit Avocatului Poporului, în R. Moldova nu există un cadru legal care să permită angajatorilor să decidă asupra eliberării din funcție a unui angajat pe motivul refuzului de a se vaccina.

La 17 iulie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o  Hotărâre, cu modificări și completări. „Conducătorii instituțiilor, întreprinderilor, organizațiilor, agențiilor și instituțiilor din subordine, indiferent de forma de proprietate, vor asigura un mediu sigur de activitate la locul de muncă, precum și facilitarea și încurajarea activă a personalului din subordine pentru vaccinarea împotriva Covid-19, ca unica măsură de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției, în scopul atingerii către data de 1 septembrie 2021 a unei rate de vaccinare în rândul angajaților de minimum 70%”, scrie în document.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE