Existența sau lichidarea Asociațiilor de părinți din școli și grădinițe propusă în Parlament. Managerii și părinții împărtășesc opinii diferite

506
0
Poză simbol

În majoritatea școlilor și grădinițelor din republică activează Asociațiile de părinți (AP). Bani se strâng și azi, benevol sau impus, de la părinți pentru activități și alte necesități pentru copii. Sumele sunt diferite. Motivul e că banii sunt puțini de la stat. Într-un proiect de lege, care urmează să intre în vigoare, se propune lichidarea AP până la 1 septembrie 2024 și schimbarea statutului acestora pentru a fi eligibile pentru mecanismul 2%. Managerii de instituții au păreri distincte. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu este la curent cu numărul de AP și activitatea acestora, iar Procuratura Generală (PG) nu a examinat plângeri din partea părinților pe faptul colectării banilor în contul AP. Experții anticorupție susțin că Asociațiile trebuie lichidate, deoarece avem educație asigurată de stat, conform Constituției R. Moldova, iar „mecanismul de 2% este prevăzut pentru sectorul neguvernamental, nu pentru instituțiile publice. Lucrurile nu trebuie să fie confundate”, opinează președinta CAPC, Galina Bostan. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În presă au fost publicate diverse cazuri despre colectarea banilor în școli și grădinițe, netransparența și ilegalitățile care aveau loc în activitatea unor AP din instituțiile de învățământ.

Un caz răsunător este al directoarei Liceului Teoretic „Academia Copiilor” mun. Chișinău, Nina Horjan. Managerul primea salarii lunare de 8.500 lei și premiu anual de 40.000 lei de la Asociația de părinți a liceului.

Ajutor material pentru director de 380.000 de lei

Sunt probe audio, care demonstrează că directoarea liceului comite abuzuri și ilegalități, atât prin implicare în gestionarea resurselor financiare ale Asociației, cât și prin faptul că își atrage din respectiva Asociație remunerări nemeritate și ilegale.

Nina Horjan motivează că decizia aparține părinților, chiar dacă legislația interzice managerilor de instituții de învățământ să primească remunerări de la Asociațiile de părinți.

Într-un act de constatare al ANI, din 2 februarie 2023, în declarațiile de avere și interese depuse în perioada anilor  2017-2020, s-au constatat mijloace financiare primite de Nina Horjan de la AO „Învățământul” în sumă de 380.000 de lei sub formă de ajutor material financiar, bani care nu se regăseau în Declarația de avere și interese personale.

Controlul s-a efectuat după o sesizare depusă la ANI. Potrivit sesizării, aceasta nu ar fi indicat în Declarația de avere și interese personale remunerările obținute în 2017 de la asociația liceului și că ar fi deținut conturi bancare de peste un milion de lei la un salariu anual de 124.000 lei.

Într-un alt act de constatare al ANI, privind rezultatul controlului averii și intereselor personale inițiat în privința Tatianei Gurghiș, directoarea instituției preșcolare nr. 112 din Chișinău, după o sesizare unde sunt denunțate mai multe nereguli și omisiuni în Declarația de avere și interese personale, s-a constatat o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime de 456 562,00 lei în anul fiscal 2021, diferență între averea dobândită și veniturile obținute în aceeași perioadă de către dna Gurghiș Tatiana, soțul și membrii familiei. Gurghiș a motivat că nu a avut suficiente cunoștințe la completarea Declarației despre veniturile și proprietățile soțului.

Asociațiile de părinți urmează a fi lichidate până la 1 septembrie 2024, iar școlile vor fi eligibile pentru mecanismul 2%

Contribuabilii persoane fizice vor putea transfera 2% din impozitul anual pe venit direct către instituțiile de învățământ general și profesional-tehnic, așa cum o fac acum pentru organizațiile neguvernamentale și cultele religioase.

Deputata PAS, Larisa Novac, a spus că obiectivul principal al proiectului este de a exclude normele abuzive și de a reduce plățile informale în instituțiile de învățământ prin intermediul asociațiilor de părinți, declarativ destinate îmbunătățirii infrastructurii școlare.

Astfel, noile prevederi propun mai multe soluții care ar descuraja colectarea plăților informale în instituțiile de învățământ general și profesional-tehnic și ar asigura transparență în acumularea și gestionarea fondurilor extra-bugetare.

„Acestea nu sunt niște plăți abuzive și informale, dar sunt cotizații de membru, benevole, care sunt adunate legal”, susține directorul Liceului Teoretic „Spiru Haret” mun. Chișinău, Victor Ambroci.

„În R. Moldova învățământul este asigurat de stat”

Și părinții au păreri împărțite referitoare la existența asociațiilor. Dacă unii nu au nimic împotrivă, alții mărturisesc că nu mai fac față, mai ales dacă au 2-3 copii.

„Ajutorul ce vine de la stat e mizer. Pentru a asigura activitatea mai eficientă, a dota cabinetele pentru procesul educativ nu ajung bani. Mobilierul în clase este de o calitate proastă. Și pe seama cui lăsați reparația?  Factură şi transparenţă şi totul va fi spre folosul copiilor”, susține Nadejda Samsonov.

Cei cu bani să meargă la instituții private, spune o altă mămică.

„Nu trebuie să intimidați părinții care nu dispun de resurse financiare pentru a întreține instituțiile de stat. În R.Moldova învățământul este asigurat de stat”, consideră Doina Grigori.

Banii se colectează netransparent, iar unii achită „de frică”

Ionelia Braguța, scrie că „atât timp cât guvernarea, conducerea satului, orașului nu poate asigura tot necesarul pentru o bună dezvoltare a copilului în incinta grădiniței, școlii, aceste fonduri „ilegale” vin în ajutor și le consider la locul lor”.

Viorica Șușu-Ceban consideră: „Atâta timp cât nu se văd schimbări în grădinițe după ce achităm o taxă pe lună, sunt total împotrivă. În pofida acestei sume, oricum părinții strâng bani pentru „nisipiere”, perdele, veselă, covoare… Ce rost mai are asociația?! Se spală bani buni și ung ochii părinților cu vopseaua ceea verde de pe pereți și niște floricele pe gard, atât.”

Anișoara Ciumac declară: „Oriunde în țările civilizate există învățământ gratuit și instituții private. Nu sunt contra la ajutoarele pentru necesitățile clasei, căci aici se vede pentru ce se cheltuie. Asociațiile ar fi binevenite, căci plățile nu sunt obligatorii, dar trebuie să existe o transparență în cheltuieli și venituri prin a plasa public, de exemplu, acest raport amănunțit măcar trimestrial”.

Remeș Alexandra îndeamnă: „Părinții să se plângă la minister. Statul nu face nimic. Eu sunt obligată să achit că altfel se încep persecutările asupra copiilor. De frică eu achit tot ce zice comitetul părintesc! Sunt părinți care nu achită, deși au bani. Din cauza că unii părinți susțin sistemul, suferă alți părinți. Sistemul este putred! I-aș trage la răspundere în primul rând pe acești părinți.”

Victor Ambroci: „AP – un sprijin pentru funcționalitatea mai bună a instituțiilor de învățământ”

Directorul Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, Victor Ambroci, nu este de acord cu lichidarea Asociațiilor Obștești ale părinților în instituțiile de învățământ.

„Acestea întotdeauna au fost un sprijin pentru funcționalitatea mai bună a instituțiilor de învățământ. Și atunci când a fost greu, de exemplu, în instituția noastră, asociația este fondată în 1997. A fost fondată exact pentru a elimina toate plățile informale care erau pe atunci. Nu este un secret pentru nimeni că atunci se plăteau îngrijitoarele pentru încăperi. Noi am exclus lucrul acesta și tot ce se face acum în instituția de învățământ este prin casieria asociației, prin bancă. Totul este transparent și este vizibil. Dacă cineva din personalul didactic are un ajutor din partea asociației, atunci acesta este evidențiat și în Declarația de venit anuală. Nu știu de ce a fost propus acest proiect. Probabil vor să stopeze circuitul ilegal de bani care este undeva. Acolo unde  asociațiile de părinți activează transparent trebuie lăsate să funcționeze în continuare”, susține Victor Ambroci.

În opinia lui, AP, prin banii adunați, întotdeauna au oferit sprijin nu doar la reparațiile care se făceau în instituție, dar și la multe alte activități – achiziționare de literatură, organizare de evenimente, de plecări ale copiilor la diferite activități. Nu întotdeauna banii oferiți din partea statului ajungeau. Ajutorul venea din partea asociației de părinți.

„Este o practică transparentă. Și cred că nu doar în R. Moldova există Asociații de acest tip, dar și în alte state. Asociațiile vin în sprijin. Și părintele plătește cotizația aceasta care este absolut benevolă. Nimeni nu este obligat și asta poate fi verificat. Părintele achită din salariul său o contribuție de 200 de lei”, afirmă Victor Ambroci.

Victor Ambroci mai spune că în fiecare instituție lucrurile stau diferite:

„La liceul „Spiru Haret” an de an s-au făcut lucruri vizibile și bune pentru a menține instituția. Asociațiile încurajează toate activitățile elevilor. Nu este o decizie binevenită din partea autorităților de a lichida asociațiile de părinți”.

Banii asociației de părinți pentru bursele celor mai buni elevi

Nicolae Melinte, director la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Sângerei, este la curent cu noul proiect de lege propus. „Sunt de acord cu menținerea AP. Acestea nu trebuie lichidate, dar înregistrate ca fundații eligibile pentru mecanismul de 2%”, ceea ce am reușit anul acesta să fac. Anul acesta putem deconta cele 2 %. Vor putea cotiza părinții, profesorii, și oricine vrea să contribuie. În așa mod ne vom acoperi cheltuielile. Suma anuală adunată va fi mai mare”, susține directorul Melinte.

„În prezent, avem asociația de părinți în liceu, unde învață 155 de copii, treapta a X-XII-a. Cotizațiile sunt benevole, de 150 de lei pe an pentru un copil. Cine are doi copii achită câte 75 de lei pentru fiecare. Sunt părinți care nu achită nici cei 150 de lei. Din aceste cotizații plătim bursa elevilor care au media mai mare de 8. Ei primesc burse după ambele semestre de două ori pe an. Poate la un seminar folosim pentru birotică. La sfârșit de an, uneori, folosim la organizarea excursiilor. Nu am folosit niciodată banii părinților pentru cadouri sau adaosuri salariale pentru profesori. Niciodată nu am făcut așa ceva și nici nu facem”, ne-a comunicat directorul, care activează de 23 de ani în instituție.

Grigore Vasilache: „ Asociațiile obligă părinții să achite bani”

Grigore Vasilache, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău, susține că este de acord cu lichidarea asociațiilor de părinți din instituțiile de învățământ, deoarece „ la liceu am creat fundație. Asociațiile obligă părinții să achite bani lunar, conform statutului, dar este o impunere a părinților. Dar la fundație nu sunt rigori. Cine vrea contribuie, cine nu vrea, nu. Aceste 2% pot ajuta școlile, dar cu foarte puțin. Nu știu ce se face cu banii din fundație nici profesorii. Este un consiliu. Profesorii nu le spun părinților la adunări despre bani, cine nu dă sau cine dă bani în asociație. Nu există așa discuții”, a spus Grigore Vasilache.

Potrivit lui, la liceul pe care-l conduce de un deceniu, sunt mulți elevi în clase și suma de bani alocată de la stat este suficientă pentru administrarea instituției. „Ne descurcăm. Dar sunt licee, școli cu un număr mic de elevi, de aceea acolo acestea nu pot rezista. Situația școlilor în republică nu e chiar bună. Adică s-ar cere mai mulți bani de alocat”.

La liceul din Cricova de trei ani nu activează nicio asociație de părinți

Liliana Bolocan, directoare la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”,or. Cricova, a spus că la instituția pe care o conduce nu este asociație de părinți de minim trei ani. „A fost o asociație, avea statut, dar nu avea cont în bancă și pentru a elimina orice problemă, discuție, am sistat activitatea ei. Nu avem asociație de părinți. Nimeni nu contribuie cu niciun ban. Ne descurcăm cu bugetul pe care-l avem, al instituției, unde sunt 830 de copii. La reparații am avut ajutor de la CMC”.

Galina Bostan: „Asociațiile de părinți trebuie lichidate. Noi toți achităm impozite”

Cu referire la proiectul de lege propus președinta CAPC, Galian Bostan, a spus că melanjul nu este bun: „În primul rând este vorba de mecanismul de 2%. Acest mecanism este prevăzut pentru organizațiile necomerciale, pentru sectorul neguvernamental, nu pentru instituțiile publice. Lucrurile să nu fie confundate.”

Experta este de părerea că Asociațiile de părinți din instituțiile de educație trebuie lichidate.

„Sunt de părerea că este corect să le lichideze. Există părinți care spun că există libertatea la asociere. Nu-i poți împiedica. Noi toți achităm impozite. Constituția spune clar că învățământul este gratuit pentru cetățeni. Statul să-și execute obligațiile sau să schimbe normele constituționale și să spună că nu este capabil să întrețină sistemul de învățământ. Pur și simplu, în acest fel,  autoritățile vor să pună întreținerea școlilor iar pe seama cetățenilor. Atunci de ce mai plătim impozite?”, întreabă experta, susținând ideea că au fost timpuri când asociații de părinți nu existau, pentru că totul era asigurat de stat.

„Asociația este o invenție  a anilor 90. Ele sunt populare în orașe. La sate se descurcă cu bugetele pe care le au de la stat. Învățământul este gratuit, întreținut din impozitele pe care le achităm de la stat”

Am întrebat-o pe Galina Bostan dacă lichidarea asociațiilor ar reduce colectarea taxelor informale din grădinițe, școli. „Foarte mult depinde de administrația instituțiilor de învățământ. În unele cazuri ar putea, dar în altele, nu. Pentru ce sunt colectați banii? Unde sunt folosiți? Fac o comparație cu perioada când mergeam eu la școală și la grădiniță. Atunci nu existau asociații, nu se colectau bani de la părinți, deoarece acest serviciu este acoperit de stat. Asociațiile sunt fondate pentru anumite scopuri, dar nu pentru lucruri care sunt acoperite din bugetul de stat”.

Ministerul de resort se spală pe mâini

În context, am întrebat MEC dacă, în ultimii ani, au fost aplicate penalități, sunt cazuri de judecată în contextul activităților AP.

„MEC nu este la curent cu numărul AP care activează în instituțiile de învățământ de toate nivelurile și nu deține baze de date informative. MEC nu are atribuții de control al AP. Și la minister nu sunt documentate plângeri privind activitatea netransparentă a AP. Mai mult, ministerul nu are litigii în care ar fi vizate AP și nu deține informații cu privire la eventualele penalități aplicate de alte structuri statale pentru AP.”

Procuratura nu a primit nicio plângere din partea părinților despre activitatea Asociațiilor 

Cu referire la subiectul colectării plăților de către asociațiile de părinți în cadrul instituțiilor de învățământ, PG ne informează că „nu am examinat plângeri din partea părinților pe faptul colectării banilor în contul AP, respectiv, nu dispunem de informația privind cauzele penale pornite și hotărârile judecătorești adoptate pe faptele evocate.”

„Deficiențe sau lacune legislative privind reglementările ce țin de examinarea cererilor sau sesizărilor pe faptul colectării banilor în conturile asociațiilor de părinți nu au fost identificate”, susține șeful Secției secretariat petiții și audiență a Procuraturii Generale, Vitalie Bumbu.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Educație transparentă și eficientă”, implementat de către AO „Părinți Solidari”, finanțat în totalitate de către IM și Agenția Suedeză de Cooperare Internațională (Sida). IM sau Sida nu sunt responsabili pentru conținut și nu neapărat împărtășesc opiniile exprimate în acest material.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE