Situația pe Ichel: de la izvoare până la vărsare (Galerie Foto)

7817
1
Vedere pe Ichel din locurile pitorești ale satelor Goian și Făurești

Râul Ichel este pe cale de dispariție din cauza captărilor și barajelor construite pe râu și pe afluenții lui. Albia și întreaga vale a râului sunt înnămolite de efectele indiferenței și inconștienței pe care le manifestă autoritățile centrale și locale, locuitorii și agenții economici din regiune.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Apele Ichelului sunt foarte poluate microbiologic și cu substanțe chimice care sunt un pericol pentru sănătatea oamenilor. Apele uzate sunt lăsate de autorități să se deverseze direct în râu, încălcând dreptul la viață al locuitorilor care trăiesc de-a lungul Ichelului.

Ichelul, un râu mic, cu lungimea de 101 kilometri, traversează teritoriile raioanelor Ungheni, Călărași, Strășeni, Orhei, Criuleni și câteva suburbii ale mun. Chișinău. Poluarea râului apare din cauza deversării apelor reziduale în albia sa și în apele subterane, dar și a utilizării excesive a pesticidelor și îngrășămintelor agricole. Sunt aproximativ 64 de localități în bazinul râului Ichel și doar două din ele au sistem de canalizare și stație de epurare.

Dezastrul ecologic este amplificat la Cricova și Ciorescu, localități care n-au stații de epurare care să funcționeze după toți parametrii. Despre stațiile de epurare funcționale din satele Onișcani și Sinești am relatat în reportajele „Sinești, satul cu stație de epurare și o mahala fără apă” și „Ajutați de Polonia, locuitorii din Onișcani și-au creat «condiții ca la oraș»”. 

În articolul „Să avem grijă de mediu. Soluții eco pentru a renunța la closetul din fundul curții” am scris despre fosele septice care sunt o alternativă eco la haznaua din curte. Iar în articolul „Despre exemple ce merită puse în practică” am povestit despre cum puteți avea o stație de epurare în sat. Fără implicarea și contribuția financiară a localnicilor – proiectul de construcție a stației de epurare se împotmolește.

Cine dorește să vadă în realitate dezastrul în care a ajuns râul Ichel – poate merge într-o vizită la Combinatul de Vinuri „Cricova”, care nu are stație de preepurare, la 15 kilometri de Chișinău. După ce admiră subteranele vinăriei, să privească spre valea râului Ichel. Un miros insuportabil duhnește și dacă mergeți de-a lungul satului Făurești din comuna Ciorescu.

Eliminările toxice (scurgerile de levigat) din gunoiștile de la Pașcani și Boșcana, r-l Criuleni, precum și din multe alte gunoiști amenajate în fiecare sat, ajung în apele râului Ichel. Bunăoară, în satul Boșcana, din 1.126 de gospodării doar 374 de locuințe au contracte de salubrizare, care plătesc lunar pentru ca o mașină să vină să le ia gunoiul de la poartă.

Înnămolirea râului se explică prin eroziunea solului, schimbările climatice, deversările de ape reziduale neepurate, dar și prin iazurile și barajele construite pe râul Ichel, folosite pentru creșterea peștilor și irigarea terenurilor agricole.

Starea râului Ichel poate fi îmbunătățită semnificativ și prin împădurire. Cum puteți planta copaci pe terenurile private sau cele locale am scris în articolele „Să sădim păduri pe terenuri degradate” și „Cum pot fi salvate râurile și solurile degradate. Facturi mai mici la energie cu ajutorul unui parc solar”.

Râul Ichel are mai multe izvoare care pornesc din satul Sinești, r-l Ungheni. Gura de vărsare în Nistru se află în satul Coșernița, r-l Criuleni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU