„Gata jocurile de-a kuliokul!”, îndemnul noii conduceri PAS a Parlamentului de la Chișinău

3601
2
Prezidiul Parlamentului R.Moldova de legislatura a XI, format din președintele Legislativului, Igor Grosu (PAS) și vicepreședinții Mihai Popșoi (PAS) și Vlad Bătrîncea (BCS) / Sursa FOTO: Mircea Zatușevschi

Noul Parlament al R.Moldova a reușit, în cea de-a doua sa ședință, să-și formeze întreaga structură organizatorică și a devenit perfect funcțional. Astfel, joi, 29 iulie, în Legislativul dominat după alegerile din 11 iulie de PAS au fost, rând pe rând, înființate fracțiunile parlamentare, ales președintele și vicepreședinții Parlamentului și format Biroul permanent.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Formațiunea pro-prezidențială, care deține 63 de mandate, și-a asumat rolul de majoritate parlamentară absolută, pe când Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) s-a declarat în opoziție, fără ca vreunul dintre liderii celor două partide componente – Vladimir Voronin sau Igor Dodon – să-și asume un rol important în cadrul activităților parlamentare.

La rândul său, Partidul „Șor” pretinde că va fi într-o „opoziție constructivă”. Acest fapt poate fi relevant din perspectiva prin care deputații propulsați de fugarul Ilan Șor în componența Parlamentului au votat în cadrul acestei ședințe.

Tonul împăciuitor al lui Voronin, ambadonat de colegii socialiști

După înființarea celor trei fracțiuni – PAS (lider Mihail Popșoi, 63 deputați), BCS (lider Zinaida Greceanîi, 32 deputați) și Partidul „Șor” (lider Ilan Șor, 6 deputați) –, care a fost consemnată fără niciun impediment în debutul ședinței, la tribuna Parlamentului a urcat liderul comuniștilor, Vladimir Voronin. El a pledat pentru o nouă Constituție, afirmând că ar fi fost ultimul președinte al R.Moldova ales legitim.

Totodată, Voronin i-a îndemnat pe deputați să pună capăt „acestui război stupid”, afirmând că BCS este gata pentru orice discuții raționale cu privire la rezolvarea problemelor din R.Moldova.

Tonul său totuși împăciuitor a fost, însă, abandonat de colegii de fracțiune, care, mai departe pe parcursul ședinței, au invocat pretinse vicii de procedură și au boicotat chiar alegerea președintelui Parlamentului.

Cu toate acestea, speaker al Parlamentului a devenit, așa cum s-a vehiculat anterior în culise, liderul interimar al PAS, Igor Grosu, ales cu votul a 64 de deputați. Pentru el au votat parlamentarii din PAS, dar și cei din Partidul „Șor”, prezenți în ședința de joi. Procedura s-a desfășurat prin vot secret și, înainte de a merge la cabine, Marina Tauber, a declarat că acceptă orice înțelegeri care s-ar fi făcut probabil anterior, pentru că discuțiile despre funcții sunt „un lucru neimportant”.

Noul șef al Legislativului s-a adresat opoziției cu îndemn militant.

„Dreptatea se face prin sacrificii, nu lamentări”

„Nu ne așteptăm să fim menajați, nu vă vom chema să fiți, cum se spunea pe vremuri, ”opoziție constructivă”, expresie în spatele căreia se ascundeau înțelegeri obscure, împărțeli ale zonei de influență, imunități pentru hoți. Așa ceva nu va fi. Criticați pașii guvernării, fiți vigilenți la greșelile comise de noi, fiți incisivi, dar cu un singur scop: pentru apărarea drepturilor cetățenilor și a interesului național al Republicii Moldova. Nu încercați tradițional să fiți avocații oligarhilor, ai nedreptății și hoțiilor, acoperindu-vă cu rolul politic de opoziție. Nu vă vom permite acest lucru. Nimeni nu va avea clemență și imunitate, fie putere sau opoziție – gata, jocurile de-a kuliokul, legi ale contrabandei, furtul banilor publici – toate astea s-au terminat. Vom interveni prompt și fără a analiza costurile politice. Dreptatea se face prin sacrificii, nu lamentări”, promite Grosu.

Un vot confuz a fost acordat din partea celor două fracțiuni din opoziție și pentru Mihai Popșoi, de la PAS, și Vlad Bătrîncea, de la PSRM, aleși în prin vot deschis, în plen, ca vicepreședinți ai Parlamentului.

Astfel, în timp ce pe Bătrîncea l-au susținut toate cele trei formațiuni reprezentate în noul Parlament, inclusiv colegii din BCS, pentru Popșoi au votat doar deputații de la PAS și cei Partidul „Șor”.

În acest Parlament vor fi, de altfel, doar doi vicepreședinți, în locul celor cinci din legislatura trecută.

Recorduri de rapiditate

Mai departe, în urma unui schimb de replici, în timpul cărora BCS a încercat să elimine din ecuație un membru al PAS, Parlamentul a votat și componența numerică și nominală a Biroului permanent. În acesta vor intra 12 membri. Trei dintre aceștia, din oficiu – președintele și vicepreședinții Parlamentului –, precum și alți nouă conform algoritmului de mandate deținute în Parlament: Vladimir Bolea (PAS), Doina Gherman (PAS), Liliana Nicolaescu-Onofrei (PAS), Dan Perciun (PAS), Veronica Roșca (PAS), Olesea Stamate (PAS), Vasile Bolea (BCS), Corneliu Furculiță (BCS) și Denis Ulanov (Șor).

Menționăm în acest context, că joi, 29 iulie, a fost înregistrat un record din R.Moldova: este pentru prima dată din cei 30 de ani de independență când un președinte al Parlamentului a fost ales la doar șase zile de la validarea alegerilor de către Curtea Constituțională.

Pentru comparație, în 2019 și 2014 președinții Parlamentului au fost aleși după 91 și, respectiv, 45 de zile de la validarea rezultatelor.
De asemenea, niciodată prima ședință a Parlamentului nou ales nu a fost convocată atât de repede – la doar 3 zile de la validarea alegerilor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII

  1. […] Pe de altă parte, deputații din fracțiunea Partidului „Șor” se arată dispusă să colaboreze, mai ales că PAS nu are nevoie de voturile acestora pentru a învesti Guvernul. „Înțelegem că majoritatea parlamentară va avea voturile necesare pentru învestirea unui nou Guvern. Votul cetățeanului nu poate fi ignorat”, a declarat după consultările de la Președinție vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, precizând că deputații din Partidul „Șor” vor susține candidatura Nataliei Gavriliță, la fel cum au procedat și joi, 29 iulie, când au fost alese organele de conducere ale Parlamentului. […]