Businessul ca subiect și obiect al noii guvernări

1174
0

Victoria categorică a partidului proprezidențial, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie arată că moldovenii au crezut în mesajul acestuia, ca și în mesajul președintei Maia Sandu din alegerile prezidențiale din toamnă. Oamenii s-au lăsat convinși, până la urmă că, pentru a avea un trai mai bun, nu mai trebuie să voteze hoți. Drept urmare, PAS s-a ales cu o fracțiune de 63 din 101 deputați, dar și cu o responsabilitate majoră de a înfăptui ceea ce a promis.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Discursul de luni a președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului a trasat principalele obiective ale viitoarei guvernări PAS, dar totodată a sunat ca un apel către societate în vederea susținerii schimbărilor ce urmează.

Businessul trebuie să iasă din zona de confort

Scopul pe termen lung al schimbărilor pe care și le propune PAS este sporirea bunăstării populației, iar acest obiectiv poate fi obținut doar prin sporirea veniturilor. La rândul lor, veniturile țin de sporirea productivității muncii. Iar sporirea productivității se poate produce doar într-o economie de piață veritabilă, unde funcționează legile pieței, unde cei mai harnici, ingenioși și inteligenți antreprenori ajung să obțină mai mult succes pe piață.

Însă pentru o parte a businessului, pe termen scurt, aceste schimbări ar reprezenta o ieșire din zona de confort prin renunțarea la practicile obișnuite de derulare a afacerilor.

Practicile anticoncurențiale și evazioniste frânează dezvoltarea pe termen lung

Evaziunea fiscală, salariile în plic, practicile anticoncurențiale etc. au fost și mai sunt încă pe larg răspândite în Republica Moldova. Drept urmare, nu există un climat favorabil pentru o concurență loială pe piață, unde cei mai buni, grație unor produse mai ieftine și mai calitative, devin lideri. Atunci când o parte din jucătorii de pe o piață nu plătesc impozite și taxe și, pe deasupra, achită salariile angajaților în plic, fără a contribui la Fondul Social, piața nu-și mai îndeplinește rolul firesc de selectare a celor mai buni.

Același lucru se întâmplă atunci când jucătorii de pe o piață se înțeleg (în dauna concurenței și sfidând legile pieței) să stabilească prețuri similare pentru produsele comercializate. În acest caz, calitatea serviciilor și a produselor nu sporește, iar jucătorii care își păstrează cotele de piață sunt singurii câștigători. Și asta aparent, deoarece, la scară națională, pe mai multe piețe, aceste practici conduc pe termen lung la o competitivitate redusă a produselor autohtone și a economiei naționale în general pe piețele externe. Iar într-un final, această stare de fapt conduce la sărăcirea populației.

Drept urmare, înțelegerile de cartel le permit jucătorilor să împartă între ei profiturile obținute pe o piață de cumpărători săraci și atât. Însă, pe termen lung, aceste înțelegeri de cartel nu permit o dezvoltare dinamică a economiei, iar companiile implicate în aceste practici ratează șansa să devină jucători pe piețe cu cumpărători bogați. Și nu este vorba doar despre piața produselor petroliere, care este în vizorul opiniei publice în ultimele luni. Bănuieli de practici anticoncurențiale planează și asupra pieței farmaceutice, a pieței de finanțare nebancară și chiar a celei bancare. Și pe multe altele, la diferite niveluri.

Statul: politică eficientă; businessul: corectitudine și responsabilitate

În acest sens, mesajul președintei în direcția businessului a fost destul de explicit.

Susținerea dezvoltării afacerilor, crearea condițiilor pentru ca acestea să fie competitive este singura cale spre prosperitate. În special, noul guvern trebuie să realizeze progrese rapide în îmbunătățirea mediului de afaceri prin eliminarea controalelor abuzive și excluderea din agențiile statului a celor care hărțuiesc businessul. Trebuie să simplifice cadrul de reglementare pentru întreprinderile mici. Trebuie să vină cu o politică eficientă de reindustrializare a țării. Trebuie să lucreze pentru deschiderea piețelor noi pentru produsele și serviciile moldovenești”, a enumerat președinta o serie de acțiuni pe care statul ar trebui să le întreprindă în direcția îmbunătățirii mediului de afaceri.

Însă doar o deschidere și relaxare din partea statului nu ar fi suficientă. Businessul trebuie să-și aducă și el aportul.

Dar și agenții economici trebuie să demonstreze corectitudine și responsabilitate. Să respecte consumatorii. Să nu vândă statului produse și servicii de calitate îndoielnică, pentru că statul nu e un lucru abstract. Sunt copiii dumneavoastră, cărora uneori alegeți să le vindeți produse de calitate proastă pentru alimentare la școală sau la grădiniță. Sunt drumurile pe care nu întotdeauna le reparați bine și la timp și pe care merg și membrii familiilor voastre. Atunci când faceți înțelegeri de cartel și creșteți prețurile în mod abuziv, contribuiți la sărăcirea oamenilor și la alungarea tinerilor din țară. Stimați oameni de afaceri, noi vă propunem un parteneriat corect: tratați statul și cetățeanul cu respect și veți avea parte de același tratament.”

Expert-Grup: Patru obiective majore pentru politicile economice

Adresarea președintei Sandu este, practic, o propunere de parteneriat către societate, care ar însemna că, pentru a reuși schimbarea, trebuie să-și aducă cu toții aportul.

Și economiștii centrului analitic Expert-Grup au venit cu o serie de recomandări către viitorul guvern.

Potrivit experților, politicile economice imediate trebuie să graviteze în jurul a patru obiective majore: maximizarea și eficientizarea veniturilor bugetare prin combaterea ocupării informale, evaziunii fiscale și a managementului defectuos și a delapidărilor de fonduri publice; maximizarea veniturilor antreprenorilor prin crearea unui mediu de afaceri prietenos și motivant; protejarea și, ulterior, maximizarea veniturilor populației, prin crearea de oportunități de angajare decentă, și promovarea investițiilor publice în infrastructură și cercetare.

Când vor genera bunăstare politicile noii guvernări!?

Urmează de văzut cât de receptiv va fi businessul la acest apel. Totodată, urmează de văzut în ce măsură noua putere va mobiliza aparatul de stat în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse. Se presupune că există multe persoane chiar în interiorul sistemului, care se vor opune schimbării.

Însă acestea trebuie începute imediat, or, din câte se vede, PAS nu renunță să-și îndeplinească promisiunea de a asigura, din 1 octombrie curent, pensia minimă de 2000 de lei. Pentru asta, însă, este nevoie anual de peste patru miliarde de lei suplimentari la buget și de vreo 1,3 miliarde pentru un trimestru. Pentru început Guvernul va apela la finanțările externe pentru a-și ține promisiunea.

Programul cu Fondul Monetar Internațional pentru o finanțare de peste 500 milioane de dolari în următorii trei ani, peste 600 milioane de euro de la Uniunea Europeană în aceeași perioadă, continuarea finanțării de 100 milioane de euro de la România sunt sume considerabile. Pentru început, o parte din ele vor merge cu siguranță spre plățile sociale sau la astuparea altor deficiențe provocate de criza pandemică. Însă, deja în anul viitor, economia ar trebui să înceapă a resimți rezultatul eficientizării guvernării sub noua putere. Adică, politicile noii guvernări, de eradicare a corupției și instaurare a statului de drept, de deschidere față de business, dar și de responsabilizare a acestuia, ar trebui să aducă venituri suplimentare la buget și, prin urmare, acea sporire reală a bunăstării populației.

Printre schimbările de ordin economic promise de guvernarea PAS se numără și acea schimbare a paradigmei economiei moldovenești, despre care se tot vorbește de vreo 15 ani, dinspre consum spre producere și export. Despre aceasta sper să putem discuta după ce vom afla cine este noul ministru al economiei și cum vede el realizarea acestui obiectiv.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE