Stânga politică din Republica Moldova nu are nicio șansă să-și recucerească electoratul. Atâta timp cât nu își elaborează un program de acțiuni concentrat pe acțiuni social-economice și rămân sclavele discursului geopolitic, aceste formațiuni vor fi în minoritate. Cu toate acestea, subliniază analistul Nicolae Negru, Moscova va avea un electorat stabil și important în Republica Moldova.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPartidele pretinse de stânga, mai exact, cele proruse, au înregistrat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent rezultate extrem de modeste. Blocul Electoral al Comuniștilor și Comuniștilor a acumulat 27,17% din voturi, Blocul Electoral Renato Usatîi – 4,10%, Congresul Civic – 0,77%. Cele mai multe mandate, 63, au fost acumulate de un partid de dreapta, PAS, care a pus accentul în discursul său pe lupta anticorupție.
Numărul redus de voturi acumulat de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor nu a determinat aceste formațiuni să renunțe la discursul lor filorus și antioccidental. Mai mult, după eșecul din alegeri, ele și-au exacerbat discursul antiromânesc și antioccidental.
Dodon și-a exacerbat discursul antioccidental
După aflarea rezultatelor alegerilor, președintele PSRM, Igor Dodon, și-a exprimat temerea că PAS ar putea vota pentru unirea Republicii Moldova cu România. Liderul socialiștilor a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că PSRM va veghea strict respectarea suveranității și independenței Republicii Moldova de către noua guvernare.
„Ținem minte ce a fost când la guvernare au venit partidele de dreapta, proeuropene, mai ales acum, când au un control total. Dacă vor face pași greșiți cu consecințe serioase pentru viața socială, statalitate, vom scoate oamenii la proteste”, a amenințat Igor Dodon.
Scorul neașteptat de slab înregistrat de Renato Usatîi l-a făcut pe acesta să se supere pe electoratul său din municipiul Bălți. Acesta s-a enervat atât de tare pe locuitorii Bălțiului încât a anunțat că pleacă din funcția de primar al orașului.
„Acum, când văd că în orașul Bălți oamenii au deja încredere în alte formațiuni politice… Știți bine că nu am venit aici să lucrez primar pentru salariu. Știți cu toții că Primăria orașului Bălți este cea mai transparentă. Noi nu am avut, nu avem și nu putem avea niciun business sau scheme criminale în Bălți, așa cum sunt peste tot în Republica Moldova. Astăzi este cea mai neplăcută zi din viața mea”, a spus el.
Renato Usatîi s-a supărat pe electoratul său
„Nu din cauza rezultatelor de ieri [11 iulie], dar pentru că sunt nevoit să iau o decizie foarte importantă. Ceea ce s-a întâmplat ieri a arătat că locuitorii din Bălți vor altă politică. De aceea, de mâine plec în concediu, iar apoi îmi dau demisia.”
Discursul politic și comportamentul formațiunilor de stânga, în opinia comentatorului politic Ion Tăbârță, poate doar să facă și mai rău acestor partide. Pentru a supraviețui, partidele respective au nevoie de o reformatare.
„Noi am avut un monopol pe acest segment al eșichierului politic. Mai întâi, agrarienii au avut cei mai mulți aderenți, apoi comuniștii. După o perioadă de tranziție, 2014–2018, electoratul de stânga a mers la socialiști”, a observat el.
Deși s-a vorbit în 2005–2009, despre o reformare a comuniștilor după un model de partid european de stânga, a evocat analistul, acest lucru nu s-a făcut.
Tăbârță: „Fie se reformează, fie dispar”
„Actualmente, stânga politică, în actualul ei format și discurs, nu are nicio șansă să se reformeze. Actualul discurs al socialiștilor și comuniștilor abundă în mesaje geopolitice, proruse, o strategie care exclude un program de reforme social-economice.”
Anume acest lucru, după spusele lui Ion Tăbârță, este condiția determinantă pentru partidele de stânga.
„După 2015, a apărut un nou clivaj în societatea moldovenească. Este vorba de corupt versus anticorupt, inițial, era oligarh–antioligarh. Drept rezultat, avem succesul obținut de Maia Sandu și PAS. Această formațiune a luat foarte mult de pe centru și centru-stânga. Acest segment nu a fost niciodată bazinul electoral al unui partid de dreapta”, a relevat comentatorul.
„Stânga trebuie să înțeleagă faptul că discursul geopolitic reprezintă opțiunea a doar 25–30% din alegători. Cam tot atâția alegători sunt pentru discursul proeuropean și proromânesc și aproximativ tot atâția cetățeni nu mai vor să audă mesaje geopolitice, ci mesaje clare social-economice.”
Negru: „Moscova are un electorat stabil în Moldova”
În același timp, comentatorul politic Nicolae Negru a subliniat că partidele de stânga în Republica Moldova nu depind atât de electorat, cât de Moscova.
„În aceste alegeri, Kremlinul a fost relativ pasiv. Altădată, autoritățile ruse indicau cu precizie pe cine sprijină. Se implica Putin, se implica Patriarhul… Atunci când vorbim despre partidele de stânga în R. Moldova, trebuie să vorbim despre planurile Kremlinului aici. Evident că Dodon este scăpat din brațele Moscovei și acum aceasta îi caută înlocuitor.”
Nicolae Negru consideră că Moscova are electorat în Moldova, „un electorat important și stabil”: „Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a fost votat în pofida faptului că Dodon este implicat în scandaluri mari de corupție. Eu nu mi-aș face griji pentru viitorul partidelor de stânga în Moldova. Treizeci și două de mandate nu sunt atât de puțin”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE