Vox populi: Ce așteptări au moldovenii de la noua guvernare?

737
0
28 iulie. Instantanee din Piața Centrală din Chișinău. Foto: Natalia Munteanu

Cetățenii au așteptări mari de la noul Guvern al Republicii Moldova. Moldovenii vor locuri de muncă, prețuri mici la produsele alimentare, salarii și pensii mai mari. După alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 63 de mandate în noul Parlament, ceea ce-i permite să adopte legi și să aleagă cabinetul de miniștri.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Care ar fi primele trei măsuri de la care ar trebui să înceapă munca Guvernul? – am căutat să ne răspundă la această întrebare în zi de miercuri, 28 iulie, oamenii pe care i-am întâlnit la Piața Centrală și în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Unele persoane mi-au spus că au „așteptări mari”, iar altele, că nu au așteptări. Cetățenii le recomandă guvernanților „să se gândească la poporul care i-a ales”. Alții au zis că „guvernanții vor face ceea ce vor, nu ceea ce vrem noi”.

Maria din Chișinău este nemulțumită că asigurarea medicală nu acoperă cheltuielile pentru foarte multe servicii medicale. Femeia este nevoită să meargă la o clinică privată. „Degeaba o plătim. Nu au programări, nu au aparate. La Medpark plătesc 500 de lei pentru o investigație, dintr-un salariu de peste trei mii de lei pe care îl am. La policlinica de sector nu este un aparat pentru a verifica ochii”, spune Maria. Aceasta mai așteaptă să se ieftinească produsele alimentare, să fie majorare salariile și pensiile.

Tot din Chișinău este Vasilisa care vrea să fie ordine în justiție și procuratură. Femeia a amintit despre promisiunea PAS de a majora pensiile. „S-au descoperit atâtea nelegiuiri în țara noastră – ar trebui trași la răspundere vinovații. Să le dea o pedeapsă celor care au furat la greu R. Moldova. Totul era ascuns, trăiam în minciună, dar mulțumesc lui Dumnezeu că a ieșit totul la suprafață”, susține Vasilisa.

Am întâlnit și femei supărate pe președintele Maia Sandu. „Nu aștept nimic de la Guvernul Maiei Sandu. Nici de la dânsa, nici de la Guvernul ei nu aștept nimic. Am vrut să fac vaccinul Sputnik-V. De ce nu este acest vaccin, am întrebat medicul de familie? Medicul mi-a răspuns că vaccinul rusesc nu va mai fi pentru că „asta” nu trăiește bine cu rușii. „Asta” e cu americanii. Ea se teme să se vadă cu lumea pentru că este Covid-19. Dacă lumea îi adresează întrebări care n-o aranjează, ea pleacă. Asta-i președinte?”, se întreabă retoric Eudochia. Totuși, femeia mai speră că va primi o pensie de două mii de lei în octombrie, așa cum a promis PAS. Aceasta are o pensie de 1.700 de lei.

Altă femeie, venită de la nordul R. Moldova, este nemulțumită că deputații sunt prea tineri. „Cine a intrat acum în Parlament? Au pus copii de 18 ani să fie parlamentari. Ei au minte? Să facă ceea ce au promis pentru pensionari!”, zice ea.

La poarta Pieței Centrale am discutat cu Larisa din Trușeni. Aceasta consideră că republica are nevoie de „noi locuri de muncă, regulă în justiție pentru că totul se cumpără pe bani, și de medicină fără plată, în special stomatologia”.

La tarabă văd doi oameni care vând mături. Bărbatul n-a prea vrut să discute, deși a fost de acord cu femeia care și-a spus durerile. Venită de la Briceni, aceasta spune că familia sa nu poate lucra pământul. „Avem pământul nostru pe care tot ei ni l-au dat să fim proprietari de pământ. Noi arendăm tractor, mașină, plătim zilieri. Motorina e scumpă. Ce fac ei în Parlament? De ce rod pantalonii pe scaun și nu fac nimic?! Nici înainte de Maia, nici acum și nici după Maia – nimeni nu va face nimic!”, spune ea cu lacrimi în ochi.

Aculina din Orhei vinde fasole verde și cimbru la tarabă. Mi-a spus că e nemulțumită de precupeții care cumpără marfa de la țărani, o vând mai scump și se îmbogățesc pe seama celor care muncesc în sudoarea frunții pe câmp. Aceasta propune ca statul să fie cel care comercializează marfa țăranilor prin așa numitele cooperative de consum.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE