Sturza: Rusia joacă tare, iar prețul la gaze se va dubla, de la toamnă, pentru consumatorii din R.Moldova

1942
0
Fostul premier, Ion Sturza
Fostul premier, Ion Sturza

Fostul premier Ion Sturza anticipează o dublare a prețurilor la gazele naturale, începând din această toamnă. În opinia sa, această scumpire este inevitabilă, oricine s-ar afla la putere la Chișinău, deoarece „Rusia joacă tare”, sistând deliberat tranzitul gazelor naturale prin Ucraina, din considerente evident politice. În același timp, furnizorii de gaz lichefiat preferă să livreze în Asia, unde a crescut mult prețul, în detrimentul promisiunilor făcute anterior de Statele Unite, care afirmau că „îneacă” Europa cu gaze. În aceste condiții, Sturza sugerează că o soluție ar fi încercarea de a aduce gaze de pe piețele alternative, prin sistemul de transport ucrainean, însă nici aceasta nu îi pare realizabilă, atâta timp cât la cârma „MoldovaGaz” se află o persoană (Vadim Ceban – n.red.) dedicată intereselor „Gazprom”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Dar, sincer, nici ucrainenii nu-mi inspiră prea multă încredere. «Для сэбэ» (din ucr: pentru noi – n.red.) – da”, accentuează expertul.

Altă soluție, în opinia sa, ar fi livrările parțiale prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău.

„Doar că conducta respectivă nu are de unde „trage” gaz și nu va avea atâta timp cât partea română nu va construi o stație de pompare care să aducă gazul până în zona Iași. Așa se întâmplă când politicienii doresc doar să-și tragă un selfie pe fundalul unei făclii aprinse de la o… butelie ascunsă în tufari! În plus, România care are printre cele mai mari rezerve de gaz din Europa… nu are gaz și-l importă la greu din Rusia! De ce? Păi întrebați-i tot pe politicienii care blochează de ani de zile începutul exploatării gazului din Marea Neagră”, scrie

Sturza pe Facebook, adăugând: „În treacăt fie spus, din partea moldovenească cu acest proiect este multă trădare”.

Fostul premier concluzionează că, din păcate, prețurile la resursele energetice sunt o chestiune politică, subiect care, de altfel, va deveni o primă piatră de încercare pentru viitorul prim-ministru și ministru al Economiei.

În acest context, menționăm că, acum o lună, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, declara pentru presa de la București că România va deveni în curând țară de tranzit pentru gazul menit să asigure consumul părții de vest a R.Moldova, în acest scop urmând să fie folosit gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Sterian a comunicat că partea moldovenească intenționează să înmagazineze gaze în depozitele din România. „Suntem în discuții cu Moldovagaz. Odată cu cele două stații de la Onești și Gherăiești se va finaliza și gazoductul Onești-Gherăiești-Letscani, care se-întregește cu gazoductul Ungheni-Chișinău și, de la 1 octombrie, între 4,5 și 6 milioane mc (pe zi, probabil – n.red.), vor merge către Republica Moldova, pentru a asigura consumul de gaze pe partea de Chișinău”, declara directorul Transgaz, citat de Profit.ro

Important e însă că gazul care ar urma să ajungă în R.Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău începând cu 1 octombrie va fi, probabil, tot gaz rusesc, pompat prin TurkStream în înconjurul Ucrainei, și nu unul achiziționat de la producători români.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE