Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza: Găgăuzia este veriga noastră slabă

329
0
Sursa foto: Ion Sturza/ Facebook

Unitatea Teritorial Autonomă (UTA) Găgăuzia rămâne veriga slabă a Republicii Moldova, a declarat ex-premierul, Ion Sturza, în emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV, scrie evz.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sturza se arată nedumerit de alegerea cetățenilor din autonomia găgăuză, în contextul în care cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune au fost realizate cu fonduri europene. În opinia lui Sturza, rămâne o enigmă faptul cum a reușit fugarul Ilan Șor să preia conducerea autonomiei, iar o persoană complet necunoscută – Evghenia Guțul, să primească vot de încredere din partea cetățenilor, notează IPN.

Ex-premierul Ion Sturza spune că Găgăuzia reprezintă o mare provocare pentru Republica Moldova, în condițiile în care majoritatea populației autonomiei a ales în calitate de bașcan reprezentanta unui grup obscur. Ion Sturza spune că este inexplicabilă alegerea găgăuzilor, în contextul în care cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune au fost realizate cu fonduri europene.

„Găgăuzia este veriga noastră slabă. Pe mine mă pune în gardă nu faptul că acolo conduce Șor sau „mobila” lui, ci atmosfera din societatea găgăuză. Cum a fost posibil ca elitele locale – bune, rele, loiale, mai puțin loiale, să fie date la o parte și să vină fugarul Șor și să pună o doamnă care nu-i bună nici de mobilă. E necărturară, nu vreau s-o supăr. De aceea, îmi pun întrebarea: cât de sănătoasă este societatea acolo? Cât de sănătoasă este autonomia găgăuză din punctul de vedere al înțelegerii ce se întâmplă în lume? Pe perioada sovietică elitele găgăuze erau antisovietice, considerau că sovieticii nu le dădeau acces la cultura și limba lor. Astăzi au tot, au cultură, au autonomie, și-n același timp ei nu visează la Rusia, ci la Uniunea Sovietică”, a spus ex-premierul Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ion Sturza spune că guvernarea de la Chișinău ar trebui să crească lideri locali în autonomia găgăuză, care nu vor acționa în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

„Nu ne-a plăcut de niciunul dintre foștii bașcani, dar niciunul n-a fost de așa speță. Cum a fost posibil să se strecoare cineva care le-a promis cosmodrom, acum le promite cartele MIR? Toate astea sunt aberații, iar oamenii înghit, deși nimic din cele promise nu vine. Pentru mine Găgăuzia este o enigmă. Am vorbit cu unii lideri de acolo și ei înțeleg că Șor îi folosește, iar domnișoara nu are nicio capacitate. Noi ar trebui să ne facem agenții noștri de influență acolo, ca să aducem alți lideri acolo, care chiar dacă sunt cu ambiții, dar nu sunt antinaționali”, a mai spus Ion Sturza.

Candidata Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, Evghenia Guțul, a fost aleasă bașcan al Unității Teritorial Autonome Găgăuziei la alegerile din mai 2023, obținând peste 52% din voturile alegătorilor autonomiei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE