PAS iese din nou cu Natalia Gavrilița la înaintare, după ce Maia Sandu a desemnat-o premier. Când ar putea fi votat noul Guvern

1054
1
Premierul desemnat, Natalia Gavriliță, în Parlamentul R.Moldova, împreună cu echipa propusă de ea la Guvern în februarie 2021

Președinta Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița, vicepreședintă a PAS, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al R.Moldova. Șefa statului a semnat decretul vineri, 30 iulie, după consultările pe care le-a purtat la Președinție cu reprezentanții fracțiunii PAS și ai celor din fracțiunea Partidului „Șor”. Exponenții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au refuzat invitația, insistând ca Maia Sandu să se prezinte în fața lor la Parlament, această decizie fiind de altfel anunțată în ajun de liderul PSRM, Igor Dodon, într-o emisiune televizată. Conform legislației, Natalia Gavrilița are la dispoziție două săptămâni pentru a-și forma cabinetul de miniștri și a elabora programul de guvernare, pe care să le prezinte spre aprobare în Parlament, dar, potrivit unor informații din culise, acest lucru se va întâmpla mult mai repede, viitorul Guvern urmând să fie învestit chiar în săptămâna ce urmează.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Într-un mesaj atașat decretului, Maia Sandu a menționat că are toată încrederea că prim-ministrul desemnat va veni cu o echipă integră și profesionistă, și că în maximum două săptămâni R.Moldova va avea un nou Guvern, care să însemne și un nou început pentru țară.

„Oamenii așteaptă schimbări în bine și pentru aceasta este nevoie de acțiuni ferme și de decizii competente, care să pună în prim-plan interesul cetățeanului”, a subliniat Maia Sandu.

La rândul său, Natalia Gavrilița promite că, la începutul săptămânii viitoare, va face publică lista viitorilor miniștri și speră ca, tot săptămâna viitoare, Guvernul ei să fie învestit în Parlament.

„Urmează o perioadă de muncă, reorganizare a instituțiilor de stat și recuperare economică”, scrie Gavrilița pe Facebook.

Echipa propusă de ea nu va putea miza pe voturile celor 32 de deputați din BCS, care au anunțat deja că nu vor acorda susținere niciunui guvern al PAS. „Indiferent ce candidatură va fi, chiar și Natalia Gavrilița, care a mai avut tentative, dar nu a acumulat nici un vot, chiar de la deputații ei, noi suntem o opoziție care va critica dur această guvernare și va taxa toate greșelile”, a declarat vicepreședintele fracțiunii, Corneliu Furculiță.

Pe de altă parte, deputații din fracțiunea Partidului „Șor” se arată dispusă să colaboreze, mai ales că PAS nu are nevoie de voturile acestora pentru a învesti Guvernul. „Înțelegem că majoritatea parlamentară va avea voturile necesare pentru învestirea unui nou Guvern. Votul cetățeanului nu poate fi ignorat”, a declarat după consultările de la Președinție vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, precizând că deputații din Partidul „Șor” vor susține candidatura Nataliei Gavriliță, la fel cum au procedat și joi, 29 iulie, când au fost alese organele de conducere ale Parlamentului.

Cert este că Natalia Gavrilița dispune, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, de voturile necesare nu doar pentru învestirea guvernului său, dar și de suportul majorității absolute în Parlament pentru a promova programul de reforme anunțat de PAS, la unison cu președinta Maia Sandu.

„Unanim, fracțiunea PAS a nominalizat-o pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministru al R.Moldova și suntem convinși că în cel mai scurt timp Natalia Gavrilița va întruni mai mult decât numărul necesar de voturi în Parlament. Are expertiza necesară, are experiență guvernamentală și suntem convinși că în aceste condiții destul de complicate, grație experienței pe care o are, dar și sprijinului PAS, va reuși nu doar să amelioreze situația, dar și să contribuie la progresul social-economic al R.Moldova. Cu siguranță vor fi oameni și din exterior, oameni din afara PAS”, afirmă vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Fostă ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița a mai fost desemnată de șefa statului la funcția de premier, la începutul acestui an, când însă le-a cerut chiar și propriilor colegi de partid din PAS să nu o voteze, pentru a provoca alegeri anticipate. Drept urmare, ea a acumulat atunci 0 voturi, reușind totodată să aplice stratagema Maiei Sandu, care a permis dizolvarea Legislativului de legislatura a X-a, ales cu doar doi ani mai devreme, în februarie 2019.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU