Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „În emoții și experiențe umane, acești zece ani fără vize în Uniunea Europeană sunt de neprețuit”

258
0

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a transmis astăzi un mesaj dedicat celei de-a zecea aniversări a regimului liberalizat de vize cu UE. „Acum zece ani am obținut, ca țară și ca societate, acces la una din realizările fundamentale ale proiectului european – libertatea de circulație”, se spune în mesaj.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totodată, menționează viceprim-ministra Cristina Gherasimov, trebuie să rămânem europeni în fapte și în gând și în continuare – „pentru șansa noastră de viitor și pentru ca într-o bună zi însăși Moldova să devină parte a celui mai mare spațiu de circulație liberă din lume. În pace și bună înțelegere, fără frontiere și vize”.

„…E 28 aprilie 2014. Sunt în SUA, pentru studii și citesc, cu multă bucurie, știrile de acasă – începând cu această zi, cetățenii țării mele vor putea călători fără viză în peste 20 de state europene. Obțineam atunci, ca țară și ca societate, acces la una dintre realizările fundamentale ale proiectului european – libertatea de circulație.

 La 28 aprilie 2024, la zece ani distanță, constat cu aceeași bucurie că în Moldova a crescut o generație care nu mai știe ce înseamnă „viză în UE”. Iar acest fapt a adus beneficii enorme pentru țara și cetățenii noștri. Familii reîntregite, șansa de a studia în universități europene și a realiza proiecte comune, mai mulți prieteni și mai multe schimburi comerciale și, pur și simplu, posibilitatea de a descoperi cât de mare, frumoasă și diversă e lumea – toate acestea, datorită libertății de a călători.

 În cifre, vorbim de peste 2,5 milioane de cetățeni moldoveni care, în această perioadă, au mers în Europa fără viză, doar cu pașaportul biometric. Au făcut acest lucru de peste 31 de milioane de ori, economisind minimum 270 de milioane de euro, pe care ar fi trebuit să-i plătească pentru procedurile de obținere a vizelor. În emoții și experiențe umane, acești zece ani fără vize în UE sunt de neprețuit.

Tocmai de aceea, astăzi, aș vrea să ne gândim puțin la valoarea acestei libertăți – și să înțelegem că e în puterea noastră să ne bucurăm de ea în continuare. Republica Moldova e prima țară din Parteneriatul Estic, căreia i s-a oferit regim liberalizat de vize cu UE. Și nu din întâmplare, ci pentru că am arătat că suntem atașați valorilor democrației, că ne dorim reforme și stat de drept, și că suntem europeni ca spirit.

Europeni în fapte și în gând trebuie să rămânem în continuare. Pentru șansa noastră de viitor și pentru ca într-o bună zi însăși Moldova să devină parte a celui mai mare spațiu de circulație liberă din lume. În pace și bună înțelegere, fără frontiere și vize”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE