Cu mașina sau cu avionul. Cum ajung acasă basarabenii din străinătate

1376
0
Foto: Ambasada Republicii Moldova în Portugalia

Muncitorii sezonieri sunt cei care se întorc din străinătate în această perioadă de pandemie. Cei reveniți acum acasă nu sunt diaspora. Revin moldovenii care înlocuiau pe cineva la serviciu, lucrau ilegal sau aveau un loc de muncă instabil. Diaspora sunt oamenii stabiliți peste hotare și s-au integrat în statul adoptiv. Cei care lucrează legal, sunt în afară împreună cu familiile lor, nu revin în Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Basarabenii rămași în Republica Moldova ar face bine dacă nu i-ar mai stigmatiza. Majoritatea dintre ei duc lipsă de mijloace financiare, au dat ultimii bani pentru a reveni acasă la copiii și părinții lor. Unii spun că nu-și pot permite să-și cumpere polița medicală. Am discutat cu basarabeni care au revenit pe timp de coronavirus din Italia, Franța și Marea Britanie, fie cu zboruri charter, fie pe cale terestră.

Franța-Elveția-Austria-Ungaria-România-Republica Moldova

Andrei este originar din raionul Criuleni, care a revenit din Franța. Tânărul a pornit din Paris vineri, la ora 9:00 dimineața, și a ajuns la Chișinău duminică seara, la ora 17:00. Andrei spune că ar fi putut ajunge mai repede dacă nu ar fi stat circa 16 ore la hotarul austro-ungar deoarece frontiera dintre Austria și Ungaria este deschisă doar pe timp de noapte, între orele 21:00 și 05:00 dimineața.

Bărbatul spune că Elveția are și ea un program special, acolo vama lucrează pe timp de zi. Andrei a ajuns la hotarul elvețian pe la ora 15:00 și a intrat în timpul de lucru al Poliției de Frontieră. Moldoveanul spune că „nu s-a deplasat prin Germania, deoarece nemții nu permit traversarea statului german și întorc oamenii înapoi”. Cehia și Polonia, la fel ca Germania, și-au închis ermetic hotarele.

Andrei e venit acasă împreună cu alți patru moldoveni. Cei cinci tineri au cumpărat la Paris o mașină veche, pe care au plătit 1000 de euro, și au pornit la drum. Combustibilul și taxele rutiere de pe traseul internațional i-au costat încă 250 de euro. Per total, tinerii basarabeni au cheltuit câte 250 de euro până la vama Sculeni.

Autoturism de „unică folosință”

Ajunși la frontiera Republicii Moldova, băieților le-a fost verificată febra, au îndeplinit fișe epidemiologice și au semnat că vor respecta auto-izolarea de 14 zile. Tinerii au semnat și o Declarație pe proprie răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare medicală în valoare de 4056 de lei.

Deși în document nu scrie cum vor fi sancționați cei care nu achită polița medicală, Andrei susține că polițistul de frontieră i-ar fi spus că amenda constituie două mii de lei. „Acasă ne-au spus să cumpărăm polița medicală. Oamenii nu au bani deloc. Ne obligă să procurăm polița medicală. Dar eu nu înțeleg pentru ce! Polița ceea nu face nimic. Dacă nu plătești polița medicală atunci îți crește amenda”, spune Andrei.

Tânărul muncea ilegal la Paris și a rămas fără lucru, la fel ca mulți moldoveni care vor să revină acasă de peste hotare. Mulți conaționali cumpără mașini vechi și ieftine din Franța pentru a reveni în Republica Moldova. „Se curăță Franța de mașini putrede. La vama Republicii Moldova, mașina a fost confiscată de Poliția de Frontieră, deoarece prin țară nu poate merge că este ceva în neregulă cu ea. Nu știu, nu am intrat în detalii. Toate mașinile vor sta acolo”, povestește Andrei.

CITIȚI ȘI: Anevoios e drumul moldovenilor către casă 

Potrivit Legii privind mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare medicală, cetățenii care fac dovada aflării în Republica Moldova pentru cel puțin 183 de zile sunt obligați să cumpere polița medicală. Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, care stabilește că moldovenii care revin acasă trebuie să achite polița medicală, va fi valabilă doar în perioada stării de urgență.

În zbor spre casă

Ecaterina a revenit din Verona cu un zbor charter. Lucra în Italia câteva luni pe an și a prins-o carantina acolo. După mai multe încercări eșuate de a prinde un bilet avia, soțul Ecaterinei a telefonat la Ministerul Afacerilor Externe unde i s-a explicat procedura de înscriere la zborul charter. „A doua zi m-au telefonat de la Ambasada Moldovei în Italia. M-au întrebat de ce vreau să merg acasă. Ulterior au revenit cu detalii despre cum să-mi cumpăr biletul de avion. Ambasada mi-a oferit un document pentru a trece prin coridorul verde instituit în Italia”, spune Ecaterina.

Pentru a-și convinge consătenii că ea nu reprezintă niciun pericol pentru societate, înainte de a urca în mașina familiei sale, Ecaterina a îmbrăcat o salopetă. „Soțul mi-a adus o salopetă albă, pe care o îmbracă medicii. Am făcut o fotografie ca s-o arăt în sat, în caz că îmi sar în cap. Am arătat fotografia primarului. Să nu aveți frică de mine, nu aduc acasă niciun virus. M-am izolat în apartamentul unei prietene”, povestește Ecaterina, originară din satul Taraclia, raionul Căușeni.

Cursa charter Londra-Chișinău

Otilia Sterpu a revenit de la Londra. A aflat despre cursa charter de pe pagina de facebook.com a Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie. A expediat un mesaj la un e-mail atașat în anunț, prin care a spus că este studentă și vrea să revină acasă. În câteva ore a fost contactată de un reprezentant al agenției de turism, care a înscris-o în lista pasagerilor. A doua zi i-a spus că zborul charter a fost aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău și că biletele se cumpără de la sediul companiei din Republica Moldova. Prețul unui bilet era de 4.700 de lei. La procurarea biletului, trebuia de demonstrat că este cetățean al Republicii Moldova.

Tânăra susține că pasagerilor nu le-a fost verificată febra în aeroportul din Londra. Toți pasagerii au primit mască de protecție la intrarea în avion. Însoțitorii de bord erau în echipamente de protecție. Apă și mâncare nu au primit în avion. În timpul zborului oamenii au îndeplinit fișele epidemiologice, povestește Otilia.

CITIȚI ȘI: Toate drumurile duc acasă. Diaspora este îndemnată să contacteze ambasada

„La aterizare, în avion a venit un reprezentant al Poliției de Frontieră, care ne-a comunicat despre obligația carantinei la domiciliu și că se pedepsește prin lege. Trebuia să ieșim câte trei rânduri (18 persoane) și să respectăm distanța socială dintre noi de un metru, ceea ce nu mai avea logică deoarece am stat unul lângă altul în timpul zborului. Când am intrat în aeroport ne-am aranjat în trei rânduri la control, înainte trebuia să dezinfectăm mâinile. Era dezinfectant. La control ofeream pașaportul și fișa, apoi s-a verificat febra. Cei care au venit să ne întâlnească stăteau afară. Mulți șoferi de taxi, oameni, nimeni nu respecta distanța socială chiar dacă acolo stăteau reprezentanți ai aeroportului”, descrie Otilia.

Poliția a fost în a cincea zi de auto-izolare să vadă dacă Otilia Sterpu este acasă. Iar medicul de familie o sună de două ori pe zi să o întrebe cum se simte și ce temperatură are. Potrivit Otiliei, în aeronavă erau aproximativ cinci studenți, femei cu copii sau însărcinate, iar majoritatea călătorilor erau oameni care și-au pierdut lucrul.

Altă tânără, Elena Bivol, s-a reîntors cu un zbor charter de la Londra. Operatorul de turism i-a scris că biletul poate fi cumpărat de la oficiul lor din Chișinău. „Nu știu cum se așteptau ei, aflându-mă în Marea Britanie, să mă tele-portez la oficiul din Chișinău. Au mers părinții să cumpere bilet”, spune Elena.

În perioada 12-19 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a autorizat alte curse charter operate de Compania Air Moldova. Compania aeriană va repatria moldoveni din Bruxelles, Roma, Amsterdam, Veneția, Paris, Londra și Berlin. Un bilet avia variază între 130 și 203 de euro. Cetățenii pot aplica pentru repatriere prin îndeplinirea formularului electronic.

CITIȚI ȘI: Agitația curselor charter. Diaspora, condiționată să cumpere polițe medicale

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE