Mulți moldoveni stabiliți în străinătate revin acasă, fie că sunt speriați de pandemie, fie că au rămas fără locuri de muncă în țările paralizate de COVID-19. Unii basarabeni rămași în Republica Moldova îi primesc cu suspiciune din cauza temerilor de îmbolnăvire cu noul virus. Nimeni nu urăște diaspora, nu le contestă meritele.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEProblema constă în faptul că unii conaționali reveniți din străinătate dau dovadă de iresponsabilitate față de ceilalți. Nu se autoizolează pentru 14 zile la domiciliu sau nu ascultă de recomandările medicilor de acasă.
Pe timp de pandemie, moldovenii din diasporă fac bine dacă rămân acolo unde i-a prins carantina. Cei care decid să se pornească la drum sau situația îi obligă să o facă, trebuie să telefoneze la ambasadă sau la cel mai apropiat consulat al Republicii Moldova de pe teritoriul țării în care se află, pentru a beneficia de asistență. Altfel riscă să rămână blocați în carantina instituită pe traseul internațional. Zeci de moldoveni au rămas blocați la hotarele Austriei, Ungariei, Poloniei etc., în timp ce se întorceau din Italia, Spania sau Germania.
Consulatele din Milano, Padova, Frankfurt; ambasadele de la Roma și din Berlin, din Spania, România și Ucraina sunt cele mai solicitate de cetățenii moldoveni, aflăm de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Contactați de GAZETA de Chișinău, MAEIE susține că „misiunile diplomatice ale Republicii Moldova reacționează la fiecare solicitare de asistență urgentă și fac demersuri la adresa autorităților statelor de reședință în vederea găsirii soluțiilor”.
UE și-a închis frontiera
Țările din Uniunea Europeană și-au închis frontierele pentru 30 de zile. Toate zborurile sunt anulate, inclusiv cele din și spre Republica Moldova. Moldovenii care vor să vină cu un zbor charter, vor avea nevoie de permise speciale eliberate de autoritățile Republicii Moldova, anunță președintele Igor Dodon.
După una dintre ședințele Centrului Unic de Comandă privind gestionarea crizei provocate de COVID-19, autoritățile au informat cetățenii că din cele 81 de puncte terestre de la frontieră rămân deschise 11 la hotarul cu Ucraina și șase la granița cu România. „Cetățenii Republicii Moldova vor avea liber la intrare și ieșire prin toate cele 17 puncte vamale. Cetățenii străini vor fi interziși”, a declarat Dodon.
Vămile active la frontiera cu Republica Moldova
La frontiera cu România, activează posturile vamale de trecere a frontierei pe cale terestră: Leușeni-Albița; Sculeni-Sculeni; Giurgiulești-Galați; Costești-Stânca. Pe cale feroviară lucrează posturile Giurgiuleşti-Galaţi și Ungheni-Iaşi.
La frontiera cu Ucraina, puteți veni pe la punctele vamale de trecere terestră Otaci – Moghilev-Podolsk; Briceni-Rossoşanî; Criva-Mămăliga; Giurgiuleşti-Reni; Mirnoe-Tabaki; Palanca – Maiaki-Udobnoe; Tudora-Starokazacie. Cele feroviare sunt Vălcineţ – Moghilev-Podolsk; Ocniţa-Sokireanî; Giurgiuleşti-Reni; Etulia-Fricăţei.
Autoritățile moldovene au anunțat că transportul internațional de pasageri pe cale feroviară este sistat. Este permis doar transportul feroviar marfar.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] CITIȚI ȘI: „Toate drumurile duc acasă. Diaspora este îndemnată să contacteze ambasada” […]
[…] CITIȚI ȘI: Toate drumurile duc acasă. Diaspora este îndemnată să contacteze ambasada […]
[…] CITIȚI ȘI: Toate drumurile duc acasă. Diaspora este îndemnată să contacteze ambasada […]