„Am norocul să respir dragoste în fiecare zi”

1123
0

Ecaterina Stefanco este organizatoare de nunți de lux pe Riviera Franceză. Până acum s-a ocupat de 80 de nunți de destinație pentru cupluri internaționale, în special miri din SUA. Nu organizează evenimente pentru moldoveni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este născută la Chișinău. A învățat la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. A studiat la universitatea din Nisa, oraș în care locuiește acum împreună cu soțul și cei doi copii ai lor. A urmat și un master în afaceri internaționale, iar toate experiențele sale profesionale au fost în cadrul pieței de lux: de la o companie cu sediul în Monaco, specializată în vânzarea de avioane Bombardier și până la uimitoarea lume a ospitalității de lux și a restaurantelor cu stele Michelin.

Lucrând la un hotel de lux de pe Coasta de Azur, a organizat multe evenimente corporative, însă se simțea cu adevărat fericită planificând nunți.

Recunoștința cuplurilor, lacrimile lor de bucurie și apreciere, dragostea lor și intimitatea unui moment atât de special – toate aceste lucruri m-au făcut să fiu absolut convinsă că asta, anume asta, trebuie să continui să fac. Așa că, în 2018, am plecat de la lucru și am deschis agenția mea, unde am norocul să respir dragoste în fiecare zi”, spune Ecaterina Stefanco. Organizatoarea nunților de lux de pe Coasta de Azur menționează că există basarabeni care reușesc să-și planifice nunta în Franța de sud cu un buget de peste 15.000 de euro.

– Ce fel de nunți organizezi?

Eu sunt specializată în organizarea evenimentelor pe Coasta de Azur, dar toți clienții mei sunt din afara Franței. Nunțile lor sunt ceea ce se numește „destination wedding”, adică toți invitații vin de peste hotare în Franța pentru un weekend ca să sărbătorească această zi. Circa 90% dintre clienții mei sunt americani, iar alte 10% sunt din Anglia, Canada, Dubai și din alte țări. Ador să lucrez cu americani pentru că au o mentalitate specifică legată de nunți: atât bugetul, cât și atitudinea față de organizarea unei nunți sunt corespunzătoare. Cei mai iubiți clienți pentru mine sunt cei din New York. Nu știu de ce, dar sunt extraordinari și rămânem prieteni.

– Care a fost cea mai neobișnuită nuntă pe care ai organizat-o?

A fost o nuntă „surpriză”: mirii au făcut ceremonia doar cu părinții lor. Și-au invitat părinții la prânz și, când li s-a adus șampania, i-au anunțat că ei se vor căsători chiar acum! Părinții nu aveau cuvinte. Peste puțin timp, mireasa s-a îmbrăcat în rochie de mireasă, mirele în costum, cu părinții alături, și au avut o ceremonie extraordinar de frumoasă și personală. Reacția părinților a fost filmată cu camera ascunsă. Nu pot să redau ce mix de emoții aveau. Toți aveau lacrimi în ochi.

– Cine sunt cei care aleg să spună „Da” pe Coasta de Azur?

Sunt cei îndrăgostiți de Franța. Cei care sunt atrași de farmecul Mării Mediterane, deasupra căreia se văd munții. Cei care consideră acest loc o întreagă lume în lumea asta mare. Pasionații de vin bun, mâncare rafinată, soare, rosé și ai conceptului de „la vie en rose”.

– De câți bani au nevoie mirii ca să poată avea o nuntă pe Coasta de Azur?

Bugetul e foarte personal. Și eu mi-am sărbătorit nunta pe Coasta de Azur, dar cerințele noastre pe atunci nu erau cum sunt cele de acum. Pentru o nuntă „mică” de 60 de oameni, clienții trebuie să aibă minim 60.000 de euro. Acest buget nu include transportul, cazarea, ținutele de nuntă, inelele etc. Dar e posibil să organizezi și cu bani mai puțini, totul depinde de cerințe și așteptări. Eu îi spuneam soțului: bine că ne-am căsătorit în 2012, înainte de a intra în lumea nunților, pentru că dacă ar fi să facem nunta astăzi, am cheltui de zece ori mai mult.

– Care a fost cea mai scumpă nuntă pe care ai organizat-o?

Bugetul cel mai mare a atins 120.000 de euro pentru o nuntă de 80 de oameni. Bugetul unei nunți nu se calculează după formula: numărul de persoane înmulțit cu prețul meniului la restaurant. Sunt multe cheltuieli adiționale, cum ar fi serviciile de fotografie, video, muzică, flori, chirie mobilă etc.

– Ce ai înțeles din experiența de wedding planner de până acum? Ce detalii n-ar trebui să lipsească de la o nuntă, oricare ar fi aceasta, nu neapărat pe Coastă?

Am înțeles că toți oamenii sunt foarte diferiți. Cuplurile, familiile, chiar și dragostea la toți e diferită. Dragostea adevărată o vezi instantaneu. Cât despre detalii mai „practice”: mirii să aibă grijă la ortografierea numelui și prenumelui invitaților lor. De multe ori am observat cum se vexează oaspeții pentru că numele lor e scris greșit pe planul meselor sau pe cartonul/plicul la locul acestora.

– Cum recunoaștem o nuntă de clasă și una boemă?

Categorisirile „tematice” nu mai sunt de actualitate. Nunta e, în primul rând, creată după imaginea cuplului. Cel mai important este ca stilul evenimentului să reflecte personalitatea celor doi care își spun „Da”.

O nuntă de clasă presupune un stil curat, flori albe sau doar un pic de accent pe culoare. O cină servită individual. Față de masă obligatoriu. Muzică live, un string trio sau quartet, urmat de un band. Ceremonie tradițională. Cod vestimentar la invitați.

Nunta boemă are un stil natural. Pot fi mese lungi din lemn masiv, flori aprinse, lumini pe fir/beculețe. Feluri diferite de mâncare servite în mijlocul mesei și un dijei pentru muzică. Nunta boemă trezește un sentiment de cină al fresco, undeva în mijlocul viilor.

– Care sunt tendințele în materie de nunți pentru 2022?

După pandemie, cuplurile vor sărbătoare mare, de 48-72 de ore, fie în sudul Franței, fie în altă parte a lumii. În această perioadă de ceremonie, invitaților li se oferă cocktailuri de bun venit, cină înaintea nunții, gustare după nuntă etc. Se pune accent tot mai mult pe experiența nunții, nu doar pe decor și fațada restaurantului. Tot mai mulți strâng bani pentru a le cumpăra mirilor un tablou, o sculptură sau un alt articol de artă prețios. Astfel, se începe o colecție a familiei și îmi pare o inițiativă extraordinară.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE