Agitația curselor charter. Diaspora, condiționată să cumpere polițe medicale

1284
0
Foto: facebook.com/Autoritatea Aeronautică Civilă

Mulți moldoveni vor să revină acasă din străinătate. Problema este cât de eficient vor respectă carantina de cel puțin 14 zile. Astfel încât să nu trăim realitatea italiană, spaniolă sau franceză. „Ne dorim ca cetățenii să revină în țară cât mai mulți, dar înțelegem că acest lucru trebuie să-l facem organizat, dozat, ca să nu punem presiune pe sistemul medical din Republica Moldova”, a declarat Oleg Țulea, ministrul de Externe.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ministrul Afacerilor Externe (MAE) pregătește împreună cu Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) un grafic al curselor charter pentru următoarele două săptămâni. Vor fi organizate zboruri charter din 13 orașe europene: Londra, Dublin, Madrid, Frankfurt, Bruxelles, Varșovia, Lisabona, Milano, Paris, Moscova, Roma, Amsterdam și Praga. Fly One zboară pe 3 aprilie de la Praga; iar pe 5 aprilie de la Verona. Air Moldova va opera zboruri pe 2 aprilie de la Paris și pe 4 aprilie de la Londra.

Potrivit unei Dispoziții adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale, MAE va întocmi listele persoanelor din diasporă care vor să revină în Republica Moldova. Listele vor fi elaborate pe baza informațiilor scrise de conaționalii noștri în formularul pus la dispoziție de misiunile diplomatice și MAE.

Ministrul Țulea a anunțat că prioritate la repatriere vor avea studenții, persoanele aflate la tratament medical, persoanele care au necesități stringente de a se întoarce în țară, persoanele care nu mai au mijloace financiare pentru a sta în țările în care se află acum. Totodată, Oleg Țulea a precizat că numărul de solicitări este enorm.

Atenție de unde cumpărați bilete avia

AAC va propune Comisiei pentru Situații Excepționale graficul zborurilor charter care sunt necesare, iar după aprobarea curselor, Ministerul Afacerilor de Externe și paginile web. Cetățenii pot aplica pentru repatriere prin îndeplinirea formularului electronic.

În același timp, AAC va selecta operatorii aerieni, care vor efectua cursele charter, agreând cu ei un preț minim de cost al biletului. Informații despre costul și condițiile de procurare a biletelor vor fi publicate pe site-urile companiilor aeriene: Fly One, Air Moldova etc. Operatorii de zbor au responsabilitatea să coordoneze cu Casa Națională de Asigurări în Medicină statutul de asigurat al persoanei incluse în listă și să se asigure că acești cetățeni sunt în lista prioritară furnizată de MAE.

Cum pot cumpăra moldovenii polița medicală

În plină pandemie, moldovenii care revin de peste hotare trebuie să-și cumpere poliță de asigurare medicală, în valoare de 4.056 de lei. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova.

Cetățenii care intenționează să revină în Republica Moldova pe cale aeriană pot achita polița medicală prin intermediul sistemului guvernamental Mpay. Persoanele care vor traversa frontiera de stat pe cale terestră vor completa și semna o Declarație pe propria răspundere prin care se vor obliga să achite, în termen de 72 de ore, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020, conform unei Dispoziții adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale.

CITIȚI ȘI: Anevoios e drumul moldovenilor către casă 

Limitarea respectării drepturilor omului

„Restricționarea accesului moldovenilor în țară dacă aceștia nu achită obligatoriu prima de asigurare de asistență medicală poate avea implicații serioase pentru respectarea drepturilor omului: Legislația care conferă Comisiei Excepționale competențe largi este foarte specifică vis-a-vis de restrângerea drepturilor omului. Dar, totodată, legea prevede clar că restrângerile nu trebuie să implice persoanele după o serie de criterii, inclusiv cel al originii sociale”, susține politologul Dionis Cenușă. Legislația interzice Comisiei să restrângă drepturile care discriminează, iar măsura ar trebui corectată pentru a nu intra în ilegalitate, consideră Dionis Cenușă.

Decizia Comisiei de a interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit polița de asigurare medicală reprezintă o sfidare a bunului-simț și o limitare abuzivă a drepturilor omului. De această părere este Partidul Acțiune și Solidaritate, care solicită Guvernului să-și revizuiască decizia, pentru a permite cetățenilor să revină acasă, indiferent dacă sunt sau nu asigurați medical.

Îndemn la toleranță

Avocatul Poporului își exprimă îngrijorarea în legătură cu intensificarea mesajelor agresive și intolerante la adresa reprezentanților diasporei moldovenești, dar și a unor discursuri instigatoare la ură ale cetățenilor moldoveni de peste hotare în care sunt vizate autoritățile Republicii Moldova. Aceștia sunt văzuți ca vinovați ai declanșării crizei epidemiologice de COVID-19 în R. Moldova, sunt învinuiți de iresponsabilitate pentru că ar fi neglijat normele de carantină.

Mihail Cotorobai mai constată că și unii moldovenii aflați în prezent peste hotarele țării dau dovadă de lipsă de îngăduință și înțelegere a situației în care activează autoritățile din țară, adresându-le mesaje insultătoare și licențioase. Ombudsmanul condamnă ferm asemenea discursuri și poziții, menționând că în lupta cu pandemia nu este loc pentru mesaje de ură, discriminare și pentru excluziune socială.

CITIȚI ȘI: Toate drumurile duc acasă. Diaspora este îndemnată să contacteze ambasada

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE