Cum văd moldovenii din diasporă războiul din Ucraina

971
0
Protest în Irlanda împotriva războiului din Ucraina. Sursa foto: www.thejournal.ie

În multe orașe din lume s-au organizat proteste împotriva războiului din Ucraina, început de Rusia, iar locuitorii lor, împreună cu moldovenii stabiliți în străinătate, privesc cu îngrijorare evenimentele. Poate cu mai puțină anxietate decât moldovenii, deoarece concetățenii noștri stau cu mai multă teamă că invazia s-ar putea extinde și în Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Am întrebat câteva persoane stabilite în diferite țări cum se vede războiul de acolo, de unde locuiesc ei acum. Toate răspunsurile le-am concentrat în acest text.

Olesea stă la Dublin, Irlanda. Povestește că războiul i-a afectat emoțional pe moldovenii din Irlanda și le-a dat o stare de frică, deoarece au acasă părinți, copii, soți, rude și prieteni. „La început frica era și mai puternică, deoarece nu cunoșteam cât de pregătiți sunt ucrainenii să reziste. Acum parcă speranța a crescut și ne dorim din suflet ca pofta agresorilor de a porni războaie împotriva altor popoare să fie potolită pentru totdeauna”, spune Olesea. Femeia menționează că „invazia este iminentă atâta timp cât «operațiunea militară» este în desfășurare. Și atâta timp cât la Chișinău există forțe putiniste”. Olesea „regretă că în Republica Moldova există oameni care susțin războiul din Ucraina. Regretă că autoritățile de la Chișinău nu fac nimic ca să oprească propaganda de la posturile de televiziune ale Kremlinului”.

97% dintre francezi sunt îngrijorați de războiul din Ucraina”

Ana locuiește la Paris și citește presa din Franța. Rezultatele unui sondaj făcut public în Republica Franceză arată că „97% dintre francezi sunt îngrijorați de război și doar 3% dintre ei sunt pentru o intervenție militară în Ucraina. Iar 80% dintre francezi sunt favorabili la ideea de a primi refugiați ucraineni, față de 46%, câte erau în 2015 când a fost criza emigranților în Mediterană”, susține Ana.

În același timp, femeia susține că oricum moldovenii stabiliți în Franța sunt mult mai vizați de situația din Ucraina decât cetățenii francezi. „Noi avem un atașament emoțional față de Ucraina, pentru că sunt vecinii noștri și pentru că mulți dintre noi avem amintiri legate de vacanțele petrecute pe litoralul Mării Negre din Ucraina. Este și grija că conflictul s-ar putea extinde în Republica Moldova sau s-ar putea transforma într-un conflict mondial și/sau nuclear”, crede Ana.

Să nu fie vreo criză prin magazine”

Incertitudinea persistă printre moldovenii care lucrează în domeniul construcțiilor. Aceștia se tem că ar putea rămâne fără locul de muncă. „Moldovenii care lucrează la construcții spun că francezii nu vor mai dori reparații prin case și, ca rezultat, nu va mai fi de lucru. S-au scumpit materialele de construcții și benzina”, zice Lara. La fel ca în Republica Moldova, și în Franța există goana irațională după produse alimentare. „Oamenii parcă prea mult cumpără produse alimentare și produse pentru îngrijirea casei. Să nu fie vreo criză prin magazine”, se arată îngrijorată Lara.

Daniel stă în Canada. Starea sa emoțională este mai bună, deoarece are alături familia: părinții, fratele și sora. „Mă tem de prostia celor care au început războiul și de armele nucleare, folosirea cărora ar fi un dezastru global”, afirmă Daniel.

Larisa, stabilită în orașul Santiago de Chile se teme de un război nuclear, și mai mult e îngrijorată pentru cei din RM. Ștefan de la Londra crede că e multă panică în lume. Iar Ana din Marea Britanie speră că la vară va putea vizita R. Moldova ajungând cu avionul direct de la Londra la Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE