Angajații instituțiilor de învățământ din raionul Orhei, alături de administrația publică locală și raională, au anunțat la începutul acestei săptămâni că intră în grevă japoneză. Ei au menționat în cadrul unei conferințe de presă că recurg la această măsură de protest pentru a determina Guvernul să revizuiască bugetul de stat pentru anul 2022 și să aloce mai mulți bani pentru întreținerea școlilor și grădinițelor, în contextul scumpirii facturilor.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDeși astfel de probleme sunt și în alte raioane, conducerea instituțiilor de învățământ și a APL-urilor pe care le-am solicitat ne-a informat că a identificat soluții pentru a ieși onorabil din această iarnă și că deocamdată nu planifică să se alăture protestului.
Câteva zeci de persoane, printre care primari, directori de școli și grădinițe, și reprezentanți ai administrației raionale din Orhei, au venit luni în fața Guvernului, pentru a-i solicita să întreprindă măsuri pentru a face față datoriilor.
Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a explicat că, deși prețurile pentru energia termică au crescut considerabil, Guvernul nu a majorat bugetele destinate plății facturilor și a lăsat această povară pe umerii administrațiilor locale și raionale.
Grevă japoneză la Orhei
„Știm foarte bine când au fost adoptate bugetele și care a fost formula de calcul per copil. De atunci prețul la energia termică s-a dublat. În această situație, directorii instituțiilor de învățământ au luat bani planificați pentru dezvoltarea școlilor, bani destinați investițiilor, achizițiilor și tot ce ține de buna funcționare a instituțiilor de învățământ, și au achitat facturile”, a spus Dinu Țurcanu.
Mai mult, potrivit președintelui raionului Orhei, Ministerul Finanțelor le-ar fi sugerat indirect că acești bani nu vor fi compensați de Guvern.
„Facem apel către toate sindicatele din învățământ, către toate administrațiile raionale și locale din toată Republica Moldova, către toți managerii instituțiilor școlare să intre și ei în grevă japoneză, pentru a fi solidari cu noi și pentru a trage un semnal de alarmă. Până la sfârșitul anului, doar în cazul instituțiilor de învățământ din raionul Orhei, se atestă un deficit de aproximativ 5 milioane de lei. Și aici ne aflăm într-o capcană, deoarece vom fi nevoiți să redirecționăm în acest scop banii destinați dezvoltării raionului. Or legea în acest sens spune că obligația de a achita facturile revine Guvernului”, a mai spus președintele raionului.
Produsele s-au scumpit, meniul copiilor e același
La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a atras atenția asupra faptului că instituția pe care o conduce s-a pregătit să achite un tarif de 11 lei pentru un metru cub de gaze, dar acesta a ajuns deja la 15 lei.
„Doar Școala de Arte și Școala de Muzică au o datorie de 100 de mii de lei. Dacă luăm împreună toate grădinițele și instituțiile de învățământ, până la sfârșitul anului vom avea un deficit de circa 4 milioane de lei. Nu se ține cont de prețurile majorate nici la produsele alimentare. Vedem un sabotaj din partea Guvernului legat de facturi, precum și de revizuirea meniului copiilor, cărora le revine câte 33 de lei/pe zi. E imposibil să asiguri hrana cu această sumă. Agenții economici nu mai au produse alimentare în depozite. Sistemul de învățământ merge spre colaps”, a declarat primarul de Orhei.
Angela Cușnir, directoarea gimnaziului din satul Sămănanca, raionul Orhei, și-a exprimat speranța că vocea lor va fi auzită.
„Facturile mari au afectat foarte mult bugetul mic al școlilor, mai ales al celor de la sate. Copiii sunt viitorul nostru, iar Guvernul este obligat să le acorde o atenție mai mare. Bugetul ne-a fost tăiat în măsura în care face imposibilă activitatea noastră de mai departe. E o problemă care ne doare și rugăm să fim auziți”, a spus Angela Cușnir.
Toate resursele, pentru achitarea facturilor
Un mesaj pentru guvernare a avut și Ana Iacob, directoarea grădiniței din satul Păhărniceni. „Dificultățile cu care ne confruntăm sunt mari. De ce pentru 2022 a fost calculat același buget ca și pentru 2021? Prețurile au crescut considerabil. Suntem la începutul anului, dar noi am consumat aproape toți banii prevăzuți pentru acest an”, a spus directoarea grădiniței.
De aceeași părere este și Eugenia Băleanu, directoarea gimnaziului din satul Brăviceni, raionul Orhei.
„Suntem într-o situație extrem de dificilă, deoarece am fost nevoiți să folosim toate resursele financiare pentru acoperirea facturilor. Chiar și așa, am ajuns astăzi să nu mai avem bani pentru a achita facturile și nici pentru a asigura o activitate corespunzătoare a școlilor. Rugăm să fim ajutați și să fim susținuți în această situație dificilă”, a declarat Eugenia Băleanu.
Potrivit autorităților din Orhei, greva japoneză va dura până când Parlamentul se va reuni în ședință și va soluționa această problemă.
„Criza ne-a afectat pe toți, n-ar trebui să creăm panică”
Șeful Direcției educație a Consiliului raional Ialoveni, Ion Scutaru, ne-a informat că au existat dificultăți legate de achitarea prețurilor majorate pentru căldură și la Ialoveni, dar au găsit soluții pentru a ieși din această situație.
„Ministerul Finanțelor a permis redirecționarea banilor prevăzuți pentru dezvoltarea instituțiilor de învățământ la plata facturilor. În aceste condiții, managerii fiecărei instituții de învățământ au soluționat problema în baza surselor de care dispun. Scumpirea gazului este o problemă națională și chiar internațională. N-ar trebui să creăm panică, ci să ne bazăm pe ceea ce avem pentru a face față acestei crize”, a spus Ion Scutaru.
Vitalie Serjant, directorul gimnaziului din Misovca, Ialoveni, o instituție cu doar 51 de copii, care a înregistrat în 2021 un deficit bugetar de peste un milion de lei, ne spune că au soluționat problema facturilor mari din această iarnă ajutați de Consiliul raional. „Chiar dacă nu a fost o iarnă ușoară, am reușit să facem față crizei. Guvernul ar trebui să acorde o atenție mai mare domeniului educației. Facturile au crescut, respectiv și bugetul instituțiilor de învățământ ar trebui majorat, altfel acest lucru se răsfrânge asupra calității educației și a copiilor”, a spus directorul gimnaziului.
Iulia Pancu, șefa Direcției educație a Consiliului raional Ungheni, ne-a informat că în prezent instituțiile de învățământ nu au datorii pentru facturi.
„Chiar dacă tarifele s-au majorat, noi ne-am încadrat în bugetul planificat și deocamdată nu vedem motive pentru a protesta”, a spus șefa direcției.
Datorii de 6-10 milioane de lei
Aliona Nartea, șefa adjunctă a Direcției educație Orhei, a declarat că deocamdată nu au primit nicio reacție din partea Ministerului Educației și Cercetării în legătură cu greva și revendicările anunțate.
În legătură cu acest caz a reacționat deputata socialistă Alla Darovannaia, care a anunțat că în mai multe raioane fondurile bugetare alocate în acest an pentru educaţie vor fi epuizate până la 1 septembrie. Au fost cheltuiți deja toți banii prevăzuți pentru plata gazelor naturale, iar în unele școli, timp de două luni, s-a cheltuit tot bugetul planificat în acest scop. Totodată au crescut și cheltuielile de deplasare a elevilor din cauza majorării prețurilor la carburanți.
Deficitul total al bugetelor locale ar constitui circa 6 milioane de lei în raioanele mici și peste 10 milioane de lei în raioanele mai mari.
În legătură cu aceasta, deputata a solicitat Guvernului să soluționeze problema privind finanțarea domeniului educației și să identifice cât mai urgent fonduri pentru acoperirea acestor datorii.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE