Anevoios e drumul moldovenilor către casă

928
2
Foto: Aeroportul Internațional Chișinău

Tot mai mulți moldoveni din diasporă vor să revină acasă din cauza pandemiei de coronavirus. Ambasadele Republicii Moldova din străinătate sunt luate cu asalt de conaționalii care caută soluții de reîntoarcere, fie că au rămas fără un loc de muncă, nu mai au bani pentru chirie sau le este frică de noul virus.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetățenii să evite călătoriile. Iar în cazul în care deplasările nu pot fi evitate, moldovenii sunt rugați să se informeze despre măsurile dispuse de autoritățile statelor de tranzit în contextul limitării răspândirii infecției de COVID-19. Ministerul recomandă cetățenilor, aflați în situații dificile sau care au nevoie de asistență consulară, să telefoneze ambasadele și consulatele Republicii Moldova în țara în care se află sau să contacteze Centrul de Apel al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene la numărul de teledon: 00373.22.788.722.

Zboruri charter pentru repatrierea moldovenilor

Comisia Națională pentru Situații Excepționale a autorizat câteva zboruri charter pentru transportarea la Chișinău a moldovenilor din diasporă, după restricțiile de circulație impuse în statele din Europa. Zborurile vor avea loc în perioada 24-28 martie, de la Paris, Londra, Istanbul și Moscova. Acestea vor fi operate de companiile Air Moldova și Fly One.

Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova: caa.md la rubrica „Știri și evenimente” sau pe pagina oficială de facebook.com a AAC. Astfel cetățenii moldoveni evită posibilele escrocherii legate de cursele charter.

Zborurile charter sunt organizate de cetățeni și companiile de turism, anunță Oleg Tofilat, consilerul prim-ministrului pentru transport. În cadrul videoconferinței de miercuri, 25 martie organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Oleg Tofilat a menționat că transportatorii de curse charter ar putea fi obligați de stat să publice informații despre costuri, bilete etc.

Ofițerul de presă al AAC, Irina Bodolica, a comunicat pentru GAZETA de Chișinău că zborurile charter sunt examinate de AAC, iar ulterior acestea sunt abrobate de Comisia Situații Excepționale. Costurile pentru cursele charter sunt achitate de cetățeni. Statul doar face posibile cursele charter, dar nu acoperă cheltuielile. Și AAC îndeamnă oamenii să apeleze la ambasadele și consulatele Republicii Moldova.

CITIȚI ȘI: „Toate drumurile duc acasă. Diaspora este îndemnată să contacteze ambasada

Ministerul Afacerilor Externe anunță că ambasadele moldovene se confruntă cu un număr mare de cereri depuse de cetățenii Republicii Moldova, care doresc să revină acasă, în pofida faptului că deplasările internaționale sunt tot mai limitate din cauza carantinei instituite în statele europene. Țările UE și-au închis frontierele. Începând cu 17 martie și Republica Moldova a suspendat toate cursele avia pentru a încetini răspândirea infecției.

Au revenit prin culoare de tranzit

Pentru 575 de cetățeni moldoveni autoritățile naționale au organizat culoare tranzit, prin înțelegerea cu statele vecine. Poliția de Frontieră anunță că 105 de conaționali au venit din Federația Rusă, cu tranzitarea Ucrainei, iar alți 250 de cetățeni ai Republicii Moldova au revenit din Polonia, tranzitând teritoriul ucrainean. Circa 220 de basarabeni au ajuns cu un zbor charter de la Paris.

Polițiștii de frontieră au măsurat febra la toți cetățenii și au oferit spre completare fișele epidemiologice indiviaduale, anunță Poliția de Frontieră. Persoanele revenite în țară au depus declarația pe propria răspundere că vor respecta regimul de autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. Niciun conațional revenit pe cale terestră nu a manifestat simptomatica bolii COVID-19.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here