CEC: Pentru Transnistria – da, pentru diaspora – ba. Cum respectă PSMR moldovenii din străinătate care vor să aleagă soarta țării

945
0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să deschidă 44 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria, cu două mai mult decât la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, dar a refuzat să majoreze numărul secțiilor destinate alegătorilor moldoveni din diasporă. Propunerea a venit de la secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, propulsat în această funcție de PSRM, care susține că 139 de secții de votare în străinătate, la fel ca și la prezidențiale, în locul celor 190 propuse de Ministerul de Externe al R.Moldova, ar fi suficiente. Motivul invocat de el – nu s-ar fi făcut o înregistrare prealabilă separată pentru scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie. Chiar dacă a provocat discuții în contradictoriu, proiectul socialistului a fost aprobat, după o oră în care membrii CEC s-au aflat sâmbătă, 5 iunie, în pauză, cu cinci voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decizia a provocat o reacție imediată din partea președintei Maia Sandu, care a calificat-o drept „batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”.

Totodată, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțat că formațiunea sa va contesta această decizie în instanță și examinează posibilitatea depunerii unei cereri penale pe numele lui Maxim Lebedinschi.

Menționăm că în varianta inițială a proiectului figura o cifră de compromis – 162 de secții ce urmau să fie deschise peste hotare, însă nici aceasta nu l-a mulțumit pe fostul socialist. „De la un scrutin la altul, prezența e diferită și nu e clarificat care prezență se ia în calcul – de la parlamentarele din 2019 sau de la prezidențialele din 2020. Cu referire la numărul de cetățeni aflați peste hotarele țării, ambasadele au spus că nu dețin date veridice. Așadar, pentru a nu debusola starea socială, propun conservarea situației cum a fost la ultimul scrutin”, a declarat Lebedinschi.

CEC nu a ezitat însă, cu puțin timp mai devreme, să aprobe cu două secții în plus – de la 42 până la 44 – pentru cei aproximativ 258 de mii de cetățeni cu drept de vot din regiunea transnistreană.

Votul membrilor CEC a provocat reacții imediate din partea PAS, deputatul Sergiu Litvinenco prezentându-i pe „eroii dodoniști” care au menținut un număr redus de secții pentru diasporă – Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroaie și Andrei Volentir.

Și președinta Maia Sandu spune că „majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăși împotriva poporului și a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secții de votare în afara țării” și a somat instituția să-și revadă imediat decizia.

Amintim că, la sfârșitul lunii mai, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu la Externe, a anunțat că în străinătate ar trebui deschise 190 de secții de votare, având în vedere numărul moldovenilor din diasporă care au făcut cozi interminabile la alegerile prezidențiale din 2020 și faptul că la unele secții de votare de acolo nu au ajuns buletine de vot. De asemenea, a fost specificat faptul că pentru participarea la anticipate s-au înregistrat peste 100 de mii de moldoveni aflați peste hotare – o cifră record pentru alegerile din R.Moldova. Șeful CEC, Dorin Cimil, s-a arătat atunci favorabil acestei propuneri.

Totodată, Guvernul a alocat deocamdată doar 70 de milioane de lei, din cele 125 solicitate de CEC pentru organizarea și desfășurarea alegerilor din 11 iulie.

Menționăm de asemenea că, în turul II al alegerilor prezidențiale din 2020, peste hotare au votat 263.177 de cetățeni, încă un record pentru R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU