Protest la CEC, în timp ce un complet de judecători controversați examinează refuzul de a deschide mai multe secții peste hotare

944
0
Protest la CEC în legătură cu refuzul de a deschide mai multe secții de votare în străinătate / Sursa FOTO: Replica Media

Sute de persoane, membri și simpatizanți ai PAS, Platformei DA, Blocului „Renato Usatîi” și AUR au blocat luni, 7 iunie, circulația pe strada Vasile Alecsandri din Chișinău, în fața sediului CEC, în cadrul unei manifestații de protest față de refuzul instituției de a majora numărul secțiilor de votare în străinătate. S-a întâmplat pe fundalul unor critici dure la adresa membrilor Comisiei care au decis sâmbătă, 5 iunie, să mențină numărul de 139 de secții, egal cu cel care au fost deschise în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. Atât Ministerul de Externe, cât și premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, și-au exprimat nedumerirea în legătură cu această decizie. În același timp, Curtea de Apel Chișinău a început, în regim de urgență examinarea unei contestații depusă de blocul electoral al lui Usatîi, într-un complet de judecată format din magistrați controversați, care s-au făcut anterior cunoscuți prin decizii motivate politic.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oamenii care s-au adunat la sediul CEC au cerut revizuirea deciziei cu privire la secțiile de peste hotare, scandând: „Diaspora e cu noi!” și „Vrem să votăm!”.

De asemenea, ei au purtat pancarte pe care scria: „CEC, ești expresia disperării lui Dodon!”, „CEC, nu te juca cu focul, că-ți boțim norocul!” și „Măi CEC, ești un EȘEC!”.

„Are Dodon vreo câțiva lingăi și hoți care au intrat în CEC și au făcut jocul ultimei decizii. Ministerul de Externe a dat 190 de secții. Nesimțiții au coborât la 162, ca într-un final să dea 139. Ministerul de Externe le spune că putem organiza 190. Dați diasporei dreptul să voteze!”, a declarat în cadrul manifestației liderul interimar al PAS, Igor Grosu.

„Cetățenii nu au plecat de la o viață tare gustoasă pe care o aveau aici, în R. Moldova. Cu toate metodele legale, îndemnăm CEC-ul să-și schimbe decizia și hotărârea”, a spus vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari.

Pe parcursul dimineții zilei de luni, Renato Usatîi a făcut cunoscut faptul că un complet de judecată în care intră controversații judecători Ion Muruianu și Anatolie Minciună vor examina contestația sa cu privire la decizia CEC. Confirmarea, potrivit politicianului, a venit de pe o adresă a serviciului rusesc de poștă electronică – mail.ru – și a nimerit în mapa de SPAM. „Nici n-am știut că se organizează azi ședința. Fac asta pentru ca PAS și DA să nu mai poată contesta această decizie”, spune Usatîi, care a cerut recuzarea lui Anatolie Minciună, pe motiv că acesta este unul dintre magistrații care au decis excluderea partidului său din lupta la parlamentarele din 2014. Drept urmare, instanța a luat o pauză până după prânz.

PAS a depus, de altfel, o contestație la Curtea de Apel Chișinău în dimineața zilei de luni, fapt anunțat de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care a menționat că partidul consideră decizia CEC ca fiind „vădit ilegală”.

În acest context, secretarul general al Ministerului de Externe, Eugen Revenco, responsabil pentru desfășurarea alegerilor anticipate în străinătate, a declarat că instituția pe care o reprezintă poate să-și asume organizarea a 190 de secții de votare peste hotare. El s-a arătat nedumerit că majoritatea membrilor CEC au făcut „copy-paste” la lista de la alegerile prezidențiale – 139 de secții electorale.

„Această situație riscă să creeze o criză pe care tot noi va trebui să o gestionăm. Mai în glumă, mai în serios, dar noi ne gândim să propunem în calitate de președinți ai birourilor electorale la Frankfurt, Berlin, Paris, Londra, în Italia să participe membrii CEC care au votat pentru același număr de secții de votare”, a spus Revenco într-un interviu la Europa Liberă.

Și Guvernul în exercițiu a emis luni un comunicat în care premierul interimar, Aureliu Ciocoi, afirmă că acest executiv „nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”. El, de asemenea, se arată nedumerit de faptul că CEC nu a luat în considerare recomandările diplomaților, care au arătat că mulți dintre moldovenii din diasporă nu au reușit să voteze la prezidențialele din 2020, și „încurajează” Comisia să-și revadă decizia.

Amintim că, deși a refuzat să deschidă mai multe secții de votare în străinătate, CEC a decis sâmbătă să deschidă 44 de secții – cu două mai mult decât în noiembrie 2020 – pentru locuitorii din Transnistria. Președinta Maia Sandu a catalogat această decizie ca pe „o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU