Expert: Frica este cauza tărăgănării unei decizii a Curții de Apel cu privire la secțiile de vot pentru diasporă

4388
0
Profesorul Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituțională

Tărăgănarea la nesfârșit de către Curtea de Apel (CA) Chișinău pe seama contestațiilor depuse de mai multe partide cu privire la decizia CEC de a limita numărul secțiilor de votare ce vor fi deschise peste hotare este absolut nejustificată, consideră expertul în drept Nicolae Osmochescu, care admite că în acest caz este implicat și factorul politic. „Se găsesc niște motive absolut neserioase. De ce? Toți judecătorii, în opinia mea, se tem să ia o decizie corectă – să spună clar și pe înțelesul tuturor: Comisia Electorală Centrală nu a ținut cont de Ministerul Afacerilor Externe și de Guvernul R.Moldova, care sunt organe executive și răspund, în cazul dat, de tot ce se întâmplă în țară și peste hotare”, a declarat Osmochescu pentru „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Aspectul politic se vede de la distanță!”, spune el, după ce CA a amânat marți, 15 iunie, pentru a cincea oară consecutiv, să adopte o decizie în cauza secțiilor de votare de peste hotare.

De această dată, judecătorii au profitat de o cerere a Platformei DA, care a solicitat controlul constituționalității unor prevederi din Codul Electoral cu privire la criteriile pe care ar trebui să le ia în calcul CEC pentru a decide numărul secțiilor din străinătate.

Potrivit lui Osmochescu, cererea Platformei DA, în calitate de reclamant, este perfect legală, iar Curtea Constituțională ar urma să examineze acest aspect în regim de urgență.

Menționăm că instanța de apel examinează contestațiile depuse succesiv de blocul electoral al lui Renato Usatîi, Platforma DA, PAS, AUR, PUN și PACE – comasate într-o singură cauză – începând de joi, 10 iunie. De atunci, în pofida a numeroase cereri de recuzare, în completul de judecată a fost înlocuit un singur judecător – Ecaterina Palanciuc. În locul acesteia este acum Veronica Negru, contestată de asemenea de avocații partidelor nemulțumite de decizia CEC.

„Îmi este dificil să dau o apreciere la ceea ce se întâmplă la Curtea de Apel. Ceea ce știu este că acolo se examinează mai mult cereri de recuzare decât esența problemei. Și asta evident duce la tergiversarea examinării, este exact lucrul pe care nu ni-l dorim acum. Pentru a avea niște alegeri organizate la nivel în diasporă este nevoie de timp, iar noi acum pierdem timp”, a remarcat în acest context, într-o emisiune la TVR Moldova, Sorina Macrinici, directoare a unui program din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Menționăm că reprezentanții partidelor care au contestat la CA Chișinău decizia CEC cu privire la numărul secțiilor din străinătate au semnalat anterior faptul că judecătorii incluși în completul care a examinat această cauză au un statut extrem de controversat.

Anatolie Minciună, bunăoară, este unul dintre magistrații care au decis excluderea formațiunii lui Renato Usatîi din cursa electorală la parlamentarele din 2014. Iar Ion Muruianu, a cărui carieră a cunoscut o ascensiune fulminantă în perioada guvernării comuniste, când a ajuns și președinte la CSJ, s-a făcut celebru numindu-i pe jurnaliști „câini turbați”.

Amintim de asemenea că, pe 5 iunie, CEC a decis deschiderea a doar 139 de secții de votare peste hotare – un număr egal cu cel de la prezidențialele din 2020. Propunerea a venit de la secretarul CEC, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă în proiectul inițial figura cifra de 164, iar Ministerul de Externe a dat asigurări că poate garanta buna desfășurare a alegerilor anticipate din 11 iulie în 190 de secții de peste hotare. Decizia CEC a provocat un val de critici foarte dure atât din partea experților, cât și a politicienilor și oficialităților. Ministerul de Externe și premierul interimar Aureliu Ciocoi, bunăoară, s-au arătat „nedumeriți” de această decizie. De asemenea, membrii și simpatizanții partidelor contestatare au organizat două zile consecutiv proteste la sediul CEC.

Drept urmare, CEC și-a revizuit decizia cu privire la numărul secțiilor de votare de peste hotare, acceptând majorarea acestuia, însă numai cu șapte – de la 139 la 146 de secții.

Această nouă hotărâre a fost catalogată chiar de către unul dintre membrii CEC, Dumitru Pavel, ca „o soluție pentru a spăla murdăria făcută de CEC”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] Menționăm că, anterior, într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu spunea că tărăgănarea la nesfârșit de către CA Chișinău pe seama deciziei CEC de a limita numărul secțiilor de votare de peste hotare este absolut nejustificată. „Se găsesc niște motive absolut neserioase. De ce? Toți judecătorii, în opinia mea, se tem să ia o decizie corectă – să spună clar și pe înțelesul tuturor: Comisia Electorală Centrală nu a ținut cont de Ministerul Afacerilor Externe și de Guvernul R.Moldova, care sunt organe executive și răspund, în cazul dat, de tot ce se întâmplă în țară și peste hotare”, a accentuat Osmochescu, care nu exclude că în acest caz a intervenit factorul politic. […]