CEC a acceptat să majoreze numărul secțiilor pentru diasporă cu… 7: Unde vor fi deschise acestea

262
0

Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a revizuit decizia cu privire la numărul secțiilor de votare ce vor fi deschise peste hotare, acceptând majorarea acestuia, însă numai cu 7 – de la 139 la 146 de secții. Decizia a fost adoptată în ședința de marți, 8 iunie, cu votul a opt dintre cei nouă membri ai CEC, care au prezentat-o drept „o soluție de compromis”. „Nu s-a coborât Mesia pe pământ. S-a făcut o reformare. Nimic nou în esență nu s-a format. Eu cred că voi susține proiectul ca o posibilitate de a merge mai departe, dar nu de frică”, a declarat președintele Comisiei, Dorin Cimil.

Împotrivă s-a pronunțat doar un singur membru al CEC, Dumitru Pavel, potrivit căruia „acesta nu a fost un consens între membri, asta a fost o soluție pentru a spăla murdăria făcută de CEC”.

În timpul ședinței, el a insistat pe suplinirea cu 24 a numărului de secții destinate moldovenilor din diasporă, dar proiectul lui a fost respins.

Astfel, în conformitate cu decizia revizuită a CEC, în Franța vor fi deschise cu trei secții de votare mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2020, în Germania și Marea Britanie – cu câte trei secții în plus, iar în Italia – cu încă două mai mult. Totodată, se va renunța la o secție din Atena, în Grecia, dar și la cea din Oradea, România.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, CEC a decis deschiderea a doar 139 de secții de votare peste hotare – un număr egal cu cel de la prezidențialele din 2020. Propunerea a venit de la secretarul CEC, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă în proiectul inițial figura cifra de 164, iar Ministerul de Externe a dat asigurări că poate asigura buna desfășurare a alegerilor anticipate din 11 iulie în 190 de secții de peste hotare. Decizia CEC a provocat un val de critici foarte dure atât din partea experților, cât și a politicienilor și oficialităților. Ministerul de Externe și premierul interimar Aureliu Ciocoi, bunăoară, s-au arătat „nedumeriți” de această decizie. De asemenea, PAS a organizat luni și marți o manifestație de protest la sediul CEC, căreia i s-au alăturat membri și simpatizanți ai Platformei DA și ai AUR.

De asemenea, decizia a fost contestată de mai multe partide la Curtea de Apel Chișinău, care a anunțat că se va pronunța joi, 10 iunie.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here