Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a revizuit decizia cu privire la numărul secțiilor de votare ce vor fi deschise peste hotare, acceptând majorarea acestuia, însă numai cu 7 – de la 139 la 146 de secții. Decizia a fost adoptată în ședința de marți, 8 iunie, cu votul a opt dintre cei nouă membri ai CEC, care au prezentat-o drept „o soluție de compromis”. „Nu s-a coborât Mesia pe pământ. S-a făcut o reformare. Nimic nou în esență nu s-a format. Eu cred că voi susține proiectul ca o posibilitate de a merge mai departe, dar nu de frică”, a declarat președintele Comisiei, Dorin Cimil.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎmpotrivă s-a pronunțat doar un singur membru al CEC, Dumitru Pavel, potrivit căruia „acesta nu a fost un consens între membri, asta a fost o soluție pentru a spăla murdăria făcută de CEC”.
În timpul ședinței, el a insistat pe suplinirea cu 24 a numărului de secții destinate moldovenilor din diasporă, dar proiectul lui a fost respins.
Astfel, în conformitate cu decizia revizuită a CEC, în Franța vor fi deschise cu trei secții de votare mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2020, în Germania și Marea Britanie – cu câte trei secții în plus, iar în Italia – cu încă două mai mult. Totodată, se va renunța la o secție din Atena, în Grecia, dar și la cea din Oradea, România.
Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, CEC a decis deschiderea a doar 139 de secții de votare peste hotare – un număr egal cu cel de la prezidențialele din 2020. Propunerea a venit de la secretarul CEC, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă în proiectul inițial figura cifra de 164, iar Ministerul de Externe a dat asigurări că poate asigura buna desfășurare a alegerilor anticipate din 11 iulie în 190 de secții de peste hotare. Decizia CEC a provocat un val de critici foarte dure atât din partea experților, cât și a politicienilor și oficialităților. Ministerul de Externe și premierul interimar Aureliu Ciocoi, bunăoară, s-au arătat „nedumeriți” de această decizie. De asemenea, PAS a organizat luni și marți o manifestație de protest la sediul CEC, căreia i s-au alăturat membri și simpatizanți ai Platformei DA și ai AUR.
De asemenea, decizia a fost contestată de mai multe partide la Curtea de Apel Chișinău, care a anunțat că se va pronunța joi, 10 iunie.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE