După șapte ședințe interminabile, Curtea de Apel (CA) Chișinău a luat joi, 17 iunie, o decizie cu privire la numărul secțiilor de votare ce urmează a fi deschise peste hotarele R.Moldova. Instanța a admis „parțial” contestațiile mai multor formațiuni politice – blocul electoral al lui Renato Usatîi, Platforma DA, PAS, AUR, PUN și PACE –, care s-au arătat nemulțumite de decizia CEC de a limita dreptul diasporei de a vota la alegerile parlamentare din 11 iulie. Astfel, CEC este obligată să-și modifice decizia de a deschide, inițial, doar 139 de secții în străinătate, suplinite ulterior cu doar încă șapte – până la 146 de secții peste hotare. Drept urmare, CEC ar trebui să ia în considerare recomandarea Ministerului de Externe, care a propus și a asigurat că poate susține funcționarea a peste 190 de secții de votare.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEHotărârea CA Chișinău poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi.
Ultima ședință a CA Chișinău a fost de altfel marcată de un schimb de replici chiar între contestatari, primarul de la Bălți, Renato Usatîi, reproșându-i liderului Platformei DA, Andrei Năstase, că a depus o cerere de recuzare a unui judecător „pe ultima sută de metri”.
„Intenționăm să ajungem până în pânzele albe. Am pus în capul mesei legea, pentru că la CtEDO vom fi întrebați dacă am epuizat toate căile din instanțele naționale, dacă am depus cereri de recuzare a judecătorilor”, a spus Năstase, după ce a solicitat recuzarea judecătoarei Veronica Negru, care o înlocuise pe Ecaterina Palanciuc.
„Dacă mergem pe varianta recuzărilor permanente, până seara se termină judecătorii de la Curtea de Apel. Mi se creează impresia că cineva nu are altă soluție decât să-și ridice ratingul”, a afirmat, la rândul său, Renato Usatîi.
Menționăm că, anterior, într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu spunea că tărăgănarea la nesfârșit de către CA Chișinău pe seama deciziei CEC de a limita numărul secțiilor de votare de peste hotare este absolut nejustificată. „Se găsesc niște motive absolut neserioase. De ce? Toți judecătorii, în opinia mea, se tem să ia o decizie corectă – să spună clar și pe înțelesul tuturor: Comisia Electorală Centrală nu a ținut cont de Ministerul Afacerilor Externe și de Guvernul R.Moldova, care sunt organe executive și răspund, în cazul dat, de tot ce se întâmplă în țară și peste hotare”, a accentuat Osmochescu, care nu exclude că în acest caz a intervenit factorul politic.
Presa de la Chișinău a calculat de altfel că, pe parcursul celor șapte ședințe de judecată în care CA a ezitat să ia o decizie cu privire la numărul secțiilor de votare pentru moldovenii din diasporă, magistrații au consumat peste 45 de ore de muncă, au examinat nu mai puțin de zece cereri de recuzare depuse și soldate cu înlăturarea unui magistrat de la examinarea cauzei, precum și o cerere de neconstituționalitate. Aceasta a fost admisă și examinată la începutul săptămânii de către Curtea Constituțională, care a respins-o imediat ca inadmisibilă și a readresat-o la Curtea de Apel.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] în timp ce, cu o zi mai devreme, CA Chișinău obliga CEC să se conformeze recomandărilor Ministerului de Externe. De fapt, Curtea a decis, pe 17 iunie, după șapte ședințe interminabile, anularea anexelor la […]