Duma de Stat promite transnistrenilor cetățenie rusă în regim simplificat și legătură aeriană direct la Tiraspol

2625
2

În debutul campaniei electorale din R.Moldova, Duma de Stat a Federației Ruse nu se limitează la declarații ce condamnă o pretinsă intenție de „blocadă” a Transnistriei din partea Chișinăului și Kievului. Parlamentarii de la Moscova pregătesc o nouă simplificare a procedurii de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunea separatistă transnistreană și chiar vorbesc despre o „redeschidere a legăturilor aeriene cu Tiraspolul”. Declarația îi aparține lui Konstantin Zatulin, un cunoscut susținător al separatismului din Transnistria. În acest context, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a și mulțumit Rusiei pentru declarația care a determinat Guvernul de la Chișinău să amâne, în regim de urgență, introducerea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere de la Cuciurgan până la 31 decembrie 2021, deși inițial acesta urma să fie aplicat începând cu data de 1 iulie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În cadrul alegerilor în Duma de Stat pentru mulți dintre noi au votat cetățeni ai Rusiei care locuiesc în Transnistria (…) Federația Rusă nu va permite să fie înjosiți și îngenuncheați compatrioții și cetățenii Rusiei din Transnistria”, a declarat Zatulin, citat de agenția oficială de la Tiraspol „Novosti PMR”, după ce parlamentul rus a adoptat o declarație cu privire la așa-zise tentative ale R.Moldova și Ucrainei de a bloca regiunea transnistreană.

Reacția lui Krasnoselski nu a întârziat.

„Este un semnal concret din partea Rusiei, ca o influentă putere mondială, un garant responsabil și mediator în procesul reglementării transnistrene, adresat tuturor părților implicate în procesele din această regiune”, a scris el pe canalul său de Telegram.

Sincronizat, Guvernul în exercițiu de la Chișinău a adoptat miercuri, 16 iunie, o decizie prin care a amânat implementarea celei de a doua etape a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan până pe 31 decembrie 2021. Argumentul invocat de Ministerul Finanțelor la proiectul acestei hotărâri este că, în interimat, Guvernul nu ar avea deplină forță, dar și că nu toți antreprenorii din stânga Nistrului au reușit să se înregistreze la Chișinău.

Menționăm că, anterior, Guvernul de la Chișinău afirma că agenților economici și persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricții sau interdicții ce ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei.

În acest context, Duma de Stat a Federației Ruse a acuzat Chișinăul, ca de altfel și Kievul, că ar urmări să aplice, începând cu 11 iulie, un control vamal și de frontieră comun, pe scară largă, la punctul de trecere de la Cuciurgan și că, de la 1 septembrie, cele două părți vor interzice circulația transfrontalieră a mașinilor cu numere de înregistrare din regiunea separatistă transnistreană. De fapt, însă, subiectul unor pretinse amenințări la adresa regimului separatist de la Tiraspol este folosit periodic de propaganda de la Moscova pentru a încuraja electoratul pro-rus, atât de pe malul stâng, cât și de pe cel drept al Nistrului să voteze cu forțele politice fidele Kremlinului. Regiunea transnistreană a fost și mai este privită de comuniști și socialiști, care formează acum un bloc comun, ca un fief electoral ce ar putea înclina balanța în favoarea lor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII