O nouă victorie a diasporei: CSJ a respins recursul CEC. Aceasta va trebui totuși să deschidă 191 de secții de vot peste hotare

855
0
Proteste la Chișinău față de deschiderea a prea puține secții de votare în afara țării / Sursa FOTO: DW

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins marți, 22 iunie, recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva deciziei Curții de Apel (CA) cu privire la numărul secțiilor de votare ce urmează să fie deschise peste hotare. Prin urmare, CEC a fost obligată de instanța supremă să se execute hotărârea CA Chișinău din 17 iunie și să înființeze 191 de secții destinate diasporei, în conformitate cu recomandările Ministerului de Externe al R.Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decizia CSJ a devenit cunoscută seara târziu, datorită unei postări a deputatului PAS, Sergiu Litvinenco.

Drept urmare, CEC se va întruni miercuri, 23 iunie, într-o nouă ședință de consultări cu reprezentanții Ministerului de Externe, pe subiectul secțiilor de votare de peste hotare. Anunțul a fost făcut de președintele CEC, Dorin Cimil.

„Am văzut decizia CSJ. Sunt 40 de pagini pe care trebuie să le citesc, să le analizez și deja desigur că vor executa hotărârea de judecată. Nu fac nici un comentariu pe motiv că nu am analizat detaliat hotărârea CSJ, aceasta necesită a fi studiată și ulterior de emis o concluzie”, a declarat Cimil, într-o emisiune la TV8.

Amintim că o ședință similară, de consultări cu specialiștii de la Externe, s-a desfășurat și pe 18 iunie, cu doar câteva ore înainte ca CEC să atace cu recurs decizia CA Chișinău, fără să mai aștepte lista secțiilor de votare din străinătate și geografia amplasamentului acestora, solicitată Ministerului. Presa a scris săptămâna trecută că refuzul CEC de a se conforma neîntârziat hotărârii instanței de apel a fost determinat de presiuni pe care unul dintre promotorii intereselor PSRM, secretarul Comisiei, Maxim Lebedinschi, le-ar fi făcut asupra colegilor pentru a bloca deschiderea mai multor secții de votare pentru cetățenii R.Moldova din Occident.

Potrivit lui Lebedinschi, Ministerul de Externe face declarații populiste.

„Dacă solicitați mai multe secții de votare, e nevoie de formarea organelor electorale care se face cu 25 de zile înainte de alegeri, iar acest termen a expirat acum câteva zile”, a justificat el insistențele sale.

Asta în timp ce, cu o zi mai devreme, CA Chișinău obliga CEC să se conformeze recomandărilor Ministerului de Externe. De fapt, Curtea a decis, pe 17 iunie, după șapte ședințe interminabile, anularea anexelor la decizia CEC cu privire la deschiderea mai întâi a 139 de secții, iar mai apoi privind suplimentarea acestora cu doar încă 7 – până la 146 de secții în străinătate. Contestațiile au fost depuse de mai mulți concurenți electorali la alegerile anticipate din 11 iulie – blocul electoral al lui Renato Usatîi, Platforma DA, PAS, AUR, PUN și PACE – care au fost comasate într-o singură cauză.

Ministerul de Externe a făcut, de altfel, publică lista celor 191 de secții de votare din străinătate, a căror funcționare o poate asigura din punct de vedere logistic.

Ministerul de Externe nota, în acest context, că în cadrul ultimului exercițiu electoral, în calitate de președinți ai birourilor secțiilor de votare au participat circa 113 funcționari ai serviciului diplomatic și, în premieră, 26 de funcționari electorali din diasporă. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu al Externelor, a cerut de altfel sprijinul voluntar al moldovenilor din diasporă pentru a asigura desfășurarea alegerilor peste hotare și a dat asigurări că finanțele necesare pentru votul în străinătate le poate asigura statul, contrar afirmațiilor socialiștilor și reprezentantului acestora în CEC, Maxim Lebedinschi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE