(VIDEO) Klaus Iohannis: NATO reconfirmă sprijinul pentru reforme în R.Moldova și importanța Mării Negre

716
0
Președintele României, Klaus Iohannis, la summit-ul NATO de la Bruxelles (iunie 2021) / Sursă FOTO: caleaeuropeana.ro

Declarația finală a summit-ului NATO care s-a încheiat luni la Bruxelles confirmă susținerea Alianței pentru reformele din R.Moldova, deopotrivă cu importanța strategică a zonei Mării Negre, spune președintele României, Klaus Iohannis. „Masarea recentă a trupelor și a tehnicii militare rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată ilegal reprezintă încă o dovadă clară în acest sens. Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și acest lucru a fost clar reconfirmat, inclusiv prin multiple referiri la Marea Neagră în documentele Summit-ului”, a declarat liderul de la Cotroceni, citat de Calea Europeană.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În acest context, Klaus Iohannis a subliniat, într-o conferință de presă, că este imperativ necesară o asistență sporită pentru țările partenere ale UE din Vecinătatea Estică, pentru o consolidare a capacităților acestora de apărare.

„Mesajul meu este reflectat în Declarația finală a summit-ului, împreună cu sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova. De altfel, în Declarația finală este afirmată susținerea NATO pentru reformele democratice din R.Moldova”, a accentuat președintele României.

În Declarația Finală a summit-ului NATO de la Bruxelles, țările aliate solicită Rusiei să renunțe la consolidarea prezenței sale militare și să nu mai restricționeze navigația în anumite părți ale Mării Negre. De asemenea, documentul face trimitere la sporirea prezenței înaintate adaptate a NATO în regiunea Mării Negre și angajamentul de a o pune în aplicare pe deplin.

„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și R.Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. Ne-am angajat să sprijinim reformele democratice din R.Moldova și să oferim asistență prin intermediul Inițiativei noastre de consolidare a capacităților de apărare și a capacităților de securitate conexe”, au transmis cei 30 de lideri ai NATO la paragraful 14 al comunicatului final difuzat după încheierea reuniunii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT