Ciocoi îl contrazice pe Lebedinschi: Nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții pentru diasporă

4703
0

Premierul interimar Aureliu Ciocoi declară că nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții de votare în străinătate, deoarece funcționarea acestora ar putea fi asigurată de Ministerul de Externe prin surse logistice proprii. „Nu este nevoie de atât de mulți bani. Rămâne de văzut exact, de comun acord, care este realmente numărul optim de secții necesar pentru cetățenii noștri. CEC achită doar plățile pentru membrii birourilor electorale, restul activităților le preia Ministerul de Externe”, a subliniat Ciocoi într-o emisiune la TV8, contrazicându-l astfel, în mod special, pe secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, potrivit căruia Guvernul nu a asigurat sursele financiare necesare pentru o majorare substanțială a numărului de secții peste hotare.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ciocoi a sugerat că mai speră să se ajungă la un compromis pe acest subiect.

„Ar fi fost corect dacă s-ar fi analizat la rece situația de la prezidențiale și s-ar fi majorat numărul secțiilor cel puțin în unele localități, pentru a nu fi create cozi. Sperăm la o cooperare mai strânsă cu CEC. Eu aș pleda și pentru o discuție în format închis, pentru a vedea numărul de secții realmente necesar”, a precizat el.

Amintim că CEC a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, înființarea a 139 de secții de votare în străinătate, în locul celor 190 propuse de Ministerul de Externe și chiar dacă propriul plan inițial al Comisiei prevedea deschiderea a 162 de secții. În urma unor critici vehemente din partea experților și politicienilor, dar și pe fundalul unor proteste organizate de partide angajate în cursa electorală, CEC a acceptat să-și revizuiască decizia, acceptând marți, 8 iunie, să majoreze numărul secțiilor, însă numai cu 7 – de la 139 la 146.

Decizia a fost catalogată chiar de către unul dintre membrii CEC, Dumitru Pavel, ca „o soluție pentru a spăla murdăria făcută de CEC”.

Iar președinta Maia Sandu a scris cu privire la aceasta că „este una formală și insuficientă”.

În acest context, Curtea de Apel Chișinău examinează joi, 10 iunie, contestațiile depuse de PAS, PUN și blocul lui Renato Usatîi împotriva primei decizii a CEC, cu privire la cele 139 de secții de vot din străinătate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT