În RM toamna se numără partidele

747
0

În ultimele săptămâni bloggeri, primari, foști demnitari publici au anunțat despre înființarea unor noi formațiuni politice sau despre revenirea acestora pentru salvarea situației politice din R. Moldova. Experții în politică susțin că apariția unor noi partide este absolut firească pentru procesul democratic al R. Moldova, doar că acestea nu au șansa reală să cucerească arena politică. Iar foștii demnitari publici care își doresc să se relanseze în politică ar fi interesați de destabilizarea situației politice și zădărnicirea cursul proeuropean.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Acum o săptămână, bloggerul Dragoș Galbur a anunțat în cadrul unei emisiuni TV că intenționează să creeze un partid – și anume „Partidul Național Moldovenesc”. Galbur are 34 de ani și este medic dentist de formație. Anterior, a condus Departamentul de relații internaționale din cadrul Ministerului Sănătății și a fost consilier al ministrului sănătății, Ruxanda Glavan. Comentatorul politic Ion Tăbârță a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că apariția unor noi partide are puține șanse de a prinde contur.

Pe de o parte, apariția noilor partide are un aspect pozitiv, deoarece suntem o societate democratică, pluralistă, pe de altă parte, avem un alt moment care demonstrează că sistemul de partid în R. Moldova nu a ajuns la un nivel de maturitate.

În perioada lui Plahotniuc micile partide apărute peste noapte aveau rolul de spoilere, erau plasate intenționat pe eșichierul politic din RM, pentru a rupe din electoratul unor partide de dreapta sau de stânga.

Această procedură a fost și va dura atâta timp cât nu se va ajunge la o maturitate politică”, susține Tăbârță.

Analistul Anatol Țăranu la fel susține că apariția și crearea unor partide noi este un fenomen absolut firesc pentru procesul democratic al R. Moldova, doar că acestea nu se bucură de succes până la urmă.

Problema e că nu toate partidele politice anunțate au cu adevărat șansa de a se transforma în ultimă instanță în formațiuni cu șanse reale pe scena politică. De obicei, după cum ne arată practica – și nu doar cea moldovenească, asemenea intenții nu se finalizează cu rezultate palpabile. Până la urmă, aceste grupuri rămân doar grupuri de intenție”, a declarat pentru Gazetă, Țăranu.

Și unii primari vor partid

Zilele trecute, primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, a declarat la o emisiune radio că pe arena politică ar putea apărea un partid politic format din primari. Formațiunea ar putea fi numită „Mișcarea primarilor independenți”. Primarul din Leova a precizat că este nevoie de o astfel de formațiune pentru a veni „cu soluții pragmatice privind dezvoltarea dinamică a satelor și orașelor Moldovei”. Inițiativa ar fi susținută și de alți primari, printre care edilul din Edineț.

Ion Tăbârță spune că în trecut au mai existat astfel de inițiative și se întreabă care este scopul formării unui partid doar din primari.

Noi am mai avut o inițiativă de acest gen a domnului Urechean, atunci a încercat să nu folosească resurse administrative. Acum, probabil în contextul unei reforme teritorial-administrative, și pentru că Uniunea Europeană încearcă să-și concentreze o parte din suportul către APL-uri, e posibil să fie o idee care să prindă. Însă trebuie de văzut care este scopul, obiectivul, programul, ideologia, deoarece doar să aduni mai mulți primari ca să faci un partid politic nu este relevant”, punctează expertul.

Cavcaliuc anunță formarea unui „guvern din umbră” și se vrea viceprim-ministru

Fostul şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, care este dat în urmărire generală cu statut de învinuit într-un dosar penal, a anunțat de la Londra despre formarea unui „guvern din umbră”. Liderul PACE susține că este gata să preia guvernarea la Chişinău. Mai mult, Cavcaliuc se vede „în calitate de viitor viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne în viitorul guvern al Republicii Moldova”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Ion Tăbârță ne atenționează că în ultimul timp se vede clar o concentrare a opoziției oligarhico-geopolitice din parlament care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova cu scopul să cadă actualul Guvern și să zădărnicească cursul proeuropean. Cât despre anunțul lui Cavcaliuc, acesta a menționat: „Vedem cum diferite personaje controversate de peste hotare, care în timpul guvernării oligarhice au servit acelui regim încălcând drepturile elementare ale oamenilor, acum încearcă să se erijeze în luptători contra democrației”.

Fostul bașcan al Găgăuziei se vrea din nou în politică

Săptămâna aceasta, și fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, a anunțat despre lansarea unui nou proiect. Formuzal a anunțat că în curând va prezenta proiectul „Alternativa”, lansând și un site cu același nume. Acesta s-a retras acum șapte ani din politică, petrecându-ți viața în Europa. Solicitat să comenteze acest subiect, Anatol Țăranu a menționat că Formuzal are puține șanse să fie susținut de majoritatea cetățenilor din R. Moldova.

Politicienii cu o istorie, cu o biografie, deoarece politica – se știe – contaminează mulți oameni, de obicei cei care au mușcat din pâinea politicii au intenția de a se întoarce.

Problema ar fi că, în ultimii șapte ani domnul Formuzal a locuit în Germania, el fiind toată viața sa demnitar public, iar demnitatea publică în R. Moldova se remunerează mai mult decât modest. Că a avut posibilitatea ca și alți demnitari de rang înalt să se înfrupte din banii publici? Asta e altceva. Dar dacă va fi capabil să explice că a fost în stare să se întreține cu toată familia peste hotare, are șanse. Totuși el este găgăuz și nu poate spera la susținerea întregii populații din R. Moldova, iar în Gagauz Yeri votanții sunt în număr nesemnificativ”, a conchis Țăranu.

Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE