Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița a primit, subit, autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor. Aceste documente îi permit să reia importul de fier vechi din Uniunea Europeană și, inclusiv, să funcționeze. Acordarea autorizațiilor de funcționare pentru unul dintre cei mai mari contribuabili ai bugetului regiunii secesioniste a avut loc în contextul semnării contractului de furnizare a energiei electrice pentru malul drept al Nistrului.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAgenția de Mediu a emis pentru Uzina Metalurgică Moldovenească autorizația de emisie a poluanților și autorizația pentru gestionarea deșeurilor care au fost eliberate pe 3 mai 2022.
Pe 29 aprilie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia s-a făcut excepție de la o serie amplă de legi – Legea privind protecția mediului înconjurător, Legea privind protecția aerului atmosferic și Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător – pentru a obliga Agenția de Mediu să emită în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii de către Uzina Metalurgică Moldovenească Autorizația de emisie a poluanților în atmosfera de la surse fixe valabilă până la 31 mai 2022.
În această perioadă, acest agent economic transnistrean urmează să implementeze toate recomandările prevăzute în decizia de refuz a Agenției de Mediu din 13.04.2022 expediată la cererea depusă de Uzina Metalurgică Moldovenească pe 14 ianuarie 2022.
Abstracție de o serie amplă de legi
De asemenea, conform aceleiași decizii, făcându-se excepție de la prevederile Legii privind protecția mediului înconjurător, ale Legii privind deșeurile și ale Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, Agenția de Mediu emite, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii de către Uzina Metalurgică Moldovenească, autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor valabilă până la 31 mai 2022.
În aceeași perioadă, Uzina Metalurgică Moldovenească va implementa toate recomandările prevăzute în scrisoarea Agenției de Mediu din 13 aprilie 2022.
Această decizie a fost luată în contextul în care Guvernul de la Chișinău a decis să procure energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria. Prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari pentru un megawatt-oră.
Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom la prețuri preferențiale, iar diferența este acumulată ca datorie istorică a companiei moldo-ruse Moldovagaz.
Cei doi agenți economici din Transnistria – Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească, sunt principalii contribuabili la bugetul regiunii transnistrene.
Uzina Metalurgică asigură cu valută Transnistria
Uzina Metalurgică Moldovenească asigură influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene.
Concurența uzinei de la Râbnița nu este una loială față de alte combinate siderurgice similare din regiune, în special față de cele din România.
„Gazeta de Chișinău” a explicat pe larg, în unul din numerele precedente, cum funcționează schema afacerii cu fier vechi din România exportat în Transnistria.
Aprovizionarea Uzinei Metalurgice Moldovenești cu materie primă din Uniunea Europeană a fost oprită pe 10 noiembrie 2021.
Pe 23 februarie, au fost oprite livrările de materie primă și din Moldova. Chișinăul a invocat drept motiv lipsa autorizației de mediu a Republicii Moldova.
Până în noiembrie anul trecut, un astfel de document nu a fost cerut de la întreprindere. În ianuarie, uzina a depus o cerere la Agenția de Mediu, dar nu a primit răspuns și în aprilie a fost nevoită să oprească complet producția din cauza lipsei de materie primă. Apoi, producția a fost lansată datorită fierului vechi colectat în Transnistria.
Care a fost totuși factorul care a determinat Guvernul de la Chișinău să facă această concesie Tiraspolului? Expresia „A înălbi un arab” înseamnă a reuși un lucru imposibil, pentru Chișinău, un lucru imposibil până acum, să își facă instrumente de negocieri.
Problema stringentă a Chișinăului
Pe moment, problema stringentă a Chișinăului este asigurarea cu energie electrică, iar Centrala Termoelectrică Moldovenească nu vrea să încheie un contract pe termen lung. Prin urmare, autorizațiile pentru funcționarea Uzinei Metalurgice au fost colacul de salvare pentru regimul secesionist, iar contractul cu Centrala Termoelectrică – colacul de salvare pentru Chișinău.
Premierul Natalia Gavrilița a recunoscut pe 4 mai în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova că cele două subiecte sunt „subiecte conexe, dar nu neapărat direct legate”.
„Uzina Metalurgică din Râbnița este o uzină importantă pentru bugetul regiunii și o întrerupere îndelungată a funcționării, mai ales în condițiile de război, ar putea duce și la o problemă umanitară pe malul stâng”, a spus șefa Guvernului, sugerând problemele pe care le are Tiraspolul din cauza nefuncționării uzinei.
În ce privește acordarea subită a autorizațiilor, Gavrilița a declarat că pe 13 aprilie Ministerul Mediului, prin Agenția Mediului și Inspectoratul de Mediu, a refuzat să autorizeze funcționarea uzinei metalurgice.
„Agenția de Mediu a explicat care ar fi cerințele conform legii care trebuie să fie îndeplinite pentru ca această uzină să poată funcționa”, a adăugat ea.
„În condițiile în care durează să fie îndeplinite cerințele înainte, a adăugat premierul, a fost această înțelegere să oferim o autorizație temporară, atât timp cât se lucrează la îndeplinirea tuturor condițiilor legale.”
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE