20 de ani de la marea extindere a Uniunii Europene

511
0

Astăzi, 1 mai, se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta. Astfel, numărul statelor membre ale UE a crescut de la 15 la 25, cel al limbilor oficiale utilizate în UE – de la 11 la 21, în timp ce populația blocului comunitar a crescut cu 75 de milioane.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe parcursul a două decenii, extinderea din 2004 a contribuit la creşterea nivelului de trai în noile state membre și a facilitat modernizarea economică a acestor ţări.

Potrivit unui studiu realizat de  Institutul Economic Polonez, PIB-ul real pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP) din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia (Europa Centrală) a crescut cu 27% mai mult decât ar fi fost într-un scenariu în care aceste țări nu ar fi aderat la UE și s-ar fi dezvoltat independent.

De asemenea, s-au majorat semnificativ și indicii privind calitatea vieții, școlarizarea, veniturile pe cap de locuitor, precum și nivelul de trai. Toate acestea se datorează beneficiilor produse de absorbția fondurilor europene și accesul la Piața unică UE, fapt care a permis crearea noilor oportunități de afaceri, a determinat fluxuri considerabile de capital către noile state membre și a facilitat integrarea acestora în lanțurile globale de aprovizionare. Potrivit aceleiași surse, afluxul de investiții străine directe a crescut cumulativ de 21 de ori.

România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la întâi ianuarie 2007, iar Croaţia – în 2013, beneficiind la fel de accesibilitatea la Piața unică, asistență tehnică și financiară pentru implementarea reformelor structurale.

În prezent, Republica Moldova este una dintre cele nouă țări cu statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și după avizul pozitiv al Consiliului European din decembrie 2023 se pregătește pentru deschiderea negocierilor de aderare.

În martie curent, Comisia Europeană a transmis Consiliului European proiectul cadrului de negociere şi a publicat comunicarea privind reformele și revizuirea politicilor înainte de extindere. Potrivit documentului, statele candidate vor putea beneficia de anumite avantaje similare cu cele ale statelor membre UE în unele sectoare, chiar înainte de aderare. Pentru ca aceste beneficii să se materializeze, atât UE, cât și țările candidate trebuie să fie bine pregătite, deoarece procesul de aderare se bazează pe merite și pe un angajament politic ferm și de durată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE