Problema animalelor fără adăpost din Capitală, gestionată de o nouă întreprindere?

962
0
Fotografii de la Azilul de câini „AOVA”

Municipiul Chișinău va avea o întreprindere care va gestiona problema câinilor și a pisicilor fără stăpâni. Un proiect în acest sens a fost votat la 28 aprilie curent de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Inițiativa aparține consilierului Platformei Demnitate și Adevăr (DA) din CMC, Ruslan Verbițchi, și prevede crearea unei instituții separate, care se va ocupa de gestionarea, întreținerea, capturarea, transportarea, evidența și îngrijirea animalelor fără supraveghere din Capitală.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Solicitat de reporterul „Gazetei de Chișinău”, Ruslan Verbițchi a menționat că această întreprindere va fi și un centru de adopție pentru animale.

Întreprinderea are scopul de a reduce problema maidanezilor. O statistică realizată de un organ al Primăriei Chișinău arată că în 2020, 13 copii au fost agresați de către câinii vagabonzi, iar în 2021 – 70 de copii. De aceea, securitatea copiilor este prioritatea noastră. Urmărim, de asemenea, rezolvarea problemei maidanezilor într-un mod cât mai uman. Se dorește ca această întreprindere să fie constituită ca un centru de adopție, prin care să promovăm adopția animalelor fără adăpost. Noi optăm pentru crearea unei întreprinderi municipale, deoarece este mai simplu de creat, iar drumul către factorul de decizie este mai scurt. Toate sunetele vor fi preluate direct de către instituție, iar aceasta, la rândul său, va prezenta foile de parcurs printr-un audit intern anual, pe care este obligată să îl facă. Noua întreprindere va avea mai multe pârghii de control. Totodată, ea va comasa SCPA – Secția de Control și Protecția Animalelor a mun. Chișinău și Secția Necropolă din cadrul Î.M. Regia „Autosalubritate”. Astfel, vor fi conjugate eforturile în procesul de capturare a animalelor fără stăpân. Scopul nostru primordial este ca nici un maidanez să nu fie în stradă, iar oamenii care doresc să poată adopta animalele”, a declarat consilierul municipal.

Omul trebuie să aibă rațiune și compasiune”

Valentina Dudnic, reprezentanta Asociației obștești pentru Protecția Animalelor fără Adăpost (ALGA), a menționat pentru „Gazeta de Chișinău” că o astfel de întreprindere este necesară.

O întreprindere care să gestioneze problema animalelor fără adăpost desigur că este importantă, dar pe lângă aceasta, este necesar să fie educată o societate receptivă la durerea altora. Omul trebuie să aibă rațiune și compasiune. Chiar dacă vor fi create adăposturi în Chișinău, problema animalelor fără supraveghere va continua să persiste la nivel național. La fel și modul în care sunt întreținute și sacrificate toate animalele – trebuie să conștientizăm cum ne comportăm noi, oamenii, cu prietenii mai mici. Această situație există nu doar în R. Moldova, dar și în tot spațiul post-sovietic”, a punctat Valentina Dudnic.

Legendă:Fotografii de la Azilul de câini „AOVA”

Crearea unei întreprinderi separate nu este necesară”

Pe de altă parte, activista Galina Muratova a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că este împotriva creării unei întreprinderi separate și că aceasta nu este o măsură necesară.

Pe 17 septembrie 2019, în Chișinău a fost adoptat un regulament privind animalele. Aceasta este cea mai bună reglementare din Europa și permite rezolvarea umană a problemei. Mai mult, se realizează și economia fondurilor bugetare și educația umană a societății. Pentru coordonarea lucrărilor la reglementări, este nevoie de un centru – astfel a fost constituită SCPA – Secția pentru Controlul și Protecția Animalelor. Autoritățile orașului nostru nu au vrut să lucreze în conformitate cu noul sistem și au început să facă totul pentru a discredita reglementările. Recent, consilierul municipal Ruslan Verbițchi a decis să creeze o întreprindere separată pentru a aborda problemele legate de animalele fără adăpost și pentru a închide departamentul pentru animale, SCPA. Examinarea sa a trecut cu încălcări monstruoase printr-o comisie creată expres pentru aceasta, iar Consiliul Municipal a votat această decizie. Consider că nu este necesară crearea unei întreprinderi separate. Ideea principală a acestei instituții este de a scăpa de controlul SCPA. Dacă ar respecta toate regulile, Secția de Control și Protecția Animalelor a mun. Chișinău și Secția Necropolă din cadrul Î.M. Regia „Autosalubritate” s-ar descurca bine. Activiștii pentru protecția animalelor nu se gândesc să renunțe – vom lupta până la capăt”, a precizat Galina Muratova.

Examinarea în comisie s-a desfășurat cu multe încălcări ale regulamentului”

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia activistei Lidia Vinogradova, reprezentantă a societății civile și membră a Comisiei privind identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemei animalelor cu și fără stăpân din municipiul Chișinău.

Activitatea comisiei privind identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemei animalelor cu și fără stăpân din municipiul Chișinău s-a desfășurat cu mai multe încălcări ale regulamentului. La ședințe nu au fost invitați voluntarii, veterinarii sau alți specialiști în domeniu, care cunosc situația și pot să propună soluții de perspectivă. De asemenea, nu au fost prezentate la timp procesele-verbale, iar finalizarea comisiei nu a fost realizată conform regulilor. Trebuia să mai urmeze o ședință în care să fie votată o decizie, însă aceasta nu a avut loc, iar noi am fost informați pur și simplu că raportul va fi prezentat în CMC – fără ca noi să emitem o hotărâre”, ne-a declarat Lidia Vinogradova.

Amintim că proiectul de decizie privind crearea unei întreprinderi municipale separate care să se ocupe de problema animalelor fără adăpost din municipiul Chișinău a fost votat de CMC cu 33 de voturi pentru, 3 împotrivă și 9 abțineri. Urmează să fie luată o hotărâre finală de către Executivul Primăriei.

Autoare: Doina BURUIANĂ

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE