R.Moldova va primi din România peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer

988
0

România donează R.Moldova un nou lot de vaccin anti-COVID, de această dată fiind vorba despre 100.620 de doze de Pfizer/BioNTech. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, care spune că această donație vine în urma unei discuții pe care a avut-o acum câteva săptămâni cu premierul de la București, Florin Cîțu. Un anunț similar a fost făcut și de secretarul de stat al Ministerului Sănătății de la București, Andrei Baciu. În acest fel, cantitatea totală de vaccin oferită gratuit R.Moldova se ridică la peste 500 de mii de doze.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Datorită sprijinului generos al României, la 2 martie am reușit să pornim campania de vaccinare, salvând vieți într-o perioadă extrem de dificilă. Astăzi avem vaccin pentru toată lumea și îi îndemn încă o dată pe toți cetățenii să se vaccineze – doar astfel vom putea evita riscul revenirii în forță a pandemiei”, spune Maia Sandu într-un mesaj în care mulțumește autorităților române pentru receptivitate și pentru că, de fiecare dată, au răspuns rapid și prin acțiuni concrete la solicitările de a ajuta R.Moldova.

Amintim în acest context că vaccinul Pfizer a devenit vedeta primului maraton de vaccinare, organizat de Universitatea de Medicină și Farmaceutică (USMF) la Chișinău pe 22-23 mai, când cu acest ser s-au imunizat 2.500 de persoane, chiar dacă au trebuit să stea la coadă uneori și peste patru ore.

Aceasta a devenit posibil datorită unui lot de 100.620 de doze care a fost livrat atunci în R.Moldova prin intermediul platformei COVAX.

R.Moldova a primit primul lot de 24.570 de doze de Pfizer/BioNTech pe 19 martie, prin intermediul aceleiași platforme, care au fost distribuite centrelor de imunizare pentru a fi vaccinați medicii. Atunci, însă, s-a declanșat un scandal în legătură cu faptul că mai multe oficialități au profitat de funcțiile administrative pentru a se vaccina peste rând.

Încă 200.000 de doze de Pfizer/BionTech procurate de la producător ar urma să ajungă în R.Moldova în următoarele câteva săptămâni, potrivit autorităților din sănătate.

În prezent, potrivit unui studiu sociologic realizat la comanda Ministerului Sănătății de la Chișinău, 25% dintre cetățenii care acceptă vaccinarea anti-COVID preferă Pfizer. Rezultatele sondajului mai arată că 57 la sută dintre moldoveni ar accepta vaccinarea.

Datele oficiale spun că până în ziua de miercuri, 7 iulie, în R.Moldova au fost vaccinate 763.927 de persoane, dintre care 471.466 – inclusiv cu cea de a doua doză. În total, aproape 14% din populație au primit cel puțin prima doză de vaccin anti-COVID și aproape 9% au fost imunizate complet.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE