Scandal la Edineț. Doar o parte din dozele de Pfizer au ajuns la medici, cu restul s-ar fi vaccinat funcționarii locali

1683
2

Directorul Spitalului raional din Edineț, Anatol Guțu, confirmă parțial informația conform căreia doar o parte din cele 200 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech destinate personalului medical au fost repartizate instituției. Prin intermediul Centrului regional de Sănătate Publică, la spital au ajuns săptămâna trecută 96 de doze din acest vaccin anti-COVID, toate fiind folosite pentru imunizarea angajaților, a declarat el pentru „Gazeta de Chișinău”, după ce duminică, 28 martie, avocatul Ștefan Gligor, lider al recent creatului „Partid al Schimbării”, a publicat pe Facebook mesajul unei persoane din nordul R.Moldova, care a cerut anonimatul. „La Edineț pe 23.03.21 s-au primit 200 de doze de vaccin Pfizer, dintre care 100 le-a luat Consiliul raional și, pe blat, s-au vaccinat toți șefii socialiști, 40 de doze sanepidul (Centrul de Sănătate Publică – n.red.) și 60 s-au dat la medici, care au rămas tare indignați”, susține autorul acestui mesaj.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nu am reușit să luăm legătura cu responsabilii de la Centrul regional Edineț de Sănătate Publică, la fel cum, până la ora difuzării acestei știri, nu au răspuns la telefon nici responsabilii pentru relația cu presa de la Ministerul Sănătății.

Totodată, președintele raionului Edineț, Nicolae Melnic, afirmă că i s-ar fi propus vaccinarea cu Pfizer, chiar de către unii medici, dar ar fi refuzat. El nu exclude, însă, că unii dintre subalternii săi ar fi acceptat. „Eu nu am trimis pe nimeni absolut să se vaccineze. Dacă cineva s-a vaccinat tainic, nu exclud așa ceva, o să o primească peste cap”, le-a declarat Melnic jurnaliștilor de la TV8.

La rândul său, consiliera prezidențială pentru probleme de sănătate, Ala Nemerenco, a anunțat că a primit, în doar câteva ore, zeci de mesaje cu cazuri concrete despre cum în diferite raioane s-au vaccinat consilierii locali, cu tot cu socrii și soacrele lor, primari, diferiți șefi – de restaurante, de bănci sau de magazine. „Deci deocamdată vaccinul ajunge în țară doar prin donații și printr-un efort considerabil. Alții în schimb se căptușesc cu câte 200-300 de euro pentru un Pfizer. Mi-aș dori mult ca organele statului să se sesizeze pe acest subiect. Iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să verifice listele vaccinaților, să identifice persoanele în cauză și să le facă publice numele pe toată țara. Atât ale celor vaccinați pe așa o cale, cât și ale celor care au facilitat procedura. Să-și cunoască țara întreagă «eroii»”, insistă Nemerenco.

Menționăm că R.Moldova a primit primul lot de 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech pe 19 martie, prin intermediul platformei COVAX. Prin intermediul aceleiași platforme, au mai fost expediate 14.400 de doze de AstraZeneca. Autoritățile de la Chișinău beneficiază, de asemenea, de asistența României, care a pus deja la dispoziția sistemului medical din R.Moldova 70 de mii de doze de vaccin anti-Covid, din cele 200 de mii promise cu titlu de donație.

R.Moldova se află încă la prima etapă de imunizare, până în prezent fiind administrate, potrivit datelor oficiale, 33885 de doze de vaccin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE