Mai puțin de 1% din locuitorii R.Moldova au fost vaccinați, în timp ce scandalul vaccinărilor „pe blat” ia amploare

899
0

Aproape 1% din locuitorii R.Moldova sau, mai exact, 38 de mii de persoane au fost vaccinate anti-COVID până la data de 30 martie 2021. Anunțul a fost făcut de medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), Alexei Ceban, care a precizat că au fost imunizați cu prima doză de vaccin 52 la sută dintre angajații sistemului medical, precum și 20 la sută dintre beneficiarii centrelor de plasament. 86% dintre dozele de vaccin distribuite în provincie, cu excepția Transnistriei, au fost deja utilizate, iar în 40% dintre raioane stocurile au fost epuizate, mai spune el.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Responsabilul de la ANSP a anunțat că, pe parcursul zilei de marți, 30 martie, centrelor teritoriale le vor fi repartizate încă 14.400 de doze de vaccin, din lotul donat pe 27 martie de România, celelalte 36 000 de doze fiind stocate la Chișinău, pentru a putea asigura persoanele deja vaccinate cu cea de-a doua doză.

Astfel, potrivit lui Ceban, procesul de imunizare în R.Moldova, „poate fi catalogat ca fiind foarte bine organizat”.

Asta în timp ce scandalul vaccinărilor „pe blat” sau contra cost ia amploare. După ce în spațiul public s-au strecurat informații cu privire la funcționari locali, angajați ai primăriilor sau rude ale acestora vaccinați chiar dacă nu fac parte din categoriile admise în prima etapă de imunizare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat că demarează o anchetă.

La Edineț, acolo de unde a pornit scandalul, doi responsabili de la Spitalul raional și Centrul de Sănătate Publică au fost suspendați din funcții.

Totodată, angajații Primăriei Cantemir s-au dat chiar ei de gol, publicând pe Facebook un anunț că s-au vaccinat cu Pfizer la foarte scurt timp după ce acesta a devenit disponibil în R.Moldova. La fel, și Sergiu Rența, consilier raional din Cahul, ales pe listele „Partidului Nostru”, a postat pe Facebook o imagine în care se laudă că s-a imunizat deja împotriva Covid-19 cu Pfizer, după care a afirmat că s-ar fi vaccinat la Galați, în România, unde s-ar elibera certificate și în română, și în rusă. Doar că portalul StopFals.md a verificat aceste afirmații și a constatat că ele sunt false.

La Ungheni, medicul epidemiolog Serghei Talmaci le-a spus jurnaliștilor de la Sănătate INFO că atât cu AstraZeneca, cât și cu Pfizer s-au vaccinat polițiști, asistenți sociali și lucrători ai Procuraturii, după ce au trimis demersuri la Comisia responsabilă de imunizarea în raion. Iar reporterii de la TV8, care s-au prezentat ca persoane fizice, au obținut de la directorul Spitalului din Ungheni promisiunea că poate interveni pentru a putea să-și vaccineze părinții în afara rândului.

În toate aceste cazuri, autoritățile responsabile încearcă să justifice administrarea vaccinului unor persoane care nu se încadrează în prima etapă de imunizare prin rata mare de refuz al cadrelor medicale și, deci, necesitatea de a folosi în timp util serul rămas disponibil.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE