Alegerea unui nou președinte la CSJ se amână. Cine sunt candidații și care e motivul invocat de membrii CSM

920
0

Concursul pentru suplinirea funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost amânat, chiar dacă subiectul a fost programat pe ordinea de zi a ședinței de marți, 30 martie, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O propunere privind excluderea acestui subiect, formulată de unul dintre membrii CSM, Dorel Musteață, pe motiv că alegerea unui nou președinte la CSJ nu poate fi făcută în regim online, a fost susținută unanim.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Propun să amânăm toate concursurile de pe ordinea de zi. Este imposibil să se desfășoare în online. Nu este clară situația cu exprimarea voturilor”, a argumentat Musteață.

Menționăm că în concurs s-au înscris cinci candidați, toți judecători la CSJ, a căror activitate a fost marcată, conform unor anchete jurnalistice, de decizii controversate sau suspiciuni de integritate.

Astfel, „Ziarul de Gardă” amintește că Anatolie Țurcan a făcut parte din completul de judecată care a menținut decizia de condamnare la 18 ani de închisoare a afaceristului Veaceslav Platon. Victor Micu, fost președinte al CSM, a fost revocat din această funcție în iulie 2019, pe motiv că era necesară „respectarea principiului constituțional al statului de drept și în considerarea interesului general al societății”. Liliana Catană și Ion Guzun au făcut parte din completul de judecată care a pus, în 2017, punctul final în dosarul fostului premier Vlad Filat, după ce, în 2014, tot ei a fost sancționați disciplinar pentru că l-au eliberat din închisoare pe interlopul Ion Druţă, condamnat anterior la 20 de ani de pușcărie pentru triplu omor.

În fine, Petru Moraru a făcut parte din completul de magistrați care i-a scăpat de închisoare, în dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009, pe fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, și pe ex-comisarul municipiului Chișinău, Vladimir Botnari.

Surse citate de jurnalistul Dumitru Ciorici, pe canalul său de Telegram, spun că acum socialiștii ar depune eforturi pentru a-l promova pe Moraru în funcția de președinte la CSJ, pentru ca, în schimb, acesta să-i asigure un vot în plus deputatului PSRM, Vasile Bolea, care candidează la funcția de judecător la Curtea Constituțională.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE