Moldovenii care vor să se vaccineze împotriva Covid-19 nu au cu ce

875
0
30 martie 2021. Intersecția str. Alba Iulia cu șos. Balcani.

Aproape un procent din populația Republicii Moldova a fost vaccinată împotriva Covid-19. Coordonatorii campaniei de vaccinare încă nu știu când va începe imunizarea generală a populației. Ei spun că abia „etapa a doua de vaccinare va fi anunțată în curând, fiind în proces de pregătire tehnică”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

GAZETA de Chișinău a ieșit în stradă să afle dacă vor sau nu moldovenii să se vaccineze. Din spusele oamenilor, am aflat că aceștia ar fi oricând gata să fie imunizați. „Vreau să mă vaccinez cu Sputnik, dar, dacă nu-i, ce să-i faci?! Am o cunoscută care s-a vaccinat cu altul. Nu a avut reacții adverse. Vrem să mai trăim oleacă”, spune Ion în vârstă de 73 de ani. La același colț de stradă, două femei îmi spun sigur că „se vor vaccina doar cu Sputnik (n. r. – vaccinul din Rusia)”.

Vaccinul e singura soluție. „Da. E unica soluție pentru a ieși din pandemia de Covid-19. Doar vaccinul ne poate salva. Toate vaccinurile sunt la același nivel. Nu cred că Sputnik e mai bun decât celelalte”, consideră Olesea care are 37 de ani.

„Atunci când va fi vaccinul pe care-l vreau. Altă ieșire nu-i. Oamenii nu prea vor să se vaccineze pentru că se uită la televizor și văd cum AstraZeneca a dat reacții adverse la trei-patru oameni”, menționează Alexandru, 60 de ani.

„Dacă îmi va da voie medicul, o să mă vaccinez. Eu am niște boli. Toate vaccinurile le-am făcut până acum. Și pe acesta vreau să-l fac. Toți vor să se vaccineze. Cei care au bani nu se uită cât costă – plătesc, numai să se vaccineze”, crede Valentina care are 70 de ani.

Am întâlnit și moldoveni indeciși: unii mi-au zis că încă nu s-au gândit dacă se vor imuniza sau nu, iar alții se îndoiesc de eficacitatea vaccinurilor. „Nu pot spune concret. Mă uit pe facebook unde mulți scriu că au alergii de la vaccin. Sper că totul va fi bine”, zice Vladimir, 45 de ani.

Încrederea moldovenilor în vaccinuri

43% din moldoveni nu s-ar vaccina sub nicio formă împotriva Covid-19, în timp ce 21% sunt gata să se imunizeze cât mai repede cu putință. Aceste lucruri le relevă datele unui sondaj realizat de IMAS Chișinău în martie 2021. Potrivit cercetării, 34% dintre respondenți așteaptă o perioadă pentru a vedea eficiența vaccinului. Totodată, studiul arată că 31% au încredere într-un vaccin produs în Rusia, iar 10% într-un ser produs în Occident (Pfizer, AstraZeneca). Pe de altă parte, 42% spun că nu au încredere în nici un vaccin, în timp ce 9% au încredere în toate.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății și ANSP, 38.000 de persoane au fost vaccinate, dintre care 870 de oameni au avut reacții adverse, iar 78 dintre aceștia au fost testați pozitiv la Covid-19 la câteva zile după administrarea primei doze. „Aceste persoane fie au fost vaccinate în perioada de incubație a infecției, când nu aveau semne de boală, fie s-au infectat pe parcurs. După prima doză de vaccin nu-i oferită protecție, nu-s anticorpi de protecție contra bolii, de aceea trebuie respectate toate măsurile contra Covid-19”, susține Laura Țurcan, medic epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP).

Deși suntem abia la prima etapă de vaccinare, unul dintre coordonatorii campaniei de vaccinare susține că am avea un nivel bun de imunizare. „1% din populație a fost vaccinat. Putem cataloga procesul ca fiind foarte bine organizat”, a spus Alexei Ceba, medic epidemiolog la ANSP. Potrivit, în regiunea transnistreană au fost vaccinate aproape 100 de persoane.

La cea de-a doua etapă urmează să se vaccineze persoanele de peste 60 de ani, care au alte maladii, iar abia la etapa a treia se vor putea programa online ceilalți moldoveni, au declarat reprezentații Ministerului Sănătății și ANSP.

În Republica Moldova, campania de vaccinare împotriva Covid-19 a început pe 2 martie, după ce la Chișinău au ajuns peste 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, donate de România prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă.

La 4 martie, autoritățile R. Moldova au recepționat un alt lot cu 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul COVAX, o platformă care oferă doze de vaccin gratuite statelor sărace. Prin COVAX, R. Moldova a mai recepționat alte 24.570 de vaccin Pfizer, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

România a mai donat încă 50.400 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca. Lotul a ajuns sâmbătă, 27 martie, în R. Moldova. „Este o donație generoasă din partea României, care a fost posibilă datorită eforturilor Guvernului român pentru a le achiziționa. Este un gest imens de solidaritate, este modalitatea noastră prin care dorim să sărbătorim ziua Unirii Basarabiei cu România”, a menționat Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT