Premierul norvegian: Republica Moldova a devenit al șaptelea cel mai mare beneficiar al ajutorului acordat de Norvegia

272
0

Regatul Norvegiei va oferi 30 milioane de euro pentru susținerea obiectivelor de tranziție energetică, a Republicii Moldova, consolidarea sectorului educațional și promovarea bunei guvernări, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei al Republicii Moldova. Suportul a fost anunțat azi, 7 mai 2024, de prim-ministrul Norvegiei Jonas Gahr Støre, în cadrul „Mesei rotunde pentru Energie”, eveniment găzduit de Agenția Norvegiană pentru Cooperare (NORAD), la Oslo.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit premierului norvegian, Republica Moldova a devenit al șaptelea cel mai mare beneficiar al ajutorului acordat de Norvegia, în contextul în care țara noastră a fost semnificativ afectată de războiul din Ucraina. Totuși, a fost apreciat progresul autorităților de la Chișinău în procesul de implementare a agendei europene de reforme, inclusiv în sectorul energetic.

„Războiul de agresiune al Rusiei a avut repercusiuni grave asupra peisajului de securitate din întreaga Europă. Cu toate acestea, Republica Moldova este un exemplu inspirator al modului în care democratizarea și progresul pot avea loc și în circumstanțe extrem de provocatoare. Sprijinul financiar de 30 milioane de euro pe care îl alocăm va fi utilizat pentru a extinde cooperarea în mai multe sectoare, inclusiv în educație și eforturi de bună guvernare în țară”, a spus premierul Støre.

În cadrul evenimentului, ministrul Victor Parlicov a subliniat angajamentul Republicii Moldova în procesul de consolidare a sustenabilității energetice și s-a referit la planurile ambițioase ale Republicii Moldova în materie de eficiență energetică, energie din surse regenerabile, digitalizarea și securizarea cibernetică a sectorului energetic, precum și promovarea parteneriatelor internaționale durabile: „Republica Moldova este dedicată accelerării tranziției sale către un viitor energetic mai verde și mai rezilient, iar suportul oferit de parteneri de prestigiu precum Norvegia este crucial în atingerea acestei viziuni”, a subliniat ministrul Parlicov în cadrul evenimentului.

Masa rotundă, organizată sub auspiciile NORAD a reunit înalți oficiali din Norvegia, precum și părți interesate din ecosistemul energetic norvegian. Din delegația Republicii Moldova, condusă de președinta Maia Sandu, mai fac parte ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Regatul Norvegiei a inclus Republica Moldova în programul de sprijin „Nansen”, destinat Ucrainei, pentru a ajuta țara noastră să depășească consecințele nefaste ale războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE