R.Moldova a ratat mai mult de jumătate din cele 100 de milioane de euro din ajutorul financiar al României

832
0

R.Moldova a ratat peste 60 de milioane de euro, după ce Acordul privind ajutorul financiar nerambursabil din partea României, semnat acum 10 ani de guvernele de la Chișinău și București, și-a încetat valabilitatea duminică, 28 martie. Iar asta în pofida eforturilor depuse de autoritățile române, încă de la începutul lunii noiembrie 2020, pentru a determina guvernul de la Chișinău să semneze un nou protocol adițional, care ar fi permis atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului, cât și extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la București.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În timp ce instituțiile guvernamentale responsabile nu au reacționat deocamdată la această știre, președinta Maia Sandu condamnă refuzul guvernului R.Moldova de a semna protocolul adițional propus de România.

„Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

La fel ca și Ministerul de Externe de la București, ea arată că datorită acestui acord a fost posibilă implementarea unor proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare, dar și de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică.

Ministerul român de Externe precizează că, în pofida demersurilor sale repetate, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române, fără elementele suplimentare propuse. Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R.Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului, se mai arată în comunicat.

În acest context, Ministerul de Externe de la București își exprimă regretul pentru ieșirea din vigoare a Acordului din 2010 și reafirmă disponibilitatea de a încheia un nou Acord.

România mai asigură că va continua să ofere cetățenilor R.Moldova sprijin direct, consistent și dezinteresat, inclusiv de natură umanitară în actualul context pandemic, și să acționeze pentru avansarea proiectelor strategice de interconectare, iar în raport cu autoritățile de la Chișinău, va continua să urmărească dezvoltarea dialogului bilateral într-o logică condiționată de angajamentul ferm pentru continuarea reformelor esențiale dezvoltării democratice și progresului parcursului european al R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE