Maia Sandu a decis să dizolve Parlamentul. Igor Dodon se va opune. Decizia este acum la discreția Curții Constituționale

1994
1
Președinta Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a solicitat Curții Constituționale să constate dacă sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului. Anunțul a fost făcut de șefa statului luni, 29 martie, după ce a consumat o nouă rundă de consultări cu ultimele două fracțiuni parlamentare – PSRM și „Șor”. „Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai bine de trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”, a subliniat Maia Sandu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ea i-a acuzat, cu această ocazie, pe deputații care se opun alegerilor anticipate, pe motiv că sunt îngrijorați de soarta cetățenilor, că promovează în funcții judecători cu reputația pătată, că se opun programelor de asistență externă, că protejează grupările corupte și că iau decizii în interes propriu.

„Cei care au furat și slăbit toate instituțiile statului, le-au făcut neputincioase în fața provocărilor și necesităților oamenilor, au adus statul în pragul eșecului total, ne cer acum să le mai dăm timp. Însă oamenii nu mai au timp de jocurile lor murdare. Oamenii au nevoie de un stat funcțional, au nevoie de un Parlament responsabil care să învestească și să sprijine un Guvern stabil și competent. (…) Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție”, și-a argumentat decizia Maia Sandu.

Pe de altă parte, atât socialiștii, cât și deputații Partidului „Șor”, care au refuzat săptămâna trecută invitația Președinției la consultări, au declarat după discuțiile de luni cu Maia Sandu că nu văd motive pentru dizolvarea Parlamentului și au insistat asupra învestirii unui guvern condus de candidatul majorității parlamentare – Vladimir Golovatiuc.

La rândul său, liderul PSRM, Igor Dodon, o acuză pe Maia Sandu că nu ar fi interesată decât să obțină mai multe mandate în Parlament pentru PAS, în loc să dea prioritate crizei sanitare și economice provocată de pandemia de COVID-19. Într-un mesaj difuzat după anunțul făcut de Maia Sandu, Dodon spune că PSRM va prezenta Curții Constituționale toate argumentele necesare pentru ca aceasta să ia „o decizie corectă, dar și umană în raport cu societatea, care are acum nevoie de vaccinare în masă”. De asemenea, el avertizează că socialiștii vor folosi „toate mijloacele constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegerile anticipate”.

Menționăm, în acest context, că Dodon a sugerat săptămâna trecută, în cadrul vlogului său pe YouTube, că majoritatea parlamentară se va opune rectificării bugetului în vederea alocării surselor financiare necesare pentru organizarea alegerilor și va bloca astfel intențiile Președinției.

Amintim, de asemenea, că PSRM a cerut anterior Curții Constituționale să invalideze decretul prin care șefa statului a desemnat-o, pentru prima dată, pe 27 ianuarie, pe Natalia Gavriliță la funcția de premier. Socialiștii contestă, în acest fel, faptul că s-au epuizat două încercări de învestire a guvernului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU