(FOTO/VIDEO) Maratonul de vaccinare al USMF a generat un record de imunizări în acest weekend. Pfizer a fost „vedeta”

1043
1
Coadă formată din sute de doritori să se vaccineze cu Pfizer în cadrul primului maraton de vaccinare, organizat de USMF la Chișinău / Sursă FOTO: Facebook USMF

Un record de vaccinări pentru un weekend a fost înregistrat în R.Moldova sâmbătă și duminică, 22-23 mai, când au fost administrate peste 10 mii de doze de ser anti-COVID. La această performanță a contribuit decisiv maratonul de vaccinare organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testimițanu”, iar succesul acestuia a fost determinat de oportunitatea oferită cetățenilor de a se imuniza fără programare cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Stocul oferit de autorități organizatorilor a fost însă limitat și s-a epuizat în mai puțin de 24 de ore, astfel încât nu a fost suficient pentru toți doritorii, care au format de sâmbătă dimineața și până în zorii zilei de duminică cozi ce au variat de la câteva zeci până la câteva sute de persoane.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pfizer/BioNtech a redevenit disponibil în R.Moldova datorită unui nou lot de 100.620 de doze de vaccin, livrate gratuit prin intermediul platformei COVAX pe parcursul săptămânii trecute.

Imunizarea cu acest ser a început sâmbătă, la ora 8.00, dar primele 1.000 de doze destinate maratonului de la USMF s-au epuizat la ora 15.00. Astfel, autoritățile din sănătate au acceptat suplimentarea acestora – mai întâi cu 750 de doze, care s-au terminat până la ora 21.00, și mai apoi cu încă cel puțin 500 de doze, epuizate duminică, la ora 4.15 dimineața. Timpul de așteptare la coadă a fost și de peste patru ore.

Remarcabil a fost însă organizarea exemplară a evenimentului, în cadrul căruia au fost antrenate peste 400 de cadre medicale, precum și bunăvoința doritorilor de a se vaccina, care nu au provocat nici măcar un incident în legătură, bunăoară, cu locul lor în rând.

Doritorii de a se vaccina cu Pfizer au stat la coadă și noaptea / Sursa FOTO: Ziarul de Gardă

Din păcate, cei care au venit să se vaccineze cu Pfizer pe parcursul zilei de duminică nu au mai avut această posibilitate. Unii dintre aceștia au acceptat să le fie administrat AstraZeneca sau Sinopharm.

În total, potrivit organizatorilor, pe parcursul celor trei zile ale maratonului – începând de vineri, ora 15.00, și până duminică, ora 21.00 – au fost vaccinate 4.068 de persoane, dintre care 2.500 cu Pfizer/BioNtech.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), până în prezent în R.Moldova au fost administrate peste 298 de mii de doze de vaccin de la diverși producători. Aproape 260 de mii de cetățeni au fost vaccinați deocamdată doar cu prima doză și aproape 29 de mii au primit rapelul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU