Pentru a justifica deturnarea unui avion civil, la ordinul direct al liderului de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, cu scopul de a-l aresta pe jurnalistul de opoziție Roman Protasevici, șeful Roskosmos, Dmitri Rogozin, invocă un incident din 2017, când nu a fost lăsat să ajungă într-o vizită la Chișinău. Rogozin, care era în acea perioadă emisar special al Kremlinului pentru Transnistria, intenționa să meargă la Tiraspol, pentru a sărbători 25 de ani de la înființarea așa-zisei „misiuni de menținere a păcii” de pe Nistru, și avea asigurată invitația președintelui de atunci al R.Moldova, Igor Dodon, însă avionul cu care zbura nu a fost admis în spațiul aerian al Poloniei și al României.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAcest fapt i-a permis acum să acuze cele două țări de „piraterie aeriană”, ca răspuns la cererea premierului de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, de a interzice zborurile companiilor din Belarus în spațiul aerian al Uniunii Europene, după ce duminică, 23 mai, cursa Ryanair 4978 Atena-Vilnius a fost forțată, sub un fals pretext, să aterizeze la Minsk.
Rogozin a amintit și despre un alt caz, din 2014, când a fost inclus în lista sancțiunilor personalizate împotriva demnitarilor ruși responsabili pentru anexarea Crimeii, iar autoritățile bulgare și române ar fi încercat să forțeze aterizarea pe teritoriul lor a aeronavei speciale cu care venea, tot la Chișinău, pentru a-l aresta. „Un atentat la securitatea unui vicepremier rus, a membrilor unei delegații guvernamentale și a membrilor echipajului ei îl consideră normă, încălcarea gravă a regulilor securității aeriene nu-i deranjează, dar când a fost săltat agentul lor, întreg acest coteț de juni ai NATO a început să cotcodăcească”, a scris Rogozin pe canalul său de Telegram.
Menționăm că jurnalistul belarus Roman Protasevici, unul dintre fondatorii și fost redactor-șef al canalului NEXTA, în opoziție dură cu regimului lui Lukașenko, a fost arestat abuziv duminică, 23 mai, după ce avionul cu care urma să ajungă la Vilnius, unde are azil politic, a fost interceptat de un MIG-29 al forțelor aeriene belaruse, deturnat sub pretextul unei false alerte cu bombă și forțat să aterizeze la Minsk. În Belarus, Protasevici este trecut pe o listă a persoanelor căutate pentru „acțiuni teroriste”, ca și mulți alți opozanți ai regimului, și acum riscă pedeapsa cu moartea.
Înainte de a fi dat jos din avion, el a reușit să transmită că a observat încă pe Aeroportul de la Atena că este urmărit îndeaproape de persoane suspecte.
Ulterior a devenit cunoscut că la Vilnius nu au mai ajuns șase pasageri ai cursei Ryanair, doi dintre aceștia fiind Protasevici și prietena acestuia, iar ceilalți patru – agenți ai KGB-ului belarus, care ar fi înscenat alerta cu bombă la bordul aeronavei, astfel ca aceasta să fie deviată spre aeroportul din Minsk, iar Roman Protasevici să poată fi arestat.
Acțiunile regimului Lukașenko au provocat neîntârziat reacții dure la nivel internațional, liderii europeni calificându-le fără echivoc ca pe un act de piraterie. „Toți cei care se fac vinovați de orice fel de violare a regulilor transportului internațional trebuie să suporte consecințele”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
It is utterly unacceptable to force @Ryanair flight from Athens to Vilnius to land in Minsk.
ALL passengers must be able to continue their travel to Vilnius immediately and their safety ensured.
Any violation of international air transport rules must bear consequences.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 23, 2021
La fel, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internațională asupra acestui „incident serios și periculos”.
Closely monitoring forcible landing in #Belarus of flight to Vilnius & reported detention of opposition figure Roman Protasevich. This is a serious & dangerous incident which requires international investigation. Belarus must ensure safe return of crew & all passengers.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 23, 2021
În acest context, Procuratura Lituaniei a declanșat imediat o anchetă penală pentru deturnarea unui avion în scopuri teroriste și încălcarea tratatelor internaționale cu privire la tratamentul persoanelor, iar comisarul UE pentru transporturi, Adina Vălean, a anunțat că deturnarea cursei Ryanair va fi discutată luni, la reuniunea Consiliului European. Ea a declarat pentru Digi24 că executivul de la Bruxelles va propune companiilor aeriene din statele membre să evite spațiul aerian al Belarusului și a mai spus că va face o investigație amănunțită, dar, din informațiile pe care le are, nimic n-ar fi justificat deturnarea la Minsk a cursei Atena – Vilnius. În cazul unei urgențe, cel mai apropiat aeroport era cel din Vilnius.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] și fost redactor-șef al canalului NEXTA, în opoziție dură cu regimul lui Lukașenko, a fost arestat abuziv duminică, 23 mai, după ce avionul cu care urma să ajungă la Vilnius, unde are azil politic, a […]