Top cu iz electoral de la „VIP Magazin”: Voronin, desemnat „om al secolului”

974
0

O desemnare cel puțin controversată, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, la Gala premiilor decernate anual de revista „VIP Magazin”. Astfel, liderul comuniștilor moldoveni, ex-președintele Vladimir Voronin, angajat în campania electorală în alianță cu socialiștii lui Igor Dodon, a fost nominalizat – nici mai mult, nici mai puțin – ca „om al secolului”, alături de directorul și dirijorul orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros, și pictorița Valentina Rusu-Ciobanu. Decizia redacției a provocat deja un șir de reacții – de la ironice până la indignate – în comentariile de pe pagina de Facebook a revistei.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Menționăm că Gala din acest an, în care au fost anunțați câștigătorii concursului „Omul anului” pentru 2020, s-a desfășurat sâmbătă, 22 mai.

Nu am găsit pe site-ul revistei criteriile de selecție pentru această ediție, însă anterior „VIP Magazin” afirma că nominalizările se fac printr-o decizie bazată în proporție de 50 la sută pe voturile acordate de internauți, alte 50 la sută din voturi venind de la un juriu invitat de redacție.

Amintim că Vladimir Voronin este lider neschimbat al PCRM din 1994 până în prezent. A deținut un dublu mandat de președinte al R.Moldova, între 2001-2009, pe care l-a obținut datorită unei modificări a Constituției, care a permis alegerea șefului statului în Parlament. Pe parcursul acestuia, s-a făcut remarcat prin pornirile sale autoritare, reușind să-și subordoneze, prin intermediul majorităților parlamentare pe care le-a controlat, activitatea Parlamentului și Guvernului timp de opt ani. În final, a fost obligat să se retragă în 2009, ca urmare a protestelor din aprilie 2009, una dintre cauze fiind încercarea sa de a-și perpetua prezența la putere.

În prezent, Voronin speră să revină în prim-planul scenei politice moldovenești, cu ajutorul liderului PSRM, Igor Dodon, pe care anterior l-a acuzat de „trădare”, după ce acesta a divizat PCRM pentru a-și forma propriul partid și a contribuit la alegerea lui Nicolae Timofti, în 2012, în funcția de președinte.

Partidele celor doi au oficializat pe 12 mai crearea unui bloc electoral pentru alegerile anticipate din 11 iulie, Voronin obținând primul loc pe lista electorală comună. Cunoscut pentru caracterul său grobian, el a reluat cu o nouă amploare atacurile mojicești la adresa adversarilor politici și a partenerilor occidentali, fiind caracterizat de unii analiști ca o „bâtă politică” în mâinile lui Dodon.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here