Ciocoi le cere moldovenilor din diasporă să facă voluntariat la anticipate, promițându-le mai multe secții de vot

738
0

Ministerul de Externe de la Chișinău le cere moldovenilor din diasporă care vor dori să participe la organizarea alegerilor anticipate din 11 iulie să facă voluntariat. Un apel în acest sens a fost lansat marți, 25 mai, de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu al Externelor. Demnitarul a invocat în sprijinul acestui demers situația financiară complicată în care se află R.Moldova, dar și intenția de a deschide mai multe secții de votare în străinătate. „Ministerul de Externe pornește de la înțelegerea faptului că numărul de secții de votare peste hotare nu poate fi mai mic decât la prezidențialele din 2020. Se ia în calcul dublarea secțiilor de votare acolo unde au votat peste 5.000 de persoane, unde secțiile de votare au avut program prelungit și acolo unde buletinele de vot s-au terminat devreme”, a declarat Ciocoi, într-o conferință de presă comună cu președintele CEC, Dorin Cimil.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Premierul interimar a precizat că bugetul inițial calculat de Ministerul de Externe pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în străinătate a fost de 5,5 milioane lei, însă, dacă numărul secțiilor va crește, va fi necesară o reevaluare a acestuia.

„Luând în considerare problemele financiare, am aprecia voluntariatul membrilor secțiilor de votare, lucrul benevol. Am aprecia dacă cei din diasporă, care se vor înscrie să fie membri ai biroului electoral, ar face aceasta pe principii benevole”, a adăugat el.

La rândul său, Dorin Cimil a confirmat faptul că a recepționat demersul premierului interimar cu privire la numărul secțiilor de votare, care include și datele despre buget, și aspectele logistice. El a precizat că decizia cu privire la formarea secțiilor de votare peste hotare va fi luată de CEC până la data de 5 iunie.

Amintim că, în turul II al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, peste hotare au votat 263.177 de cetățeni ai R.Moldova, în cadrul a 139 de secții de votare. Atunci, în prealabil, s-au înregistrat 60 de mii de alegători din diasporă, pe când în prezent numărul acestora depășește cifra de 93 de mii. Data limită pentru înregistrarea prealabilă este 26 mai. Menționăm, de asemenea, că Guvernul în exercițiu a alocat deocamdată doar 70 de milioane de lei din cele 125 de milioane solicitate de CEC pentru organizarea acestui scrutin în R.Moldova și peste hotare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

  1. […] marți, 25 mai, premierul interimar Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu al Externelor, le-a cerut moldovenilor din diasporă care vor dori să participe la organizarea alegerilor anticipa…. Demnitarul a invocat în sprijinul acestui demers situația financiară complicată din R.Moldova, […]