Maia Sandu merge la Berlin, unde se va întâlni cu Angela Merkel. A câta vizită în străinătate este de la învestirea sa în funcția de șefă a statului

1458
0
Maia Sandu, în 2019 prim-ministru al R.Moldova, într-o întâlnire cu Angela Merkel, cancelara Germaniei / Sursa FOTO: Deutsche Welle

Președinta Maia Sandu va efectua, în zilele de 19 și 20 mai, o vizită oficială la Berlin, unde se va întâlni inclusiv cu Angela Merkel, cancelara Germaniei. De asemenea, șefa statului va purta discuții cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, la invitația căruia merge în această vizită, precum și cu un șir de alte oficialități germane, potrivit unui comunicat de presă al Președinției. Maia Sandu va mai participa la audieri pe tema R.Moldova în Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe și în Comisia pentru Afaceri Europene din Bundestag.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La Berlin, Maia Sandu va pune în discuție mai multe subiecte, cum ar fi: modul în care pot fi îmbunătățite relațiile bilaterale dintre Germania și R.Moldova, situația politică și de securitate din țară și din regiune, susținerea de care are nevoie țara pentru atenuarea consecințelor pandemiei, o cooperare economică mai puternică, îmbunătățirea condițiilor pentru diaspora moldovenească din Germania, menționează sursa citată.

Președinta va fi însoțită de Cristina Gherasimov, consilieră în domeniul politicii externe, și Veaceslav Negruța, consilier în domeniul economic.

Amintim că Maia Sandu a mai discutat, în regim online, cu Angela Merkel, în martie, când a vorbit inclusiv despre criza politică de la Chișinău, obținând atunci asigurări că Germania va urmări cu atenție evoluția situației din R.Moldova.

Menționăm de asemenea că R.Moldova a recepționat luni, 17 mai, un nou lot de ajutor umanitar din partea Germaniei și a Uniunii Europene. Este vorba despre echipamente de protecție pentru personalul medical, necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-109, în valoare de 500 de mii de euro. Acesta conține 1,6 milioane de mănuși medicale, 300 de mii de măști de protecție.

De la învestirea sa în funcția de șefă a statului, pe 24 februarie 2020, Maia Sandu a mai făcut vizite, în ianuarie 2021, la Kiev și Bruxelles, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, ea a efectuat, în februarie, o importată vizită la Paris, unde a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron. În aprilie, a urmat o vizită la Strasbourg, unde a discutat inclusiv cu Marija Pejčinović Burić, secretara generală a Consiliului Europei, iar pe drum înapoi spre Chișinău a făcut o escală la București, pentru a se întâlni din nou cu președintele României, Klaus Iohannis, primul de altfel șef de stat care venit la Chișinău după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din toamna anului 2020.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU