Franța și UE o vor susține pe Maia Sandu în lupta cu corupția din R. Moldova (FOTO/VIDEO)

303
1
Maia Sandu și Emmanuel Macron, la Palatul Elysée
French President Emmanuel Macron delivers a statement with his Moldovan counterpart Maia Sandu at the Elysee Palace in Paris, France, February 4, 2021. REUTERS/Benoit Tessier

Președintele Franței, Emmanuel Macron, promite că țara sa și Uniunea Europeană o vor „însoți” pe noua șefă a statului moldovean, Maia Sandu, în eforturile sale de a combate corupția în R. Moldova. „Vizita Dvs. nu este pentru noi una întâmplătoare și corespunde schimbării produse în Moldova”, a spus Macron, care a primit-o pe Maia Sandu joi, la Palatul Elysée. Votul alegătorilor moldoveni din luna noiembrie în favoarea Maiei Sandu este „un mesaj formidabil de speranță”, a subliniat el, în cadrul unei declarații comune la Paris, remarcând că este pentru prima dată când un președinte al Franței primește în vizită la Palatul Elysée un președinte al R. Moldova.

Emmanuel Macron a mai spus că Franța sa vrea să contribuie la modernizarea infrastructurii din R. Moldova, inclusiv a căii ferate, la reformele din domeniul justiției și bunei guvernări. Președintele francez a reiterat, de asemenea, că țara sa sprijină suveranitatea și integritatea teritorială ale R. Moldova, precum și reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, ca „un element important pentru pacea și securitatea europeană”.

La rândul său, Maia Sandu s-a declarat onorată și a subliniat că această vizită este foarte importantă, prin care speră să aprofundeze colaborarea dintre Franța și R. Moldova, în beneficiul cetățenilor. Ea a accentuat faptul că Franța este printre primii zece investitori în R. Moldova. „Am simțit solidaritatea Franței prin proiectele de dezvoltare desfășurate în localitățile Republicii Moldova, ajutând concetățenii mei să aibă condiții mai bune de viață; simțim această solidaritate prin sprijinul oferit școlilor și profesorilor noștri”, a precizat șefa statului. Vorbind alături de Macron, înainte de discuții cu acesta la un prânz de lucru, Maia Sandu a mai spus că a primit „un mandat puternic din partea cetățenilor” să construiască un stat de drept, că R. Moldova vede în apropierea de Uniunea Europeană „calea cea mai scurtă către democrație și prosperitate” și că a simțit mereu în anii de independență „solidaritatea Franței”.

În cadrul vizitei oficiale, efectuate la invitația președintelui francez, Maia Sandu s-a mai întâlnit cu Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale, cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, și a vizitat și MEDEF, cea mai mare organizație patronală din Franța, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri francez.

Printre temele abordate de președinta Maia Sandu au fost și negocierile cu privire la semnarea mai multor acorduri interguvernamentale (conversiunea permiselor de conducere, securitatea socială, recunoașterea diplomelor de studii).

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here