Evoluție meritorie pentru selecționata Moldovei

869
0
Foto: Vadim Caftanat

Reprezentativa națională a Republicii Moldova de fotbal în sală a avut un start fulminant în cadrul preliminariilor Campionatului European 2022. Mai întâi selecționata noastră, condusă de pe banca tehnică de Vladimir Vusatîi, s-a impus cu 3-1 acasă, la 28 ianuarie curent, în fața naționalei Greciei. Apoi tricolorii au remizat, într-un meci de infarct desfășurat pe 2 februarie în deplasare, în compania echipei Slovaciei, scor 4-4. Să le luăm pe rând.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Debut promițător

Când spun despre startul extraordinar al echipei naționale de futsal în acest nou sezon, mă refer nu doar la rezultatele înregistrate, ci mai ales la prestația din teren, una de o maturitate și responsabilitate exemplare, intercalate de sclipiri și improvizații feerice. Astfel, în primul meci contând pentru calificarea la Euro 2022, ce a avut loc la Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu, inițiativa a fost preluată chiar de la bun început de băieții noștri.

În primele șase minute de joc, tricolorii au organizat un adevărat asalt al porții adverse, fazele fierbinți perindându-se în ritm alert. Oaspeții au rezistat cu stoicism, după care au reușit câteva contraatacuri extrem de periculoase, iar o dată doar bara s-a opus unui gol ca și făcut. Totuși echipa noastră a rămas la cârma meciului, exercitând o presiune constantă la poarta lui Dimitrios Zervas. Iar în minutul 11 al meciului, Iulian Cojocaru, un tânăr de mare perspectivă, a scăpat unu la unu, a fentat ca la carte golkeeperul advers, nelăsându-i nicio șansă: 1-0. Exclamațiile de bucurie pluteau încă în aer, când oaspeții au reușit egalarea, la câteva secunde după reluarea jocului. Marios Ntatis a fructificat pasa venită din centrul terenului, înscriind de la doi metri din fața porții.

Foto: Vadim Caftanat

Selecționata Moldovei nu s-a lăsat nici intimidată, nici indispusă de o asemenea turnură a rezultatului, a continuat să joace în stilu-i caracteristic, creându-și în permanență ocazii la poarta adversarilor. Eforturile jucătorilor noștri au fost fructificate în minutul 18 prin Constantin Burdujel, care a marcat în vinclul de la colțul lung un gol de toată frumusețea. Spre bucuria suporterilor care urmăreau partida online, reprezentativa tricolorilor a continuat să atace, căutând desprinderea și creându-și noi ocazii de gol.

Hotărârea fermă a naționalei noastre de a învinge s-a materializat într-o avalanșă de atacuri reluate cu frenezie chiar din debutul mitanului secund. După pauză, în minutul de debut, fotbaliștii noștri și-au creat două faze splendide de gol, țintind o dată bara, prin Sergiu Tacot, după interceptarea magistrală a acestuia din urmă în jumătatea adversă de teren. În același minut, ocaziile ratate erau cât pe ce să se răzbune, însă autorul golului elenilor de această dată nu a fructificat de la doi metri în poarta goală o centrare de pe flancul drept, preluând greșit mingea.

Foto: Vadim Caftanat

Apoi, în minutul 22, urmă un contraatac în mare viteză al formației noastre. Constantin Burdujel realiză o pasă deosebit de inspirată spre Andrei Negara, câteva fente amețitoare ale căruia au debusolat total apărarea elenilor, șutul prinzând portarul pe picior greșit. Tricolorii au continuat să controleze ostilitățile în teren, fie temperând jocul, fie „explodând” periculos. Astfel, scorul de 3-1 în favoarea echipei noastre a rămas nemodificat până la fluierul final al arbitrului.

Caracterul ca dovadă a măiestriei 

Celălalt meci, din deplasare, cu participarea formației noastre reprezentative din cadrul Grupei 3, desfășurat la Complexul Sportiv Arena din orașul Poprad, contra naționalei Slovaciei, se dovedi a fi mult mai dificil, cu răsturnări spectaculoase de situație și de scor. Presiunea sufocantă și intențiile ofensive ale gazdelor se simțiră încă din primele minute de meci, câteva șuturi în direcția porții – de fiecare dată pe lângă bară – venind ca o avertizare demnă de luat în seamă.

În minutul 5, portarul echipei moldovenești, Oleg Chitoroagî, a respins în corner un șut periculos de la distanță, după care urmă imediat încă o lovitură puternică din afara careului, deviată de această dată de Martin Smericka în plasa porții noastre: 1-0. Iar încă după 13 secunde de joc scorul deveni 2-0, Matus Sevcik înscriind după o centrare de pe flancul stâng.

Dacă e să ținem cont de faptul că Moldova și Slovacia s-au întâlnit până acum de trei ori în meciuri oficiale, de fiecare dată adversarii noștri impunându-se detașat (5-1 în preliminariile Euro 2010, 3-1 și 7-4 în calificările Campionatului Mondial, în 2015 și, respectiv, în 2019), aveai de ce să rămâi îngrijorat. Spre onoarea întregului nostru lot, aceste două goluri venite ca un trăsnet într-o zi însorită n-au debusolat echipa, ci, din contra, au mobilizat-o la acțiuni ce au generat un spectacol de zile mari, desfășurat în această seară pe Poprad Arena. Revenirea formației noastre începu odată cu golul lui Constantin Burdujel din minutul 7, care a șutat cu precizie din fața porții după o fază fixă, scor 2-1.

Recital Sergiu Nicolaiciuc

Iar în minutul 13, Sergiu Nicolaiciuc a interceptat cu capul o minge degajată de la poartă de adversari, aceasta fiind preluată de Andrian Lașcu, care îl execută pe goalkeeperul Richard Oberman cu un șut violent din afara careului la colțul lung (2-2, scor ce se păstră până la pauză). În repriza a doua veni rândul lui S. Nicolaiciuc să înscrie, finalizând cu calm o centrare în fața porții. Iar cu 5 minute înainte de fluierul final se remarcă A. Negara (4-2). Nu trecu nici un minut că M. Sevcik, printr-un gol superb în vinclul porții, reduse din diferență, iar slovacii au organizat un adevărat asalt la poarta echipei noastre. În câteva rânduri, portarul lor și-a lăsat buturile pentru a participa la atac, până la urmă el reușind un pas de gol, fructificat în min. 39 de Tomas Drahovsky: 4-4, o remiză muncită în egală măsură de ambele părți.

Următorul meci din cadrul preliminariilor naționala noastră îl va susține pe 4 martie în deplasare cu echipa Azerbaidjanului, favorită certă a grupei. Pentru a avea șanse de calificare la Euro 2022, este necesar ca formația țării noastre să se claseze pe locul 2, cu un rezultat cât mai bun.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE