„Rațele mute” din Parlament: „Deputatul leneș” a identificat 11 deputați care nu au vorbit măcar o dată timp de doi ani, în plenul Legislativului

2603
0

„Deputatul leneș”, proiect al unor tineri moldoveni cu studii în Suedia și Danemarca, prezintă noi date statistice cu privire la activitatea parlamentarilor din legislatura a X-a. De această dată, ei au analizat toate stenogramele ședințelor plenare, începând din 2019 și până în prezent, cu privire la discursurile deputaților și au constatat că 11 dintre ei nici măcar nu au deschis gura. Majoritatea acestora sunt socialiști, cărora li se adaugă Ilan Șor, liderul partidului care-i poartă numele, Radu Rebeja, de la PDM, precum Vladimir Andronachi, care s-a declarat neafiliat după ce a părăsit fracțiunea PDM.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

De asemenea, „Deputatul leneș” constată că 52 de deputați au vorbit în plen mai puțin de o oră timp de doi ani, iar 84 dintre aceștia – mai puțin de patru ore.

Analiza discursurilor în plen ale deputaților din legislatura a X-a a Parlamentului R.Moldova

Astfel, conform datelor sistematizate de autorii proiectului, cei mai activi la a-și expune pozițiile în timpul ședințelor s-au dovedit Alexandru Slusari (Platforma DA), Igor Munteanu (Platforma DA), Lilian Carp (PAS) și Andrian Candu (Pro Moldova), 45% din intervențiile verbale ale cărora au avut durata de peste 1 minut.

Anterior, fondatorii proiectului „Deputatul leneș”, Andrei Gurschi și Constantin Copăceanu, au reușit prin metoda ”web scraping” să dezvolte un program de colectare automată a datelor de pe site-ul oficial al Parlamentului R.Moldova ca să adune și să sistematizeze informații despre inițiativele legislative ale deputaților. Ei au rămas șocați când au constatat că unii dintre aleșii poporului nu au inițiat nici măcar un proiect de lege.

Ei au întocmit, în aprilie 2021, un top al celor mai leneși deputați, pe care i-au decorat și cu câte un titlu simbolic – „Gândacul de Aur”.

Constantin Copăceanu a comunicat „Gazetei de Chișinău” că membrii echipei au început să analizeze și stenogramele ședințelor în plen, de unde plănuiesc să extragă alte date cantitative, pentru un top bazat pe o analiză mai detaliată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT