Lupta cu corupția și reforma justiției, principalele obiective discutate de Maia Sandu la Strasbourg

930
1
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, și secretara generală a CoE, Marija Pejčinović Burić, la Strasbourg / Sursă FOTO: Facebook

Depășirea crizei politice din R.Moldova, după decizia Curții Constituționale (CC) cu privire la dizolvarea Parlamentului, a fost unul dintre subiectele abordate de președinta Maia Sandu în cadrul discuțiilor pe care le-a purtat luni, 19 aprilie, cu înalte oficialități ale Consiliului Europei (CoE), la Strasbourg. „Am discutat despre situația din țara noastră, despre pașii următori pentru depășirea crizei politice după decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, precum și despre eforturile noastre de a combate efectele crizei pandemice din Moldova”, a scris șefa statului pe Facebook, după întâlnirea pe care a avut-o cu Marija Pejčinović Burić, secretara generală a CoE, căreia spune că i-a vorbit și despre viziunea sa pentru țară și prioritățile mandatului său prezidențial în materie de stat de drept, combaterea corupției și consolidarea instituțiilor statului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La fel, Maia Sandu a anunțat că avut o „discuție fructuoasă” și cu Hendrik Daems, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

„Am reiterat în discuție cu Președintele APCE că prioritatea principală a mandatului meu de Președinte este combaterea corupției și o reformă veritabilă a justiției și i-am mulțumit pentru sprijinul susținut al APCE pentru transformările democratice din Republica Moldova. I-am mulțumit, totodată, domnului Daems pentru invitația de a participa la deschiderea sesiunii de primăvară a APCE și pentru oportunitatea de a adresa un mesaj în plenara Adunării Parlamentare”, menționează președinta.

Aceleași obiective – lupta cu corupția și reforma justiției – se conțin într-un Plan de Acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova 2021-2024, lansat oficial luni la Strasbourg, lucru menționat într-un discurs cu această ocazie al Maiei Sandu.

Menționăm în acest context că șefa statului a mers la Strasbourg pentru a participa la sesiunea de primăvară a APCE.

Împreună cu ea, la Strasbourg se află o delegație a Parlamentului de la Chișinău, formată din deputații Vlad Batrîncea (PSRM), Gaik Vartanean (PSRM), Mihail Popșoi (PAS), Liviu Vovc (Platforma DA) și Monica Babuc (PDM).

Se întâmplă după ce șefa socialistă a Parlamentului R.Moldova, Zinaida Greceanîi, s-a adresat secretarei generale a CoE, Marija Pejčinović Burić, cu o scrisoare în care a acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de „uzurpare a puterii” în R.Moldova. Răspunsul primit l-a determinat pe liderul PSRM, Igor Dodon, să afirme că poziția sa cu privire la neadmiterea dizolvării Parlamentului ar fi fost confirmată de CoE, deoarece există o majoritate parlamentară dispusă să voteze învestirea unui nou guvern în frunte cu actualul ambasador al R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc. În replică, deputații din PAS au acuzat PSRM și Partidul „Șor” de manipulare a opiniei publice, printr-o interpretare tendențioasă a răspunsului de la CoE, cu scopul de a se menține la putere cu orice preț.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU