Lupta cu corupția și reforma justiției, principalele obiective discutate de Maia Sandu la Strasbourg

731
1
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, și secretara generală a CoE, Marija Pejčinović Burić, la Strasbourg / Sursă FOTO: Facebook

Depășirea crizei politice din R.Moldova, după decizia Curții Constituționale (CC) cu privire la dizolvarea Parlamentului, a fost unul dintre subiectele abordate de președinta Maia Sandu în cadrul discuțiilor pe care le-a purtat luni, 19 aprilie, cu înalte oficialități ale Consiliului Europei (CoE), la Strasbourg. „Am discutat despre situația din țara noastră, despre pașii următori pentru depășirea crizei politice după decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, precum și despre eforturile noastre de a combate efectele crizei pandemice din Moldova”, a scris șefa statului pe Facebook, după întâlnirea pe care a avut-o cu Marija Pejčinović Burić, secretara generală a CoE, căreia spune că i-a vorbit și despre viziunea sa pentru țară și prioritățile mandatului său prezidențial în materie de stat de drept, combaterea corupției și consolidarea instituțiilor statului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

La fel, Maia Sandu a anunțat că avut o „discuție fructuoasă” și cu Hendrik Daems, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

„Am reiterat în discuție cu Președintele APCE că prioritatea principală a mandatului meu de Președinte este combaterea corupției și o reformă veritabilă a justiției și i-am mulțumit pentru sprijinul susținut al APCE pentru transformările democratice din Republica Moldova. I-am mulțumit, totodată, domnului Daems pentru invitația de a participa la deschiderea sesiunii de primăvară a APCE și pentru oportunitatea de a adresa un mesaj în plenara Adunării Parlamentare”, menționează președinta.

Aceleași obiective – lupta cu corupția și reforma justiției – se conțin într-un Plan de Acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova 2021-2024, lansat oficial luni la Strasbourg, lucru menționat într-un discurs cu această ocazie al Maiei Sandu.

Menționăm în acest context că șefa statului a mers la Strasbourg pentru a participa la sesiunea de primăvară a APCE.

Împreună cu ea, la Strasbourg se află o delegație a Parlamentului de la Chișinău, formată din deputații Vlad Batrîncea (PSRM), Gaik Vartanean (PSRM), Mihail Popșoi (PAS), Liviu Vovc (Platforma DA) și Monica Babuc (PDM).

Se întâmplă după ce șefa socialistă a Parlamentului R.Moldova, Zinaida Greceanîi, s-a adresat secretarei generale a CoE, Marija Pejčinović Burić, cu o scrisoare în care a acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de „uzurpare a puterii” în R.Moldova. Răspunsul primit l-a determinat pe liderul PSRM, Igor Dodon, să afirme că poziția sa cu privire la neadmiterea dizolvării Parlamentului ar fi fost confirmată de CoE, deoarece există o majoritate parlamentară dispusă să voteze învestirea unui nou guvern în frunte cu actualul ambasador al R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc. În replică, deputații din PAS au acuzat PSRM și Partidul „Șor” de manipulare a opiniei publice, printr-o interpretare tendențioasă a răspunsului de la CoE, cu scopul de a se menține la putere cu orice preț.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU