Maia Sandu merge la APCE, după ce Curtea Constituțională va decide dacă există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului

2184
1

Președinta Maia Sandu va merge săptămâna viitoare la Strasbourg, pentru a participa la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Anunțul se conține într-o depeșă publicată pe site-ul Consiliului Europei (CoE) și a fost confirmat de șefa statului. Asta după ce președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a primit un răspuns de la secretarul general a Consiliului, Marija Pejčinović Burić, cu privire la criza politică din R.Moldova. Interpretarea dată mesajului de către fruntașii PSRM, care susțin că acesta ar obliga Curtea Constituțională să refuze dizolvarea Parlamentului, la cererea Maiei Sandu, a provocat controverse.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform anunțului de la APCE, cu ocazia președinției germane în Comitetul de Miniștri al CoE, cancelara Angela Merkel și ministrul de stat pentru Europa, Michael Roth, vor participa între 19 și 22 aprilie la sesiunea de primăvară a APCE.

„Președintele Parlamentului European, David Sassoli, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și secretarul general al organizației, Marija Pejčinović Burić, se vor adresa, de asemenea, la APCE”, se arată în comunicat.

Maia Sandu a anunțat că, pe lângă discursul său în fața APCE, are programate întâlniri cu membrii Comisiei de la Veneția, dar și cu reprezentanții altor instituții internaționale. „Vizitele sunt importante pentru ca să poți să obții ajutoare și asta am demonstrat în primele luni. Vizitele pe care le-am avut în primele luni s-au soldat cu ajutoare concrete. Vom începe proiecte pe termen lung”, a declarat ea într-o emisiune de la „Cotidianul”.

Se întâmplă după ce Zinaida Greceanîi s-a adresat secretarului general al CoE, Marija Pejčinović Burić, cu o scrisoare în care a acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de „uzurpare a puterii” în R.Moldova. În răspunsul recepționat de șefa Parlamentului de la Chișinău se arată că regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională. De asemenea, Marija Pejčinović Burić notează că aceste reguli au făcut deja obiectul unui aviz al Comisiei de la Veneția, anul trecut, când a subliniat că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile este o măsură de ultim recurs, care nu poate fi luată în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției.

Răspunsul secretarului general a CoE, Marija Pejčinović Burić, la scrisoarea ce i-a fost adresată de președinta Parlamentului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi

Acest răspuns l-a determinat pe liderul PSRM, Igor Dodon, să afirme că poziția sa cu privire la neadmiterea dizolvării Parlamentului ar fi fost confirmată de CoE, deoarece există o majoritate parlamentară dispusă să voteze învestirea unui nou guvern în frunte cu actualul ambasador al R.Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc. El a scris pe canalul său de Telegram că Curtea Constituțională ar trebui să dea dovadă de „abilități juridice deosebite pentru a le face pe plac ambasadorilor occidentali și să-i ofere Maiei Sandu posibilitatea de a dizolva Parlamentul, contrar normelor și principiilor constituționale ale unui stat de drept european”.

În replică, deputatul PAS, Mihai Popșoi, a acuzat PSRM și Partidul „Șor” de manipulare a opiniei publice și tentative de a pune presiune asupra judecătorilor de la Curtea Constituțională, printr-o interpretare tendențioasă a răspunsului de la CoE, cu scopul de a se menține la putere cu orice preț.

Menționăm că sesizarea președintei Maia Sandu, care a cerut Curții Constituționale să constate circumstanțele necesare dizolvării Parlamentului actual, va fi examinată joi, 15 aprilie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU